Evde Labne Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir

Evde Labne Peynir Nasıl Yapılır?

Labne peyniri, birçok tatlı ve pasta tarifinde sıklıkla adı geçen bir peynir. Krem peynir ile benzetilse de da tadı krem peynirinden biraz farklı olan bu peynir genellikle marketlerde küçük porsiyonlar halinde satılıyor.

Evde labne peynir nasıl yapılır?

 

Canınız, labne peyniri ile yapılan güzel bir cheescake çekti ve yakınınızda labne peyniri alabileceğiniz bir market yoksa, hemen endişelenmeyin. Evde labne peyniri yapılır mı diye düşünüyorsanız, bu basit tarif sorunuza cevap olacak. Pratik bir şekilde oluşturacağınız labne peyniri, sizi tatlı krizinden de çekip kurtaracak. Yapımı basit olan bu peynir için ayırmanız gereken süre ise maalesef biraz fazla olsa da ortaya çıkan sonuç için beklemenize değecek.

 

Labne peyniri, birçok tatlı ve pasta tarifinde sıklıkla adı geçen bir peynir. Krem peynir ile benzetilse de da tadı krem peynirinden biraz farklı olan bu peynir genellikle marketlerde küçük porsiyonlar halinde satılıyor. Eğer yeterince vaktim var diyorsanız sadece iki malzeme ile labne peynirinizi üretebilirsiniz.

 

Evde labne peyniri yapımı için çiğ süt kullanacaksanız; öncelikle sütünüzü iyice kaynatmalısınız. Kaynayan sütü ocaktan alarak yaklaşık 45 dereceye kadar soğutmalısınız. Gıda termometresi kullanarak ideal sıcaklığı yakalayabilirsiniz. Eğer gıda termometreniz yoksa, süte serçe parmağınızı batırarak ısısını kontrol edebilirsiniz. Süt, parmağınızı hafif ısırıyor ama yakmıyorsa doğru sıcaklığa ulaşılmış demektir.

 

Kaynayan süt ideal sıcaklık için bir köşede dinlendirilirken, bir kalıp taze tam yağlı beyaz peyniri bir kaşık ılık süt ile yumuşatarak iyice ezelim. Peyniri sütün içerisinde maya olarak kullanacağımız için iyice ezilip pürüzsüz bir hal alması oldukça önemli. Dilerseniz bu aşamada el mikserinizin parçalayıcı başlığını da kullanabilirsiniz. Tamamen pürüzsüz bir hal alana kadar süt ile yumuşatıp ezdiğimiz peyniri, ideal sıcaklığa ulaşan süt tenceremizin içine ekleyiz biraz karıştıralım. Sütün 12 saat boyunca peynir mayası ile mayalanması gerekecek. Hareket ettirilmeden 12 saat boyunca bekleyebileceği bir alana tenceremizi yerleştirelim. Tencerenin etrafına ve üzerine battaniye örterek sütün ısısını uzun süre korumasını sağlayalım. Bu aşamada tencerenin altına da battaniye koyarak ısının hemen düşmesinin önüne geçebilirsiniz. Örtüleri açmadan ve yerinden hareket ettirmeden 12 saat mayalanmaya bıraktığımız sütümüz labne peynire dönüşmek üzere. 12 saat sonunda tamamen kesilen sütü, tel bir süzgeç içerisine serilen tülbentten geçirerek süzün. Altına tabak yerleştirilen süt kesiğini, tülbendin ağzını bağlayarak süzgeç içerisinde buzdolabına kaldırıp 9 ya da 10 saat kadar iyice süzülmesini sağlayabilirsiniz. Tamamen süzülen labne peyniriniz tüketilmeye hazır. Afiyetler dileriz.

 

 

Evde labne peyniri yapımı püf noktaları nelerdir?

  • Çiğ süt yerinde günlük ve pastörize süt de kullanabilirsiniz
  • Maya olarak kullanacağınız tam yağlı beyaz peyniri iyice ezerek süte eklemeniz önemli.
  • Mayayı süte ekleyeceğiniz sıcaklığa dikkat etmelisiniz.
  • Evde labne peynir hazırlama esnasında, süzme aşamasında ortaya çıkan peynir altı suyunu; hamur işlerinde, çorba ve yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Protein yönünden oldukça zengin ve besleyici olan bu özel ürünü buz poşetlerine doldurarak buzdolabında da uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

@2020-10-04 13:14:34