Pratik ve lezzetli: Evde Krem peynir nasıl yapılır

Peynir

Pratik ve lezzetli: Evde Krem peynir nasıl yapılır

Evde krem peynir nasıl yapılır diye düşünüyorsanız öncelikle işe, sağlıklı ve güvenilir olduğundan emin olduğunuz çiğ süt temin etmekle başlamalısınız.

Pratik ve lezzetli: Evde Krem peynir nasıl yapılır?

 

Hem kahvaltı masalarında sıcak ekmek üzerine sürerek tüketebileceğiniz, hem simit ve sade poğaçanıza katık edebileceğiniz krem peynir o an dolabınızda yoksa sakın endişelenmeyin. Evde krem peynir yapımı için çok basit ama etkili bir tarifle bu sorunu ortadan kaldırıyoruz. Evde peynir yapımı, bazı temel kurallara dikkat edildiği sürece, oldukça başarılı sonuçlar verecek basit bir süreç olacaktır. Elbette ilk aşamada basit peynirlerin yapımı ile işe başlarsanız, motivasyonunuzu kaybetmemiş olursunuz. Evde krem peynir yapımı ya da evde labne peyniri yapımı ilk etapta denemeniz gereken basit peynirlerden olacaktır.

 

Evde krem peynir nasıl yapılır diye düşünüyorsanız öncelikle işe, sağlıklı ve güvenilir olduğundan emin olduğunuz çiğ süt temin etmekle başlamalısınız. Elbette her zaman güvenilir bir kaynaktan çiğ süt temin etmek mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda günlük süt ya da pastörize süt de kullanabilirsiniz. Ama önceliğimiz her zaman çiğ süt. Eğer çiğ süt ile krem peynir yapımı deneyecekseniz öncelikle çiğ sütü kaynatarak işe başlamalısınız. Çiğ sütü kaynatmadan önce bez ya da tülbent kullanarak süzerseniz, içerisine düşmüş saman ya da çöp parçalarını da sütünüzden ayırmış olursunuz.

 

Tamamen kaynayan sütünüze, bir tatlı kaşığı kadar limon suyu ya da sirke ve biraz da tuz ilave ederek sütün kesilmesini sağlayın.  Süt kesikleri tamamen süt yüzeyini kapladığında ve sütün tamamının kesildiğinden emin olduğunuzda tencerenizi ocaktan alarak süzme işlemine geçebilirsiniz. Temiz bir bez, tülbent ve bir de tel süzgeç kullanarak süzme işlemini kolaylıkla yapabilirsiniz. Bez içerisinde biriken kesik süt ile işleme devam edeceğiz ancak altında biriken su, yani peynir altı suyu, protein zengini bir ürün olduğundan kesinlikle atmayın. Peynir altı suyu ile yoğurt mayalayabilir ya da poğaça hamuru yapımında kullanabilirsiniz. Peynir altı suyu kullanarak yaptığını mayalı hamur, hızlı ve eşit olarak kabaracaktır.

 

Süt kesiklerini çukur bir kap içerisine alıp, 1 su bardağı kadar süt kesiği için 1 dolu yemek kaşığı olacak şekilde yeteri kadar tereyağını içerisine ekleyin. Mikser yardımıyla düşük hızda krem kıvamını alana kadar güzelce çırpın. Yeterince krem yoğunluğunda olmadıysa içerisine ayırdığınız peynir altı suyundan yeteri kadar ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz. Tuz ayarını kontrol ederek, yeterince tuzlu değilse bu aşamada tuz ilavesi yapabilirsiniz. Çırpma işlemi tamamlandığında ev yapımı krem peynir de hazır hale gelmiş olacaktır.

 

Evde krem peynir yapmanın püf noktaları;

  • Çiğ süt ile yapıldığında daha iyi sonuç alınacağını göz önünde bulundurun.
  • Sütün iyice kaynadığından emin olmalısınız.
  • Süt kesiği oluşturmak için yeterli limon suyu kullandığınızdan emin olmalısınız.
  • Ev yapımı krem peynir taze olarak tüketilebilir.
  • Buzdolabında kapaklı saklama kabı içerisinde bir hafta kadar tazeliğini koruyacaktır.

@2020-10-04 13:11:46