Tadı damağınızda kalacak: Erzurum Su böreği tarifi

Yemek Tarifleri

Tadı damağınızda kalacak: Erzurum Su böreği tarifi

Tereyağının benzersiz aroması, güzel bir peynir ve kat kat ayrılan yufkalar ile bir araya gelip masanın ortasına konulduğunda, oluşan şey sadece peynirli su böreği olmaktan çıkar, besleyici, sağlıklı, doyurucu ve tadına doyulmaz bir şölene dönüşür. Her evde bulunabilecek malzemelerle yapılabilen su böreğinin yapım süreci biraz meşakkatli.

Tadı damağınızda kalacak: Erzurum Su böreği tarifi

 

Tereyağının benzersiz aroması, güzel bir peynir ve kat kat ayrılan yufkalar ile bir araya gelip masanın ortasına konulduğunda, oluşan şey sadece peynirli su böreği olmaktan çıkar, besleyici, sağlıklı, doyurucu ve tadına doyulmaz bir şölene dönüşür. Her evde bulunabilecek malzemelerle yapılabilen su böreğinin yapım süreci biraz meşakkatli. Ancak sonucunda yemeye doyamayacağınız bir lezzetle karşılaşacağınız için emin olun çektiğiniz bu zahmete değecektir. Su böreğinin hazırlanma süreci yaklaşık 1 saat sürüyor. Böreğin pişmesin içinse yine 1 saatlik bir süre gerekiyor. Bu tarifle birebir ölçüde yaptığınızda 8 kişilik su böreği hazırlamış olacaksınız.

Su böreklerinize eşlik edecek Erzurum civil peynir ve Erzurum tereyağı çeşitlerini için 40 yıllık üretim tecrübesi ile www.recepacarsut.com sitesinden temin edebilirsiniz.

 

Su böreği malzemeleri

 

Hamuru için

 

-5 su bardağı un

- Yarım su bardağından biraz fazla su

-200 gram tereyağı

-Yarım tatlı kaşığı tuz

-4 adet yumurta

 

Haşlamak için

 

-1,5 litre sıcak su

-1 yemek kaşığı zeytinyağı

-Yarım tatlı kaşığı tuz

 

Hamurların ve fırın tepsisinin yağlanması için

 

-1 yemek kaşığı tereyağı

-1 çay bardağı zeytinyağı

 

İç harcı için

 

-600 gram erzurum civil peynir

-1 demet maydanoz

 

Su böreği nasıl yapılır?

 

  1. Unu eleyerek genişçe bir kabın içerisine dökün. Unun içerisine tuz ekleyin ve ortasını elinizle açarak yumurtaları kırın. Kenarlardan orta kısma doğru unu yumurtanın üstüne doğru dökün ve un ile yumurtayı iyice karıştırın.
  2. Hamurun kıvam alması için yarım su bardağından biraz fazla suyu yavaş yavaş unun hamurun üzerine dökün. Kıvam almaya başlayan hamuru tezgâhın üzerine koyun ve elinizle bastırarak iyice kıvam alana kadar hamuru yoğurmaya devam edin.
  3. Hazır olan hamuru 10 eşit parçaya bölün. Bu parçalardan iki tanesini alın ve unladığınız tezgâhta açmaya başlayın. Bu hamurları ince bir formda ve fırın tepsisinden biraz daha büyük olacak şekilde oklavayla açın.
  4. Kalan 8 adet hamuru fırın tepsisiyle aynı boyutta ve ilk açtığınız hamurlara göre daha kalın olacak şekilde açın.
  5. Hamurları haşlamak için bir tencereye sıcak su, zeytinyağı ve tuzu ekleyerek kaynatın. Kaynayan suya açtığınız hamurları teker teker ilave edin. Devamlı olarak kontrol edin ve hamurlar yumuşadığında bir kevgir yardımıyla, parçalanmadan sudan çıkararak tel süzgecin üzerine alın. Bir süre hamurun sularının süzülmesini bekleyin.
  6. İç harç için maydanozu ince ince kıyın. Beyaz peynir yumuşaksa çatal yardımıyla ezin. Eğer sert bir peynirse rendelemeniz sizin için daha kolay olacaktır. Kıyılmış maydanozla peyniri karıştırın.
  7. Fırının tepsisini tereyağı ile yağlayın. Tepsiden daha büyük şekilde açtığınız hamurlardan bir tanesini tepsinin üzerine yerleştirin. Üzerini bir çay bardağı zeytinyağının bir kısmıyla yağlayın. Hazırlanan peynirli iç harcın bir kısmını ilk katın üzerine serpiştirin.
  8. Fırın tepsisiyle aynı büyüklükte açılan 8 adet hamuru aralarına yağ ve peynir harcı ilave ederek üst üste yerleştirin. En altta kalan, tepsiden daha büyük boyutta olan hamurun fazla kalan bölümünü içe doğru kıvırın.
  9. Fırın tepsisinden daha büyük boyutta açtığınız son parçayı en üst kısma serin. Dışarıda kalan kısımları tepsinin kenarından içe doğru ittirin. Kalan zeytinyağını
  10. Önceden ısıtılmış 180 derece fırına tepsiyi yerleştirin. Böreğin üst kısmı kızarana kadar yaklaşık 60 dakika boyunca pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarın ve dinlenmesi için 10-15 dakika boyunca oda ısısında bekletin. Dilimlere ayırdığınız böreğiniz artık servise hazır. Afiyet olsun.

 

Su Böreğinin Püf Noktası Nedir?

 

  • Hamurları haşlarken dikkatli olmanız gerekmektedir. Hamurları fazla karıştırmamaya ve parçalamamaya özen göstermelisiniz.

 

Su böreklerinize eşlik edecek Erzurum civil peynir ve Erzurum tereyağı çeşitlerini için 40 yıllık üretim tecrübesi ile www.recepacarsut.com sitesinden temin edebilirsiniz.

 

 


@2020-10-01 15:17:21