Hollandez sos nasıl yapılır? Hangi yemeklerde kull

Yemek Tarifleri

Hollandez sos nasıl yapılır? Hangi yemeklerde kull

Fransız mutfağının öne çıkan beş lezzetli sosundan biri olan Hollandez sosu evde kolayca hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Hem yapımı kolay hem de yemeklere lezzet katan bu sosu 10 dakika içinde hazırlayabilir

Hollandez sos nasıl yapılır? Hangi yemeklerde kullanılır?

 

Fransız mutfağının öne çıkan beş lezzetli sosundan biri olan Hollandez sosu evde kolayca hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Hem yapımı kolay hem de yemeklere lezzet katan bu sosu 10 dakika içinde hazırlayabilir ve 10 dakika pişirerek yemeklerinizde kullanmaya hazır hale getirebilirsiniz.

 

Hollandez sos malzemeleri

 

-125 gram tereyağı

-3 adet büyük boy yumurta

-1,5 yemek kaşığı limon suyu

-Yarım çay kaşığı ince çekilmiş deniz tuzu

-Çeyrek çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

-2 yemek kaşığı soğuk su

 

Hollandez sos nasıl yapılır?

 

  1. En sevilen soslardan biri olan Hollandez sosu hazırlayabilmek için öncelikle derin ve büyük bir tencerede su ısıtın. Suyun yalnızca bir miktar ısınmasına ve kaynamamasına dikkat edin. Çünkü yumurta sarılarını benmari usulü pişirmemiz için suyun kaynamaması gerekiyor.
  2. Sade yağ yapabilmek için tereyağını çok küçük bir sos tavasına alın. Tavayı ocağın en küçük gözüne koyun ve çok kısık ateşte yağı yakmadan pişirmeye başlayın. Çok fazla köpürmemesine dikkat ederek iyice yağı eritin. Yağın üstüne çıkan beyaz köpükleri kaşık yardımıyla alarak atın. Erittiğiniz tereyağını süzgeçten geçirin ve ılık halde bekletin.
  3. Beyazından ayrılmış olan yumurta sarısını limon suyu ve soğuk su ile birlikte cam bir kâsenin içine alın. Çırpıcı yardımıyla bu malzemeleri karıştırmaya başlayın. Yumurta sarılarını hep aynı yönde karıştırmaya özen gösterin.
  4. Tenceredeki Isıtılmış olan suyun içerisine yumurta sarısının olduğu kâseyi oturtun ve aynı yönde çırpma işlemine tencerenin içinde de devam edin.
  5. 2-3 dakikalık ısıtma işleminin ardından yumurta sarıları krema kıvamını alacaktır. Yumurtalar krema kıvamına ulaştığında kâseyi tencerenin içinden çıkarın ve tezgâha alın. Çırpılmış yumurta sarısının üzerine bir süredir ılıtmaya bıraktığımız sade yağı çok yavaş bir şekilde dökmeye başlayın. Yağı dökerken bir diğer yandan yumurtayı karıştırmaya devam edin.
  6. Sade yağı dökme işlemini bitirdiğinizde ve sos tam anlamıyla ince yapıdaki bir krema kıvamına geldiğinde ince çekilmiş deniz tuzu ve arzu ettiğiniz miktarda taze çekilmiş karabiberi karışıma ilave edin. Tüm malzemeler ilave edildikten sonra son bir kez daha sosu karıştırın. Artık sosunuz birçok farklı yemekte kullanılmaya hazırdır.

 

Hollandez sos yapımının püf noktaları

 

Yumurtanın sarısını ayırırken çok dikkatli olmalısınız. Sarıyla birlikte karışarak sosa dahil olabilecek yumurta akı sosun yapısını bozacaktır.

 

Sade yağ hazırlığı sırasında tereyağını pişirirken ocak başından ayrılmamanızı tavsiye ederiz. Tereyağı çok hızlı bir şekilde pişen ve saniyeler içerisinde yanabilen bir yapıdadır. Sosun lezzetli olması için tereyağının yanmasının önüne geçilmelidir.

 

Tencereye konulacak olan cam kâsenin ısısının 50 dereceyi aşmaması gerekir. Bunun için ara ara kâseyi kaldırıp tekrar tencereye koyabilirsiniz.

 

Hollandez sosu her tarif için yeniden yapmalı ve hazır olur olmaz tarifinizde kullanmalısınız. Çünkü Hollandez sos yapısı itibarıyla çok kolay bozulabilmektedir. Oda sıcaklığında veya buzdolabında saklanmaya uygun bir sos değildir.

 

Hollandez sos hangi yemeklerde kullanılabilir?

 

Kolay bir şekilde hazırlanmasıyla en sık kullanılan soslardan biri olarak karşımıza çıkan Hollandez, yapısına baktığımızda aslında mayonezin daha sıvı bir halidir. Mayonezden tek farkı ise zeytinyağı yerine tereyağından yapılan ve sadece yağ olarak ifade edilen bir yağın kullanılmasıdır.

 

Hollandez sos birçok farklı yemeğe yakışmakla beraber bazı yemeklerde olmazsa olmazdır. Örneğin Eggs Benedict yapmak istiyorsanız Hollandez sosunu kullanmanız gerekir. Bunun dışında somon ve kuşkonmazın da yanına yakışan bir sostur. Genel olarak pek çok sebze, balık ve kahvaltılık yiyecekle birlikte afiyetle tüketilebilir.

 

    Erzurum organik doğal süt ürünlerini uygun fiyata buradan satın alabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/

 


@2020-10-27 21:02:47