Erzurum\'un Peynir Helvası Başkadır

Kahvaltılık Tarifler

Erzurum\'un Peynir Helvası Başkadır

Erzurum’un helvası başkadır…

 

Erzurum peynir helvası diğer adıyla Horis, adı duyulduğunda sanılanın aksine tuzlu bir yiyecektir. Tadını yörenin meşhur peyniri olan civil peynirinden alan bu yöresel lezzet, özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi olmakla birlikte düğün, nişan, sünnet gibi törenlerin de ikramlığı olarak rağbet görmektedir.

Balıkesir yöresine ait höşmerim ve çanakkaleye ait peynir helvasıyla sıklıkla karıştırılan Erzurum peynir helvası dokusu ve tadıyla adaşlarından oldukça farklıdır. Muhteviyatında kısaca un helvası ve peynir karışımı barındıran bu ürün isteğe bağlı bir miktar tuz ilavesi ile vazgeçilmez peynir ürünleri arasında yerini alır. Yöre halkının geleneksel olarak hazırladığı ve yaz kış tükettiği bu yiyecek zamanla ziyaretçilerin talebi üzerine tüm ülkede tedarik edilen ve tüketilen bir ürün haline gelmiştir.

 

Doğal olarak üretilen ürün, kaymağı alınmış sütün kaynatılıp yağ kıvamına getirilmesinin ardından unun kavurulması ve mutlaka civil peyniriyle karıştırılmasıyla üretilir. Buzdolabında saklandığında uzun süre tazeliğini koruyarak kahvaltılarda sıkça tüketilmeye imkan sağlar. Ağıza tel tel gelecek peynir dokusu için mutlaka Civil peyniri kullanılması gerekir. Benzer peynirlerle yapıldığında asla orijinal tat yakalanmayacağı gibi, ortaya çıkan ürünün Erzurum peynir helvası ya da diğer adıyla horis olduğunu söylemek yanlış olur.

 

Erzurum peynir helvası nasıl yapılır?

 

Krema ya da yöresel tarifinde yağı alınmış sütün uzun uzun kaynatılarak tereyağı kıvamına getirilmesiyle oluşan yağa, yavaş yavaş eklenen un, uzun süreli kavrularak, renginin dönmesi sağlanır. Un kokusu çıkan ve tamamen lezzetlenmiş olan bu karışım biraz ılındığında içine ince ince didilmiş civil peyniri eklenir ve iyice karıştırılarak peynirin erimesi ve karışıma dağılması sağlanır. Sonrasında tamamen soğutularak yemeye hazır hale gelen bu besleyici ve lezzetli yiyecek kaşık yardımıyla tabağa aktarılacağı gibi dilimlenerek de yenilebilir.

 

Evde hazırlanarak tüketilmesi mümkün olsa da orijinal tadın her zaman yakalanması ve pratik şekilde sofraya ulaşması adına güvenilir yöresel gıda tedarikçilerinden temin etmek mümkündür. Ancak hayal kırıklığı yaşamamak adına güvenilir ve doğal ürünler kullanan bir firmadan satın almak oldukça önemlidir. İçeriğindeki malzemelerin kendi yörelerinden temin edilmesi Erzurum peynir helvasının kalitesini ve lezzetini garanti altına alacaktır. İçinde katkı maddesi olmayan ve tamamen tarifine bağlı kalınarak hazırlanan bu ürünler, streç filme sarılarak doğru şekilde saklandığında uzun süre tazeliğini korur.

 

 Erzurum peynir helvasının olmazsa olmazı civil peyniri nedir?

 

Özellikle Erzurum, Kars, Ardahan, Iğdır yörelerinde üretilen, görünümü ve dokusu itibariyle tel ya da iplik gibi olmasından dolayı tel peynir olarak da adlandırılan bu peynir çeşidi, yağı alınmış sütten yapılır. Civil peyniri tuzlu bir peynir çeşidi olsa da yağ miktarı nedeniyle sağlıklı beslenme konusunda da oldukça yararlıdır. Farklı yörelerde çeçil, saçak peynir, tel peyniri, dil peyniri ve örgü peynir isimleri ile de anılır.

 

Recep Acar; bu tadın özlemini çekenler ya da sadece merak edenler için, Erzurum peynir helvasını, en lezzetli haliyle Türkiye’nin her noktasına kapıda ödeme fırsatı ile ulaştırıyor.

 

Peynir helvası Sipariş için: https://www.recepacarsut.com/erzurum-peynir-helvas-horis-126


@2020-09-27 15:38:56