SÜT İLE ARAMIZDAKİ MESAFE: LAKTOZ ALERJİSİ

Sağlık

SÜT İLE ARAMIZDAKİ MESAFE: LAKTOZ ALERJİSİ

Sütte doğal olarak bulunan temel bir karbonhidrat olan Laktozun sindirilememesine bağlı olarak ortaya çıkan Laktoz intorelansı, halk arasında bilinen adıyla Laktoz alerjisi bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hastalığa sahip insanlar Laktaz eksikliği sebebiyle Laktozu sindiremez ve problem yaşarlar. Aslında anne sütünde de bulunan bu karbonhidrat,

SÜT İLE ARAMIZDAKİ MESAFE: LAKTOZ ALERJİSİ

 

Doğduğumuz andan itibaren tanıştığımız süt, ömrümüz boyunca en çok tükettiğimiz gıdalar arasındadır. Kemik gelişimi, bağışıklık sistemi ve metabolizma sağlığı için sıklıkla süt ve süt ürünleri tüketmeliyiz. 7’den 70’ e herkesin evine çeşitli ürünlerle giren ve vazgeçilemeyen süt, içeriğindeki Laktoz nedeniyle bazı bünyelerde maalesef alerjik reaksiyonlar göstermektedir. Yalnızca sütün içinde bulunan Laktoz dissakarit formunda bir şekerdir. Bağırsaklarda bulunan Laktaz adı verilen bir enzim tarafından parçalanır. Ancak vücutta bu enzimin yeterli sayıda bulunmaması ya da düzgün çalışmaması durumlarında Laktoz parçalanamaz ve Laktoz intoleransı (Laktoz alerjisi) adı verilen bir hastalık tablosu meydana gelir.

Görülme sıklığı oldukça yüksek olan bu rahatsızlık neredeyse toplumun %75 ini etkilemekte ve ağır sindirim sorunları yaşatarak hayat kalitesini düşürmektedir.

 

LAKTOZ ALERJİSİ NEDİR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

Sütte doğal olarak bulunan temel bir karbonhidrat olan Laktozun sindirilememesine bağlı olarak ortaya çıkan Laktoz intorelansı, halk arasında bilinen adıyla Laktoz alerjisi bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hastalığa sahip insanlar Laktaz eksikliği sebebiyle Laktozu sindiremez ve problem yaşarlar. Aslında anne sütünde de bulunan bu karbonhidrat, çocuklarda sıklıkla alerjiye neden olmaz çünkü her bebek Laktozu sindirme becerisiyle doğar. Bu nedenle 5 yaş altı çocuklarda sıkça görülmez. Ancak ilerleyen yaşlarda eksilen Laktaz enzimi sütte bulunan Laktozu parçalayarak glukoz ve galaktoza ayrıştıramaz.

Laktoz alerjisi bulunan kişilerde ciddi sindirim problemleri görülmektedir. En sık görülen şikayetler; şişkinlik, mide krampları, gaz ve ishaldir. Bu şikayetler bazen klinik tabloyu oldukça ciddi bir hale getirebilir. Daha az görünen belirtileri de kabızlık, bulantı ve bel ağrısıdır.

 

Laktoz alerjisi süt ve süt içeren tüm gıdaların tetiklediği bir rahatsızlıktır ancak tedavi ve uygun bir diyetle hayatın normal akışına engel olmamaktadır.

 

LAKTOZ ALERJİSİ OLANLAR İÇİN UYGUN DİYET NEDİR?

 

 

Başta süt olmak üzere içeriğinde süt ve süt ürünü bulunduran tüm gıdalar laktoz alerjisine neden olmaktadır.  Süt, yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, süt tozu, hatta işlenmiş gıdalar, sosis, sucuk ve cipslerin yanı sıra, pasta kurabiye tatlıların neredeyse hepsinde de alerjiye neden olacak süt ve ürünleri bulunmaktadır. Bu nedenle hastaların diyetine uygun olarak içeriğinde az da olsa süt olan gıdaları tüketmemesi ancak bu ürünlerden almaları gereken protein ve vitaminleri başka kaynaklardan karşılamaları gerekmektedir. Bu nedenle Laktoz intoleransı olan hastaların bol meyve, sebze, et, brokoli ve soya sütü tüketmeleri önerilir.

 

Laktoz alerjisi asla inek sütü alerjisi ile karıştırılmamalıdır. İnek sütü alerjisi olanlar diğer hayvanların sütlerini ve bu sütlerden hazırlanan ürünleri tüketebilirken Laktoz alerjisi bulunan kişiler tüm sütleri tüketemezler. Çünkü tüm canlıların sütünde Laktoz bulunur.

 

TEDAVİSİ NEDİR?

 

Öncelikle doktora başvurarak size uygun tedavi yöntemini öğrenmeli ardından size özel hazırlanan diyeti uygulamalısınız.

 

  • Az miktarda ve nadiren tüketeceğiniz süt ürünleri ile vücudunuzu laktoza alıştırabilirsiniz.
  • Bazı hastalarda alerji yüksek seyrettiğinden içeriğinde eser miktarda laktoz bulunan ilaçları dahi kullanmamalıdır. Bu nedenle mutlaka ilaç kullanımı doktora ve eczacınıza danışarak yapılmalıdır.
  • Laktozu azaltılmış ya da süt ürünleri tüketebilir ya da soya sütü badem sütü tüketebilirsiniz.
  • Tükettiğinizde size rahatsızlık veren gıdaları tanımalı ve bunları diyetinizden çıkarmalısınız.
  • Özellikle son günlerde sıklıkla duyduğumuz Laktozsuz süt ve süt ürünlerini tüketebilirsiniz.

 

 

 

 

LAKTOZSUZ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ NEDİR?

 

        Laktozsuz süt ve Laktozsuz süt ürünleri içeriklerindeki Laktozun Laktaz enzimi ile parçalanarak glukoz ve galaktoza ayrıştırıldığı ürünlerdir. Görevi biten Laktaz son aşamada üründen ayrıştırılarak süt ürününün içinde kalmaz. Bu enzim bir koruyucu madde değildir ve sağlığa zararı bulunmamaktadır. Laktozsuz üretilen süt ve süt ürünleri Laktoz alerjisi bulunan kişilerin kullanımına uygundur. Laktoz alerjisinin en sık görülen şikayetleri olan şişkinlik, bulantı, kusma ve gaz problemlerini ortadan kaldırarak yaşam kalitelerini arttırır.

Laktozsuz sütten elde edilen yoğurt, peynir ve süt ürünleri ile istediğiniz gıdaları tüketirken sindirim problemleri yaşamaz ve diyetinizi aksatmazsınız. Laktozsuz süt ve süt ürünlerini alırken içeriğini mutlaka okumalısınız.

 

Sıkça görülen ve belki de henüz teşhis edilmemiş Laktoz alerjiniz ( intolerans ) var ise Laktozsuz ürünleri tercih etmeli ve mutlaka güvendiğiniz bir firmadan temin etmelisiniz.

 


@2020-10-01 17:11:41