Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi Nedir?

Sağlık

Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi Nedir?

İnek sütü alerjisi olan bebeklerin bağışıklık sistemi, süt ve süt ürününe karşı vücutta bir molekül üretir. Bu molekül nedeniyle vücut farklı kimyasallar salgılar ve sonuç olarak bazı alerjik belirtiler ortaya çıkar.

Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi Nedir?

 

Bebeklerde en sık rastlanan alerji türlerinden biri olan inek sütü alerjisi, süt veya süt ürünleri tüketildiğinde bebeğin bağışıklık sisteminin normalden farklı bir tepki vermesi durumudur. Bu alerjiye sahip olmayan bebekler süt ve süt ürünü tükettiğinde bağışıklık sistemi herhangi bir tepki göstermezken alerjisi olan bebeklerde zaman zaman ciddi belirtiler gözlemlenebilir.

 

İnek sütü alerjisi olan bebeklerin bağışıklık sistemi, süt ve süt ürününe karşı vücutta bir molekül üretir. Bu molekül nedeniyle vücut farklı kimyasallar salgılar ve sonuç olarak bazı alerjik belirtiler ortaya çıkar. 1 yaşın altındaki bebeklerin yaklaşık yüzde 7’lik kesiminde inek sütü alerjisi olduğu düşünülmektedir. Alerji 5. yaşa gelindiğinde gerileme gösterir ve birkaç yıl içerisinde inek sütü alerjisi tamamen yok olur.

 

Bebeklerde İnek Sütü Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

 

İnek sütü alerjisinin belirtileri her bebekte aynı olmaz. Bazı bebeklerde süt ve süt ürünleri tüketilir tüketilmez belirtiler gözlenmeye başlanırken bazılarında ise gıda tüketildikten bir müddet sonra belirtiler görülür. Süt veya süt ürünleri tüketildikten hemen sonra ortaya çıkabilen belirtilerden bazıları şunlardır;

 

-Solunumda sıkıntılar, hırıltılı nefes alıp verme

-Ağızda ya da dudağın kenarlarında kaşıntılar ve karıncalanmalar

-Öksürük ya da nefes darlığı

-Ağız içinde, boğazda veya dilde kızarıklık ve şişlik

-Kusma

-Ciltte döküntüler olması

 

Süt veya süt ürünleri tüketildikten bir süre sonra oluşan belirtiler ise şunlardır;

 

-Karın ağrısı

-Gözlerde sulanma

-Tansiyonun düşmesi

-Kolik

-Burun akıntısı

-İshal

 

Tüm bu belirtiler dışında bazı durumlarda anafilaksi adı verilen ve ciddi sağlık sorunu yaratabilen alerjik bir reaksiyona neden olabilir. Süt ürününün tüketilmesinden hemen sonra ortaya çıkan bu reaksiyon; solunum sıkıntısı, tansiyonun düşmesi ve yüz kızarması gibi belirtiler gösterir. Reaksiyonun oluşumu sırasında solunum yolu daraltabildiği için bebeğin sağlığı açısından tehlikelidir. Böyle bir belirti görüldüğünde acil olarak doktor müdahalesi gerekir.

 

Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi Oluşmasının Nedeni Nedir?

 

Sütün içerisinde bulunan iki protein nedeniyle inek sütü alerjisi oluşur. Whey ve kazein isimli proteinler bazı bebeklerin bağışıklık sistemi tarafından yabancı madde gibi algılanmakta ve bu nedenle vücut karşı reaksiyon göstermektedir. Whey proteini sütün sıvı olan kısmında yer alır. Kazein ise sütün katı kısmında bulunmaktadır. Süt kesildikten sonra oluşan katı kısım, kazein proteinin yer aldığı bölümdür. Alerji bu proteinlerden yalnızca birine karşı veya her ikisine karşı gelişebilir. Ayrıca söz konusu proteinlerin sadece süt ürünlerinde değil, bazı hamur işi ve işlenmiş gıdalarda da bulunduğunu göz önünde bulundurmanızda fayda var.

 

İnek sütü alerjisi olan bebekler nasıl beslenmelidir?

 

Süt ve süt ürünleri tüketen annelerin tükettiği ürünler emzirmeyle bebeğe geçmekte ve alerjiye yol açabilmektedir. Anne sütü bebeğin sağlığı için son derece önemli olduğu için böyle bir durumda emzirmenin bırakılmaması, bunun yerine annenin süt ve süt ürünleri tüketmemesi tavsiye edilir. Böyle bir diyette annenin kalsiyum eksikliğini farklı yiyeceklerle kapatması gerekir.

 

Süt birçok ürünün içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle bir gıda satın alınırken etiketine dikkat edilmelidir. İçinde kazein, kazeinat, sodyum, kalsiyum kazeinat ve laktalbumin olan gıdalardan kaçınılmalıdır.

 

Mama ile beslenen bebeklerin inek sütü proteini içermeyen mamalar tüketmesi gerekir. Piyasada bulunan mamaların birçoğunda inek sütü proteini bulunduğu için mama satın alırken içeriğine dikkat edilmelidir.

 

İnek sütü alerjisi olan bebeklerin neredeyse yarısı soya proteinine karşı da alerji gösterir. Bir diğer yandan 6 aydan küçük bebeklerin beslenmesinde soyanın tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Bu nedenle inek sütü alerjisi olan bebeğin beslenmesi için soya bazlı mamalar tercih edilmemelidir.

 

Özel işlemlerden geçirilerek hazırlanan ve proteinleri parçalanan, alerjik özellikleri yok edilen tam hidrolize mamalar, inek sütü alerjisi olan bebekler için en uygun mamadır. Birçok işlemden geçtiği için tatları pek iyi olmasa da alerjik özellikleri yok ettiği için tercih sebebidir.

 

Tam hidrolize mamalar, vakaların yüzde 90’lık kısmında iyi bir tercihtir. Ancak bazı durumlarda inek sütü alerjisine karşı beklenen verim alınamayabilir. Bu durumun oluştuğu yüzde 10’luk kesimde amino asit bazlı mamalar tercih edilmelidir.

 

İnek Sütü Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

 

İnek sütü alerjisinin oluşmamasının tek çözümü süt ve süt ürünleri tüketmekten kaçınmaktır. İnek sütü alerjisi olduğu tespit edilen bebeğe 12 ila 18 ay boyunca süt ve süt ürünleri verilmez ve özel mama türleriyle beslenmenin desteklenmesi sağlanır. Bu sürenin sonunda tekrar inek sütü verilmeye başlanır ve vücudun tolerans göstermeye başlayıp başlamadığı anlaşılır. Her bebeğin inek sütünü tolere etmeye başladığı zaman dilimi farklılık gösterir. Çocukların yüzde 56’sında 1 yılda, yüzde 77’sinde 2 yılda ve yüzde 87’sinde 3 yılda süte karşı tolerans gelişir.

 

Alerji saptandıktan sonra bebeği süt ve süt ürünlerinden ne kadar uzun süre uzak tutabilirseniz toleransın gelişme sürecini de o kadar kısaltmış olursunuz. Hem annenin hem de bebeğin uzun süre süt ve süt ürünü tüketmemesi, bebeğin olabildiğince hızlı bir şekilde alerjiyi atlatmasını sağlar.

 

Bebeğin hastalıklardan koruyucu etkisi bulunan en önemli besin maddesi anne sütüdür. Tüm hastalıklarda olduğu gibi inek sütü alerjisinin önlenmesi ve bebeğin bu alerjiden korunması için bebeğe düzenli olarak anne sütü verilmelidir. Alerjik astım gibi diğer alerjilerden de koruduğu bilinen anne sütü, inek sütü alerjisinden de bebeği korur. Bebek ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmeli ve inek sütü gibi alerjen gıdalara olabildiğince geç geçilmelidir. İlk 12 ila 18 ay arasında inek sütüne geçiş yapılması önerilmemektedir. Bu sürenin ardından inek sütüne yavaş yavaş geçiş yapılabilir. Alerjik bir reaksiyon görülmesi halinde gerekli önlemlerin alınması ve süt ürünlerinin tüketiminin bir süreliğine durdurulması gerekmektedir. 

Erzurum doğal süt ürünleri ve en sevilen katkısız organik peynir ürünleri için tıklayabilirsiniz:https://www.recepacarsut.com/ 

 

 

 

 

 

 

 

 


@2020-10-12 11:33:03