Unutkanlığı unutturan besinler

Sağlık

Unutkanlığı unutturan besinler

Unutkanlık, özellikle orta yaş ve üzeri yaşlarda sıklıkla karşılaşılan ve ilerleyen evrelerinde, sosyal hayatı kısıtlayan önemli bir sorundur. Unutkanlığın nedenleri çok farklı olabilse de; genel olarak, Tiroid hormonundaki bozukluklar, D vitamini eksikliği, B12 vitamini eksikliği,

Unutkanlığı unutturan besinler

 

Unutkanlık, özellikle orta yaş ve üzeri yaşlarda sıklıkla karşılaşılan ve ilerleyen evrelerinde, sosyal hayatı kısıtlayan önemli bir sorundur. Unutkanlığın nedenleri çok farklı olabilse de; genel olarak, Tiroid hormonundaki bozukluklar, D vitamini eksikliği, B12 vitamini eksikliği, kafa travmaları, uyku bozuklukları, uyuşturucu ve alkol kullanımı, düzensiz beslenme, stres, kaygı bozuklukları, depresyon, sinir sistemini tahrip eden bazı rahatsızlıklar ve teknolojik aletlerin yoğun kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Unutkanlığın ilerleyen evreleri, sosyal hayatın sekteye uğramasına ve can güvenliğinin riske girmesine kadar gidebilen demans hastalıklarıdır. Ancak Alzheimer gibi bir hastalıktan bahsedebilmek için unutkanlığın boyutu çok önemlidir. Bazen sadece stres ve yoğun tempo kaynaklı unutkanlıklar yaşamak oldukça normal kabul edilebilir.

 

Unutkanlığı önlemede faydalı olan besinler sayesinde, orta ve ileri yaş guruplarında unutkanlığın önüne geçilmesi mümkündür. Unutkanlık için hangi besinler faydalıdır sorusuna cevap bulmadan önce, dengeli ve sağlıklı beslenmenin, vücudumuzdaki tüm sistemlerde olduğu gibi beyin ve kalp gibi yaşamsal organlar için de önemli olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Bu nedenle, beyin sağlığı ve hafıza problemleri için mutlaka dengeli beslenmek ve diyetimize uygun ölçülerde unutkanlığı önleyen besinler eklememiz şart.

 

Hangi besinler unutkanlığa iyi gelir?

 

Unutkanlığın ana nedenlerinden olan B12 ve D vitamini eksikliği, bazı besinler ile kolaylıkla giderebileceğimiz bir durumdur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken, besinin bir defaya mahsus tüketilmesi değil, diyet listelerine girerek düzenli ve uzun soluklu tüketiminin sağlanmasıdır.

 

Unutkanlığa faydalı yiyecekler listesine geçmeden önce, D vitamini için güneş ışığının önemini hatırlatmamız gerekiyor. D vitamini depolarımızın seviyesinin düşmemesi için, özellikle güneşli günlerde 15 dakika kadar güneş ışığına çıkmamız yeterli olabiliyor. Bu nedenle; hangi mevsimde olursak olalım, güneş tepede göründüğünde, dirseklerimizden bileğimize kadar olsa bile mutlaka cildimizin güneş almasını sağlamalıyız.

 

  • Balık: Omega-3 yönünden zengin olan ve aynı zamanda çinko kaynağı olan balık, B-12 vitamini için de iyi bir kaynaktır. Hafıza sorunları yaşamamak ve unutkanlığı önlemek için mutlaka haftada en az 1 kere balık tüketilmelidir.
  • Kuruyemişler: Başta ceviz ve fındık olmak üzere, omega-3 içeriğine sahip fıstık, badem gibi birçok kuruyemiş, unutkanlığa iyi gelen besinler arasında yer almaktadır.
  • Bitter çikolata: İçerisinde bulunan polifenoller sayesinde beyin sağlığına destek olan bitter çikolata, hafıza sorunlarının giderilmesinde de oldukça etkilidir. Günlük beslenmenize, uygun miktarda ekleyerek sağlıkla tüketebilirsiniz.
  • Ispanak: Demir, C vitamini ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin olan Ispanak, beyin sağlığı için oldukça faydalıdır ve unutkanlık sorunları için tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır.
  • Domates: İçeriğindeki likopen nedeniyle oldukça güçlü bir antioksidan olan domates, hafıza güçlendiren ve hafıza sorunlarının oluşmasını engelleyen besinler arasında yer alır.
  • Yumurta: Özellikle sarısında bulunan kolin maddesi ile, hafıza sorunlarını engelleyen besinler arasında yer alır.
  • Tahıllı besinler: E vitamini kaynağı olan tahıl, düzenli olarak tüketildiğinde hafıza sorunlarını engelleyen besinler arasında yer alır.
  • Peynir çeşitleri: Peynir çeşitleri, içerisinde bulunan kalsiyum, protein ve mineraller ile, beyin ve sinir sistemini güçlendirirken hafıza sorunlarının oluşmasının de önüne geçer.
  • Mercimek: Başta kırmızı mercimek olmak üzere tüm mercimek türleri, içeriğinde bulunan mineraller sayesinde güçlü bir hafıza için olmazsa olmaz besinler arasında yer almaktadır.

 

Unutkanlığa iyi gelen yiyecekler, düzenli olarak tüketilmesi gereken besinlerdir. Günlük beslenme listelerine uygun miktarlarda yerleştirilmeli ve mutlaka düzenli olarak tüketilmeye devam edilmelidir.

 

  Sağlığınızı iyileştirecek doğal peynirleri uygun fiyata buradan satın alabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/

 

 


@2020-10-27 20:54:18