Taze sağılmış çiğ süt nasıl tüketilmeli?

Genel

Taze sağılmış çiğ süt nasıl tüketilmeli?

Bakteri ve mikroplarla temas eden süt, doğrudan içildiğinde, bu bakteri ve mikropların vücuda alınabilir. Kaynağını bilmediğiniz çiğ süt, zararlı mikroplar içerebilir. Bu nedenle öncelikle sütün bu mikroplardan arındırılması gerekecektir.

Taze sağılmış çiğ süt nasıl tüketilmeli?

 

Hangi yaşta olursak olalım, sağlığımızı korumak, hastalıklarla mücadele etmek, güçlenmek ve gelişmek için ihtiyaç duyduğumuz vitamin ve mineraller bulunur. Katı gıdaya geçilen 6. Aydan itibaren, öğünlerimizin dengeli olması hep önem taşır. Vitamin depolarını yeterince dolu olmasının yanında, büyümek ve gelişmek için gerekli olan mineralleri ve özellikle kalsiyumu yeterince almış olmamız gerekir. Doğduğumuz anda tadını öğrendiğimiz süt, başlarda anne sütü formunda, sonraları inek sütü ya da keçi, koyun sütü şeklinde hep diyetimizin bir yerine, kalsiyum kaynağı olması nedeniyle dahil olacaktır. Faydaları ile bilinen süt, uygun ortamda sağılmış olmasının yanında, mikroplardan da arındırılmış olmalıdır. Marketlerden satın aldığımız uzun ömürlü ve pastörize sütler, üretim tesislerde uygun yöntemlerle üretildiğinden sağlığa zararlı madde içermez. Ancak taze sağılmış süt tüketeceksek mutlaka bazı şeylere dikkat etmeliyiz.

 

Çiğ süt tüketiminde dikkat edilmesi gereken durumlar bazen hayati önem taşır. Süt sağımı yapılan ortamın temizliği, sağılma esnasında sağma işlemi yapan kişinin el hijyeni, taşıma ve depolama yapılan kapların temizliği oldukça önemlidir. Bakteri ve mikroplarla temas eden süt, doğrudan içildiğinde, bu bakteri ve mikropların vücuda alınabilir. Kaynağını bilmediğiniz çiğ süt, zararlı mikroplar içerebilir. Bu nedenle öncelikle sütün bu mikroplardan arındırılması gerekecektir. Bunun için üretim tesisleri ve süt fabrikaları, sütü, kaynama sıcaklığına ulaştırmadan pastörize ederek kutulamaktadır. Marketten alınan süt hemen içime hazırken, çiğ süt mutlaka kaynatılarak mikroplardan arındırılmalıdır.

 

Süt kaynatmanın püf noktaları nelerdir?

 

  • Çiğ sütü temiz bir tülbent ile süzerek, süt içerine düşmüş olabilecek çöp ve saman parçalarını sütten ayırmalısınız.
  • Sütü kaynatacağınız çelik tencereyi su ile çalkalayarak sütün dibine tutmasını engelleyebilirsiniz.
  • Kaynatmada kullanılacak çelik tencere mutlaka temiz olmalıdır.
  • Tencerenin dibine bir miktar tereyağı sürerseniz, kaynama esnasında sütün kabarıp taşmasını engellemiş olursunuz.
  • Süt kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılmalıdır.
  • Kaynamaya başlayan süt, ocağın altı kısılarak 10 dakika kadar kaynamaya bırakılmalıdır.
  • Ocağın altını kapattıktan sonra, tencereyi serin bir yere alarak sütün soğumasını sağlamalısınız. Bu esnada tencerenin ağzı kapatılarak, sütün içerisine toz girmesi önlenmelidir.
  • Süt kaynatma esnasında kabarıp taşabilir. Bunu engellemek için, tencerenin dibine tereyağı sürmek dışında, tencere ağzına tahta kaşık kapatabilir ya da tencere içine süt taşı atarak taşmanın önüne geçebilirsiniz.

 

Süt kaynatırken dikkat edilmesi gerekenler listesine tamamen uyulduğunda; yeterince kaynatılıp, soğumaya bırakılan süt, içeriğindeki vitamin ve mineralleri kaybetmeden steril edilmiş olacaktır. Soğuyan sütü, buzdolabında muhafaza ederek tüketebilirsiniz.

 

Kaynatarak içilebilir hale gelen çiğ süt ile, yoğurt mayalayabilir ya da yemek, pasta ve hamur işi tariflerinizde kullanabilirsiniz. Sütlü tatlılarda da güvenle kullanabileceğiniz çiğ süt, uzun dayanma süresine sahip olmayacağından, buzdolabına konulduktan sonra kısa sürede tüketilmesine özen gösterilmelidir.


@2020-09-30 17:04:12