Kış kapıda: Üvez Meyvesini Tanıyalım

Genel

Kış kapıda: Üvez Meyvesini Tanıyalım

Dağ meyvesi olarak da bilinen üvez, zengin bir mineral deposudur. İçerisinde bulunan fosfor, demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve bakır nedeniyle, sindirim sistemi başta olmak üzere vücudumuzda birçok organ ve sistemin de dostudur.

Kış kapıda: Üvez Meyvesini Tanıyalım

 

Ülkemizin Karadeniz başta olmak üzere birçok bölgesinde, Erzurum başta olmak üzere birçok şehrinde doğal olarak yetişen üvez, kış aylarına doğru hasat edilerek, kış boyunca sağlık saçan bir meyvedir.  Üvez meyvesi, iyice olgunlaştıktan sonra tüketilen, demlenip çay olarak içilebilen lezzetli bir kış meyvesidir.

 

Dağ meyvesi olarak da bilinen üvez, zengin bir mineral deposudur. İçerisinde bulunan fosfor, demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve bakır nedeniyle, sindirim sistemi başta olmak üzere vücudumuzda birçok organ ve sistemin de dostudur. Lif bakımından zengin olan bu sağlıklı meyve aynı zamanda iyi bir C vitamini kaynağıdır.

 

Erzurum ilinde doğal olarak yetişen üvez meyvesi, Erzurum ve çevresinde sevilerek tüketilen kış meyvelerindendir. Erzurum ziyaretlerinde turistler tarafından da yoğun ilgi gören bu dağ meyvesi, kuru haliyle uzun dayanıklılık sürelerine sahip olması nedeni ile hediyelik olarak da satın alınmaktadır.

 

Üvez meyvesinin faydaları nelerdir?

 

Üvez meyvesi vitamin ve minerallerle dolu bir meyvedir ve vücuda faydaları da oldukça fazladır.

 

  • Üvez, kan şekeri ve tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir. Bu nedenle şeker ve tansiyon hastalarının dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekmektedir.
  • Antioksidan özelliğe sahiptir. Vücudu toksinlerden temizler, hastalıklara karşı korur.
  • İdrar söktürücü etkisi sayesinde, ödem atmada rahatlıkla kullanılabilir. Vücuttaki şişkinliği gidermede yardımcı olur.
  • Üvez, içerdiği yüksek oranda lif sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler ve sindirimi kolaylaştırır.
  • Üvez meyvesi faydalarından bir diğeri de balgam söktürücü özelliği sayesinde öksürüğe iyi gelmesidir. Özellikle kış aylarında, soğuk algınlığı durumunda rahatlıkla tüketilebilir. Ayrıca sigara kullanımından dolayı oluşan balgamın vücuttan atılmasını sağlar.
  • Üvez meyvesi, cilt sağlığının korunmasında da oldukça etkilidir. İçerdiği sorbik asit, cildi canlandırır, nemlendirir.
  • Regl dönemlerinde tüketildiğinde, ağrı ve kasılmaları azaltır, regl sürecinin kolay geçirilmesine yardımcı olur.
  • Kalp krizi riskinin azaltılmasında büyük rol oynayan üvez meyvesi, kalp hastaları tarafından da tüketilebilecek doğal besinler arasındadır.
  • Kanama durdurucu özelliğe sahiptir.
  • Üvez meyvesi düzenli olarak tüketildiğinde kabızlığı önler.

 

Üvez meyvesi nasıl tüketilir?

 

Üvez meyvesi kış aylarında toplanıp tüketilmeye hazır hale gelir. Ancak üvez bitkisi dalından koparılır koparılmaz yendiğinde tadı oldukça acı ve kekremsi olduğundan, dağ meyvesi yenilmeden önce en az 10 gün kadar olgunlaşması beklenmelidir. Üvez meyvesi olgunlaşma süreci sonunda kahverengi bir hal alacak ve kıvam olarak da oldukça yumuşayacaktır. Üvez meyvesinin daha hızlı olgunlaşması için bu meyvenin arasına bir adet bütün elma konularak erken olgunlaşması sağlanabilir.

 

Çiğ olarak çok miktarda tüketiminden kaçınılmalı ve mutlaka pişirilerek tüketilmelidir. Üvez meyvesi, güneş ya da gölge alana serilerek kurutulup bu şekilde saklanabilir.  Kuru üvez meyvesi, kaynar su ile demlenerek çay olarak tüketilebilir. Demleme süresi olarak iki ya da üç dakika yeterli olacaktır.

 

Üvez zararlı mıdır?

 

Üvez meyvesi, uzun yüzyıllar boyu hem ilaç yapımında kullanılmış hem de faydaları nedeniyle tüketilmiştir. Bu sağlıklı ve besleyici dağ meyvesi, çiğ olarak, kurutulmuş olarak ve çay olarak tüketilebilen sağlıklı bir meyvedir. Ancak, çiğ olarak çok fazla tüketilmesi zararlı olabileceğinden pişirilerek çay olarak tüketilmesi daha uygun olacaktır.

 

Alerjik bünyelerde, kızarıklık ve döküntüye neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, öncelikle küçük bir parça yenilerek, vücutta oluşabilecek kızarıklıklar taranmalı, herhangi bir kabarıklık, kızarıklık ya da kaşıntı oluşması durumunda tüketmekten kaçınmalıdır.

 

Üvez nasıl saklanmalı?

 

Üvez meyvesi, taze olarak tüketilecekse yaklaşık 10 gün kadar olgunlaştırıldıktan sonra hemen tüketilmelidir. Kuru üvez meyvesi ise, serin bir ortamda güneş almayan kapalı bir kutuda saklanabilir.

 

 


@2020-10-20 11:21:22