Erzurum peynir çeşitleri

Peynir

Erzurum peynir çeşitleri

Erzurum peynir çeşitleri arasında, yüksek kalsiyum oranı ve lezzeti ile yer alan Erzurum civil peyniri ya da çeçil peyniri, yağsız ve lezzetli peynirler arasında yer alan sağlık açısından faydalı bir peynirdir.

Erzurum peynir çeşitleri

 

Peynir denildiğinde Anadolu’da üretilen peynirler arasında Erzurum peynir çeşitleri hep ilk akla gelenler arasında olmuştur. Erzurum’un her bir peyniri bizleri ayrı bir lezzet yolculuğuna çıkarırken, sofralarımızın vazgeçilmezler listesinin de ilk sıralarına oturmuştur. Lezzetli peynir çeşitleri ile nam salmış Erzurum, bu övgüyü hakkedecek, dillere destan peynir çeşitleri ile tüm damaklarda unutulmaz tatlar bırakmayı başarmıştır. Kaliteli, yüksek rakımlı, oksijeni bol meralara sahip Erzurum, kaliteli ve aromalı organik sütleri ile, süt ürünleri ve özellikle peynir üretiminde oldukça ünlüdür. Erzurum peynirleri, bu doğal avantajın da sunduğu tüm lezzet ve aromayı içerisinde bulundurur. Birbirinden lezzetli ve besleyici peynir çeşitlerine ev sahipliği yapan Erzurum, kendine özgü peynir çeşitleri ile tüm Türkiye’ye yayılmıştır. Erzurum peynirleri, kaliteli ve doğal şirden mayası ile oluşturulmuş kalsiyum depolarıdır.

 

Erzurum peynirleri nelerdir?

 

Erzurum adıyla özdeşleşmiş peynir çeşitleri arasında ilk sırayı alan peynir elbette meşhur Erzurum göğermiş peyniri olacaktır. Yeşil peynir ya da küflü peynir olarak da adlandırılan göğermiş peynir, antibiyotik özellikli, oldukça sağlıklı ve besleyici bir peynirdir. Erzurum’un yüksek rakımlı meralarında otlayan hayvanlardan elde edilen doğal süt ile yapılan yeşil peynir, özel mahzenlerde olgunlaştırılarak oluşturulur. Yine Erzurum’a ait civil peyniri ile Erzurum loru belli oranlarda karıştırılarak göğermiş peynir halini alırken,bu iki peynirin tüm besleyiciliği de oluşan peynire fazlasıyla aktarılır. Erzurum göğermiş peyniri, olgunlaştırma sürecinde ortalama 8 ay boyunca, nem ve ısısı ayarlanmış özel mahzenlerde bekletilir. Dünya üzerinde ün salmış küflü peynir çeşitleri arasında önemli bir yer almış olan Erzurum göğermiş peyniri aynı zamanda antimikrobiyal ve antioksidan özellikler de taşıyan güçlü bir peyniridir.

Erzurum peynir fiyatları ve çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi için Bölgenin en çok tercih edilen süt ürünleri markasın  Recep Acar Süt  ürünleri firmasının websitesini ziyaret edebilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/

Erzurum’da üretilen ve tüm dünyaya adını duyurmayı başarmış bir diğer peynir çeşidi de Erzurum Kolot peyniridir. Eriyen yapıda bu peynir, lezzetini, içerisinde kullanabileceğiniz tüm yemek ve hamur işlerine başarıyla aktarabilen hem kahvaltıda hem yemek ve tatlı tariflerinde kullanılabilen doğal bir peynirdir. Taze kolot peyniri, süt kokusu üzerinde ve oldukça besleyici peynir çeşitlerindendir. Mıhlama tariflerinde kullanılan peynirler arasında belki de en lezzetlisi taze kolot peyniridir. Ayrıca pizza ve pidelerde de tercih edilen kolot peyniri esnek yapısı sayesinde yemeklerin lezzetinin yanında görüntüsünün de güzelleşmesine destek olur. Kolot peyniri üretildiği anda satışa sunulan taze peynirlerdendir. Kolot peyniri vakumlu ambalaj içerisinde buzdolabında üzerinde yazılı son tüketim tarihine kadar saklanabilir. Hava almayan saklama kaplarında buzdolabında tazeliğini koruyacaktır.

 

Erzurum peynir çeşitleri arasında, yüksek kalsiyum oranı ve lezzeti ile yer alan Erzurum civil peyniri ya da çeçil peyniri, yağsız ve lezzetli peynirler arasında yer alan sağlık açısından faydalı bir peynirdir. Uzayan esnek yapısı ile hamur işi ve yemeklerde kullanılan civil peyniri, kahvaltı sofralarının da vazgeçilmezleri arasındadır. Diyette hangi peynirler tüketilmeli sorusunun cevabı Erzurum civil peyniri ve lor peyniri olacaktır. Civil peyniri, yağsız olması nedeniyle diyetlerde de güvenle tüketilebilecek peynirler arasındadır. Yüksek rakımlı meralarda otlayan hayvanların sütlerinin kaymaklarından ayrılmasından sonra mayalandırılmasıyla oluşan çeçil peyniri, bir süre olgunlaştırıldıktan sonra vakumlu ambalajlarda ya da salamura suyu içerisinde tüketiciye sunulur. Tel tel ayrılan peynirler arasında önemli bir yere sahiptir.

 

Erzurum lor peyniri, peynir altı suyu kullanılarak üretilen doğal peynirlerdendir. Peynir altı suyu kullanımı nedeniyle protein oranı oldukça yüksek olan lor peyniri, börek, pasta, yemek tariflerinde, kahvaltı ve atıştırmalıklarda güven ve sağlıkla tüketilebilen sağlıklı peynir çeşitleri arasındadır. Erzurum loru, buzdolabında kapalı saklama kaplarında son kullanma tarihine kadar güvenle tüketilebilir. Bebeklere hangi peynirler yedirilmeli sorusunun cevabı da kesinlikle Erzurum lor peyniri olacaktır.

 

Erzurum’un bir diğer lezzetli peyniri olan Şavak tulum peyniri, şirden mayası ve kemah tuzu ile oluşturulan, tamamen doğal olmasının yanında, yüksek besleyicilik özelliklerine sahip lezzetli bir peynirdir. Şavak tulum peyniri bölgede sadece Recep Acar Peynircilik tarafından üretilirken, kahvaltılarda, ara öğünlerde, yemeklerde ve hamur işi yapımında kullanılan peynirlerdendir. Tulum peyniri, içerisinde bulunan vitamin ve mineraller ile tam bir sağlık deposudur. Erzurum şavak tulum peyniri, anadoluda üretilen diğer tüm tulum peynirlerinden lezzet olarak kolayca ayrılır. Kendine has kokusu ve aroması ile tulum peyniri sevenlerin sıklıkla tercih ettiği Erzurum lezzetleri arasındadır.

 

Erzurum eski kaşar peyniri ise, bir yılı aşan olgunlaştırma süresi boyunca lezzetlenen, doğal mayası ve katkı maddesi içermeyen yapısı ile gönüllere taht kuran eski kaşar çeşitleri arasında özel bir yer bulan peynirlerdendir. Eski kaşar, kahvaltılarda tüketilebilen ve peynir tabaklarında kullanılan peynirler arasında yer alan keskin tat ve aromaya sahip özel peynirlerdendir.

 

Erzurum’un taze beyaz peynirleri; doğal meralarda beslenen, keçi, koyun ve ineklerden alınan organik sütlerden üretilen peynirlerdendir. Dokusu, kokusu ve lezzeti ile tüm diğer beyaz peynir çeşitleri arasında liste başı yapılacak doğal peynirler arasındadır.

 

Erzurum peynir fiyatları ve çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi için Bölgenin en çok tercih edilen süt ürünleri markasın  Recep Acar Süt  ürünleri firmasının websitesini ziyaret edebilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/

 

Erzurum peynirleri nasıl saklanmalı?

 

Her peynir kendisine has özel saklama koşullarına sahip olacaktır. Genel olarak salamura içerisinde bekletilen civil peyniri gibi peynirler, salamura suyundan ayrılmadan saklanmalıdır. Salamura içerisinde bekletilen peynir hem tazeliğini koruyacak hem de olgunlaşmaya devam edecektir. Erzurum taze kaşar peyniri, taze kolot peyniri ya da inek, keçi, koyun taze beyaz peyniri gibi peynirler muhakkak kapaklı kutularda ve buzdolabında muhafaza edilmelidir. Erzurum lor peyniri gibi diğer tüm Erzurum peynir çeşitleri, buzdolabında muhafaza edilir. Dondurucuya konulmamalıdır. Erzurum eski kaşar peyniri ya da Erzurum kelle peyniri de yine 4 derece sıcaklığında buzdolabı ortamında muhafaza edilmesi gereken peynir çeşitleri arasındadır. Kaşar peyniri çeşitleri dilimlenmeden tek parça halinde buzdolabında muhafaza edilmelidir.

 

Erzurum peynir fiyatları nedir?

 

Erzurum peynirleri farklı olgunlaştırma sürelerine sahip, içeriği ve yapımı nedeniyle farklı özelliklere sahip peynirlerdir. Bu nedenle taze kaşar peyniri fiyatı ile eski kaşar peyniri fiyatı arasında fark olması normaldir. Kelle peyniri fiyatları ise kilo fiyatı üzerinden hesaplanacağından değişkenlik gösterecektir. Erzurum şavak tulum peyniri fiyatı, olgunlaştırma süresi nedeniyle değişkenlik gösterebilir. Erzurum yöresinde üretilen peynir çeşitleri, sağlıklı ve besleyici süt ürünleri arasında özel bir yere sahiptir. Meşhur Erzurum kolot peyniri fiyatı, içerdiği doğal şirden mayası ve yapımı gibi unsurlar göz önüne alınarak belirlenecektir. Erzurum civil peyniri fiyatı, dönemsel ve kilogram özelliklere göre değişiklik gösterebilir. Peynir fiyatları oluşturulurken, peynir çeşitlerinin yapısı ve yapım süresi göz önüne alınır.

Erzurum peynir fiyatları ve çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi için Bölgenin en çok tercih edilen süt ürünleri markasın  Recep Acar Süt  ürünleri firmasının websitesini ziyaret edebilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/


@2020-10-09 15:17:37