Pazarda satılan peynirler zararlı mıdır?
GenelTaze peynirler için geçerli olan bu risk durumu aynı zamanda diğer tüm peynir gruplarında da kullanılan maya, üretim ortamının belirsizliği ve hijyen koşullarına uyulup uyulmadığının tespit edilmesinde oluşan güçlük nedeniyle aynı seviyede bulunmaktadır.
Pazarda satılan peynirler zararlı mıdır?
Peynir çeşitleri, sağlığa faydalı mineral ve vitaminler içeren lezzet deposu yiyeceklerin en başında gelirken, yapımından olgunlaştırma sürecine kadar tüm aşamalarda hijyen kurallarına uyulması gereken süt ürünleri arasındadır. Pazarda satılan peynirler zararlı mıdır sorusuna cevap bulabilmek için, peynirin hangi durumlarda zararlı hale gelebileceği ile ilgili bilgi vermemiz doğru olacaktır.
Pazarda satılan peynirlerin taşıdığı riskler nelerdir?
Peynir, sütün uygun sıcaklık ve koşullarda mayalandırılması ile oluşan, taze ya da olgunlaştırılmış olarak satışa sunulan ve tüketilen besinler arasında yer alır. Üretim ve olgunlaştırma süresi, peynir çeşitlerine göre farklılık gösterdiğinden her bir peynir çeşidinin ayrı ayrı incelenmesi uygun olacaktır. Çiğ sütten ve pastörize sütten üretilen peynir çeşitleri, fayda anlamında birbirinden farklı özellik sergilerken, saklanma koşulları ve üretim hassasiyeti de değişkenlik gösterir. Çiğ süt kullanılarak üretilen peynirlerin, muhakkak yeterli süre olgunlaştırılarak satışa sunulması gerekmektedir. Aksi taktirde çiğ süt nedeniyle brusella ya da tüberküloz gibi hastalıklara maruz kalınabileceği bilinmelidir. Çiğ süt, gerekli özen ve hijyen koşullarında üretime dahil edildiğinde ve yeterli süre olgunlaştırıldığında ise, vücudunuz için gerekli vitamin ve mineralleri barındıran sağlıklı bir üründür. Buradaki önemli nokta, üretim ve hijyen koşullarıdır. Bu nedenle, özellikle çiğ sütle üretilen taze peynirlerin, ürün etiketine sahip ve hijyen belgeli tesislerde üretilip satışa sunulmuş olmalıdır. Pazarda satılan peynirler, hijyen ve üretim koşulları göz önüne alınarak değerlendirildiğinde risk taşımaktadır.
Brusella, pastörize edilmemiş sütlere, bakteri ile temas eden inek, keçi ya da koyunlardan bulaşan mikropların neden olduğu, ateş, kas ağrıları, iştahsızlık, kilo kaybı, sırt ağrısı, baş ağrısı, halsizlik ve karın ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve antibiyotik tedavisi gerektiren ciddi bir rahatsızlıktır. Bu nedenle; taze peynir tüketirken, peynirin çiğ süt ile üretilmesi durumunda, üretim koşulları önem kazanacaktır. Pastörize süt kullanılan peynirler ya da yeterli olgunlaşma sürecinden geçen peynirlerde ise bu risk ortadan kalkmaktadır. Pazardan satın alınan peynirlerde ise, kullanılan süt, üretim koşulları ve soğuk zincire ne derece uyulduğu büyük önem kazanmaktadır.
Taze peynirler için geçerli olan bu risk durumu aynı zamanda diğer tüm peynir gruplarında da kullanılan maya, üretim ortamının belirsizliği ve hijyen koşullarına uyulup uyulmadığının tespit edilmesinde oluşan güçlük nedeniyle aynı seviyede bulunmaktadır. Üreticisi belli olmayan, ambalaj ve etikete sahip olmayan peynir ürünlerinde, hijyen koşulları nedeniyle ürüne karışabilecek mikroorganizmalar ağız yoluyla vücuda alınacağından çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olabilecektir.
Sonuç olarak; üretim koşullarından emin olunamayan, üretim tesisi bilinmeyen ve içeriği paketlemesinde bulunmayan peynir ve süt ürünleri kesinlikle satın alınmamalı ve tüketilmemelidir. Sağlık deposu olma özelliği ile sofralarımızda yer alan peynirlerin, güvenli üreticilerden temin edilmiş olması önemlidir. Pazarda satılan peynirleri satın almadan önce, üretici ve hijyen bilgilerini mutlaka araştırmalısınız.