Buzdolabınızın ev sahibi: Yumurta

Genel

Buzdolabınızın ev sahibi: Yumurta

İşte size sabah kahvaltılarınızın vazgeçilmesi, protein deposu, kalsiyum dolu lezzetli mi lezzetli bir besin: Yumurta.

Buzdolabınızın ev sahibi: Yumurta

 

İşte size sabah kahvaltılarınızın vazgeçilmesi, protein deposu, kalsiyum dolu lezzetli mi lezzetli bir besin: Yumurta. Hem rafadan ya da haşlanmış olarak kahvaltılarda, hem yemek ve hamur işi tariflerinde kullanılan, sağlıklı bir besin olan yumurta, bebeklik döneminden itibaren tüketilmesi gereken mucize bir ürün.

 

Farklı boy ve renklerde yumurtalar, market raflarında bizleri beklerken, aslında yumurta ile ilgili ne çok merak edilen konu olduğunu fark ettik ve sizin için derledik.

 

Yumurtanın faydaları nelerdir?

 

Protein ve kalsiyum zengini yumurta, içeriğinde bulunan potasyum, A vitamini ve demir mineralleri ile sağlığımızı koruyan lezzetli ve faydalı bir ürün.

 

• İçeriğinde bulunan yağ, iyi kolesterolü desteklerken, kalp ve damar sağlığımızı korumaya da destek olur.
• Kemiklerinizin güçlenmesini sağlar, gelişim yaşındaki çocuklarda fiziksel gelişimi destekler ve boy uzamasına yardımcı olur.
• Osteoporoz riskini azaltır. Yaşlılarda kemik kırılmalarının önüne geçer.
• İçerdiği protein sayesinde kasları güçlendiren yumurta, vücut kas kütlesini artırarak zayıflamaya da yardımcı olur.
• Göz sağlığının önemli bir destekçisidir.
• Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini artırarak hastalık risklerini azaltmaya yardımcı olur.
• Yumurta faydaları arasında belki de en önemli fayda, kansere karşı savaşta bağışıklık sistemine destek olmasıdır.
• Beyin gelişiminde önemli rol oynayan yumurta, hafıza sorunlarının önüne geçilmesinde etkilidir.

 

Yumurtanın üzerindeki rakamlar ne anlama gelir?

 

Marketlerde satışa sunulan yumurtalar, genellikle 6’lı, 12’li, 15’li ve 30’lu koliler halinde paketlenmektedir. Ayrıca yumurtalar, S, M, L olarak ayrılarak, boyutlarına göre de farklı fiyatlarda satılmaktadır. Küçük boy yumurta 53 gramın altında ağırlığa sahip yumurtalardır. 53 ve 63 gram arası yumurtalar, orta boy büyüklüktedir. Büyük boy yumurtalar 63 ile 73 gram arasında olan yumurtalardır. Kullanım alışkanlıklarınıza göre en uygun büyüklükte yumurtayı satın alabilirsiniz.

 

Market yumurta reyonunda dikkatinizi çeken bir başka şey de yumurta üzerindeki kodlardır. Yumurta üzerindeki numaralar ne anlama geliyor diye düşünüyorsanız hemen açıklayalım.

 

Yumurtaların üzerinde yazan rakamlar, bize yumurtanın üretim yeri ve şekli ile ilgili bilgi verir. TR ibaresi yumurtanın Türkiye’de üretildiğini, sonraki iki rakam ise üretildiği şehrin plaka bilgisini açıklar. Bu rakamların en başında ise; 0-1-2-3 rakamlarını görürüz. Eğer bir yumurtanın üzerindeki kodlar 0 ile başlıyorsa, bu yumurtanın tamamen organik olduğu anlamına gelir. Tavuk, doğal ortamında, organik yemlerle yemlenmiş olduğundan, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Genellikle en pahalı fiyata sahip yumurtalar 0 kodu ile başlayan yumurtalardır. Eğer yumurta üzerinde yazan rakam 1 ise; gezen tavuk yumurtası olduğu anlaşılır. Yem konusunda kısıtlamaya sahip olmayan, köy tavuğuna en yakın olarak görülen bu grup tavukların yumurtaları, farklı büyüklüklerde olabilir.  Eğer yumurtaların üzerinde bulunan kod 2 ile başlıyorsa, tavuk kümes içerisinde dolaşıyor demektir. Rahat hareket alanı olan tavuklar, yem ve hormon açısından herhangi bir kısıtlama olmadan yumurta üretimi için yetiştirilirler. Son olarak; yumurtanın üzerindeki kod 3 ile başlıyorsa; tamamen dar alanda, üretici tarafından yemlenerek üretilmiş yumurta olduğu anlamını taşır. Üretim koşulları sağlıksız olan 2 ve 3 kodlarına sahip yumurtalar, özellikle gelişim çağındaki bebek ve çocuklara önerilmez.

 

Rafadan yumurta kaç dakika pişirilir?

 

Sabah kahvaltılarında severek tüketilen rafadan yumurta yapımı, aslında düşünüldüğü kadar kolay bir işlem değildir. İdeal süre ve sıcaklık olmadığı taktirde yumurta haşlanabilir ya da pişmeyebilir. Bu nedenle özellikle rafadan yumurta pişirme süresi iyi ayarlanmalıdır. Cıvık bir rafadan yumurta için, yumurtanızı yıkadıktan sonra üzerini geçecek kadar oda sıcaklıkta su ile doldurup orta ateşte ocağa almalısınız. Kanamaya başladığı andan itibaren toplamda 1 dakika pişirildiğinde, cıvık rafadan yumurta pişmiş olacaktır. Eğer kayısı rafadan yumurta istiyorsanız, kaynamaya başladığı andan itibaren 2 dakika pişirilmesi ideal olacaktır.

 

Haşlanmış yumurta kaç dakika pişirilmeli?

 

Katı yumurta tüketmeyi sevenlerin akıllarına takılan en büyük soru, haşlanmış yumurta ne kadar pişirilmeli olacaktır. Doğru süre ayarı ile, içi tamamen katı hale gelmiş lezzetli haşlanmış yumurtalar pişirmek mümkündür. Orta derecede ateş üzerine aldığınız üzerine kadar su kaplanmış yumurtanızı, kaynamaya başladıktan sonra 7 ila 10 dakika kadar pişirerek katı yumurta elde etmeniz mümkündür.

 

Yumurta kaç günde bozulur?

 

Yumurtalar, üzerinde bulunan yumurtlama tarihi itibari ile, 28 gün buzdolabında 0-4 derece arasında tazeliklerini koruyabilir. Pişmiş yumurta, buzdolabı dışında en fazla 2 saat içinde tüketilmelidir aksi taktirde bozulacaktır.  Katı halde pişirilmiş yumurtalar ise buzdolabında bir hafta kadar saklanabilir.

 

Yumurta nasıl saklanmalı?

 

• Marketten alınan yumurta, mutlaka orijinal kutusu ile dolaba konulmalıdır. Bu sayede diğer besin kokularından etkilenmeden son tüketim tarihine kadar lezzetini koruyacaktır.
• Yumurta, buzdolabına yerleştirilmeden önce asla yıkanmamalıdır. Yumurtayı yıkamak, kabuk üzerindeki gözenekleri açıp kabuğun incelmesine, yumurtanın erken bozulmasına neden olacaktır.
• Buzdolabında muhafaza edilen yumurtanın, diğer gıdalar ile temas etmesi engellenmelidir. Yumurta ile temas eden, yarım limon, soğan gibi gıdalar, zararlı bakterilerin yumurta içerisinde çoğalarak sağlığa zararlı hale gelmesine neden olacaktır.

 

 

 

 

 


@2020-10-16 17:12:16