Erzurum Küflü Peynir Faydaları

Genel

Erzurum Küflü Peynir Faydaları

Küflü peynir faydalı mıdır? Sorusuna verilecek en doğru cevap ise; uygun koşullarda üretilmiş küflü peynirlerin oldukça faydalı olduğudur. İçerdiği yüksek kalsiyum oranı, vitamin ve mineraller sayesinde, kemik sağlığının korunması ve güçlendirilmesi, bağışıklık sisteminin desteklenmesi konularında vücudumuza yardımcı olacaktır.

Küflü peynir hakkında bilinmesi gerekenler

 

Dünyanın birçok ülkesine ait, küflü kategoride peynir çeşitleri yaygın olarak tüketilmektedir.

Fransa’da üretilen rokfor peyniri, doğal aroması, yumuşak kıvamı ve dokusu ile, lüks restoranların peynir tabaklarında yer edinmiş, iç hatlarında bulunan mavi küf hatları ile karakterize olan lezzetli bir küflü peynir çeşididir. Koyun sütü kullanılarak yapılan bu peynir, mağaralarda olgunlaştırılarak masalardaki yerini alır. Oldukça zahmetli bir hazırlanma ve olgunlaştırma dönemi geçiren peynir, doğru üretildiğinde uzun süre yumuşaklığını korur. Özel turuncu kabuğu ve kremamsı iç yüzeyi ile küflü peynir çeşitleri arasında kendisine özel bir yer edinmiştir.  İngilizlerin meşhur Blue Cheese peyniri de yine küflü peynirler kategorisinde oldukça meşhurdur.  Mavi ve yeşil tonlarında küf noktacıkları ile dolu iç yüzeyi ve keskin kokusu ile oldukça farklı bir peynirdir. Keçi ve koyun sütlerinden elde edilen bu peynir, 72 derece sıcaklıkta maya ile buluşturulup özel mahzenlerde olgunlaştırılırken, 130 derece gibi gerçekten yüksek ısılarda sterilize edilir. Bu sayede içerisindeki toksin maddelerden de arındırılan peynir, sağlıkla ve güvenle tüketilebilir. İtalyan klasiği Gorgonzola peyniri de hem makarnalarda hem soslarda hem de kahvaltı ve şarap yanında tüketilen küflü peynir çeşitlerindendir. İnek sütü kullanılarak üretilen bu özel peynir, tekerlekler şeklinde iki ay boyunca olgunlaştırılırken, sürekli ters düz edilerek 3 ya da dört kez yıkanır. Keskin aroması, oldukça tatmin edici yağ oranı ve yumuşak kıvamı ile dünya peynir listelerinde kendisine önemli bir yer edinen küflü peynir çeşidi Gorgonzola, ülkemizde de sevilerek tüketilen peynirler arasındadır.

 

Ülkemiz, peynir üretimi ve çeşitliliği açısından, dünya peynir üretiminde önemli bir yere sahiptir. Anadolu’nun her köşesinde üretilen birbirinden farklı lezzet ve aromalara sahip peynirlerin yanında, Ardahan, Kars, Erzincan, Konya ve Erzurum gibi şehirlerimizde üretilen küflü peynir çeşitleri de oldukça başarılıdır. Farklı süt çeşitlerinden, farklı mayalama ve olgunlaştırma teknikleri ile oluşturulan bu küflü peynir çeşitleri için ortak nokta ise sağlıklı oluşudur. Uygun ortamlarda üretilen küflü peynirlerin sağlığa zararlı olmadığı, hatta faydalarının da bulunduğu bilimsel açıdan kanıtlanmıştır. Küflü peynir faydalı mıdır? Sorusuna verilecek en doğru cevap ise; uygun koşullarda üretilmiş küflü peynirlerin oldukça faydalı olduğudur. İçerdiği yüksek kalsiyum oranı, vitamin ve mineraller sayesinde, kemik sağlığının korunması ve güçlendirilmesi, bağışıklık sisteminin desteklenmesi konularında vücudumuza yardımcı olacaktır.

 

Küflü peynir faydaları nelerdir?

 

  • Küflü peynir çeşitleri, genellikle penisilyum mantarı ile mayalandırılarak oluşturulan peynirlerden olduğundan, doğal bir antibiyotik özelliğe sahiptir. Bağışıklık sistemini destekler ve hastalıklardan korunmamıza yardımcı olur.
  • İçerdiği kalsiyum sayesinde, kemik sağlığına önemli katkılarda bulunacak, diş ve çene sağlığını koruyacaktır.
  • Sahip olduğu mineraller ve vitamin yapısı nedeniyle vücut direncini artırmaya yardımcı olur. Özellikle mevsim geçişleri ve soğuk havalarda, enfeksiyonlara karşı koruma görevi görür.
  • Antiseptik özelliği de bulunan küflü peynir, mikropların vücuttan kolayca atılmasına destek olurken, iyileşme süreçlerine olumlu katkı sağlar.

 

Özellikle sıcak ortamda değil de sadece soğuk havada yeşillenmesi beklenilen, tüketince şişkinlik yapmayan Erzurum Küflü Peynirini  satın almak için tıklayabilirsiniz ; https://www.recepacarsut.com/erzurum-yesil-peynir-124

 

 

 

Küflü peynir zararlı mıdır?

 

Öncelikle, saklama koşullarına uyulmadığı için küflenmiş peynir ile, özel ortamlarda, uygun nem ve ısı koşullarında olgunlaştırılmış küflü peynirleri karıştırmamak gerekir. Beyaz peynir ya da taze kaşar peyniri üzerinde saklama koşulları nedeniyle oluşan, gri ya da siyah renkte küf alanları, kesinlikle yenilmemesi gereken, sağlığa zararlı küf mantarları içerir. Ancak, özel olarak üretilen küflü peynir, içerisinde zararlı toksinler bulundurmadığından gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Küflü peynirin zararları konusunda yazılan birçok bilimsel makale, uygun şartlarda üretilmiş küflü peynir çeşitlerinin zarardan çok faydalarının olduğu yönündedir. Ancak yine de, penisilin alerjisine sahip kişiler, gebeler ve kanser hastalarının küflü peynir tüketiminden kaçınmaları tavsiye edilir.

 

Küflü peynir satın alırken nelere dikkat etmelisiniz?

 

Küflü peynir, hijyen standartlarına sahip üretim tesislerinde, gıda mühendisleri kontrolünde üretilmesi, olgunlaştırma sürecinde doğru nem ve ısı değerleri arasında muhafaza edilip, paketleme koşullarına uygun olarak satışa sunulması gereken özel peynir çeşitlerindendir. Küflü peynir satın alırken, üretim tarihi mutlaka kontrol edilmelidir. Hasarlı ve doğru paketlenmemiş küflü peynirlerden uzak durulmalıdır. Küflü peynir, cam saklama kaplarında, ağzı kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır.

 

Recep Acar Süt olarak Erzurum göğermiş küflü peynir çeşitlerini, hijyen belgelerine sahip özel üretim tesislerimizde el değmeden üretiyor ve vakumlu paketleme ile en sağlıklı şekilde sizlere ulaştırmaya özen gösteriyoruz.   

Erzurum Küflü Peyniri en kaliteli süt ürünleri markasından satın almak için ; https://www.recepacarsut.com/erzurum-yesil-peynir-124

 


@2020-09-23 13:44:36