Beyaz Peynir Nasıl Üretilir?
PeynirPeynir yapımının detaylarına geçmeden önce yapım süreciyle ilgili bir bilgiyi paylaşmamızda fayda var. Beyaz peynirin üretildiği ortamın hijyen açısından kusursuz olması büyük önem taşıyor.
Beyaz Peynir Nasıl Üretilir?
Sofralarımızda en çok yer alan peynir çeşitlerinden biri olan beyaz peynir, keskin bir tada sahip olmadığı için birçok kişi tarafından severek tüketiliyor. Sadece kahvaltılarda tüketilmeyen beyaz peynir aynı zamanda hamur işlerinde ve yemeklerde de sıklıkla kullanılıyor. “Beyaz peynir nasıl üretilir?” diye düşünüyorsanız bu yazımızda beyaz peynirin üretim süreciyle ilgili bilgiler verecek ve peynirin sofralarımıza gelene kadar nasıl işlemlerden geçtiğini sizlere aktaracağız
Erzurum atkısız ve doğal köy peynirlerini buradan satın alabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/dogal-peynir-cesitleri/
Sağlıklı ve doğal beyaz peynir nasıl yapılır?
Peynir yapımının detaylarına geçmeden önce yapım süreciyle ilgili bir bilgiyi paylaşmamızda fayda var. Beyaz peynirin üretildiği ortamın hijyen açısından kusursuz olması büyük önem taşıyor. Çünkü hayvandan insana bulaşabilen bakteriler, süt aracılığıyla bulaşma imkânı buluyor. Bu nedenle üretildiği yerin sağlıklı olduğuna emin olduğunuz peynirleri satın almanızı ve tüketmenizi öneririz.
-Öncelikle temiz bir ortamda, sağlıklı hayvanlardan sağılmış sütler bir kabın içine alınır.
-Süt ilk aşamada süzme bezlerinden süzülür ve böylece sütün içinde olabilecek istenmeyen tortuların filtrelenmesi sağlanır.
-Süt geniş kazanların içine alınır ve 75 derece sıcaklığa kadar ısıtılarak pastörize edilir. Sütün çiğ olarak tüketilmemesi ve ısıtılması son derece önemlidir. Süt bu ısıya kadar ısıtıldığında içindeki zararlı bakteriler yok olmaktadır.
-Kaynatılan süt başka bir kabın içine alınır. Kabın kapağı kapatılır ve ağzı kapalı vaziyette sütün 35 dereceye kadar soğutulması sağlanır
-Soğutulan sütün içine bir miktar kalsiyum klorür eklenir. Kalsiyum klorür eklenmeden önce önce ılık suda tamam eritilir ve bu şekilde sütün içine ilave edilir. Bazı durumlarda ise direkt olarak sıvı kalsiyum klorür kullanılır.
-Bu işlemlerin ardından sütün bulunduğu kabın kapağı tekrar kapatılır ve kabın üstüne bir bez örtülerek süt 1,5-2 saat kadar pıhtılaşmaya bırakılır.
-Pıhtı kesim olgunluğuna ulaştıktan sonra 3 santimetre boyutunda 3’lük parça veya 2 santimetre boyutunda 3’lük parçalar halinde kesilir.
-Pıhtı kendi halinde süzüldükten sonra presleme işlemine geçilir. Bu işlemde pıhtının üzerine baskı uygulanarak süzülmesi sağlanır.
-Baskı işlemi de bittikten sonra tuzlamaya geçilir. Kalıplar halinde kesilen parçalar salamuraya atılır. Salamura içinde parçaların 2 ila 12 saat arasında kalması sağlanır. Tuzlama şekli peynirin lezzeti kadar görüntüsü ve niteliğini de değiştirmektedir. Salamuradan çıkarılan peynir kalıpları açıkta veya tenekenin içerisinde dinlenmeye bırakılır. Peynirlerin dinlenme süreci üretim tekniklerine ve mevsime göre 12 saat ile 5 gün arasında değişmektedir.
- Dinlenme süresinin sonunda ambalajlanmaya geçilir. Beyaz peynir genelde teneke kutuların içerisinde ambalajlansa da plastik kaplar da kullanılabilmektedir. Seri üretim yapan imalathaneler, üretimde devamlılığı sağlamak ve sağlıklı koşullarda depolamak için ürettikleri peynirleri hemen ambalajlamaktadır.
- Ambalajlanması biten peynirler bekletilmek üzere depolara götürülür. Peynirin olgunlaşmasının sağlanması için depodaki sıcaklığın 5 ila 6 derece seviyesinde olması gerekmektedir.
Erzurum Katkısız ve doğal peynirleri buradan satın alabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/dogal-peynir-cesitleri/