Sucuk Hakkında Her Şey

Genel

 Sucuk Hakkında Her Şey

Doğal yöntemlerle üretilen sucuk, şişirilip kurutulan bağırsak içerisine, büyükbaş hayvanların lezzetli etlerinin, sarımsak, kırmızı biber, kimyon başta olmak üzere çeşitli baharatlarla tatlandırılıp kıyma halinde doldurulması yoluyla elde edilir.

 Sucuk Hakkında Her Şey

 

Doğumunun orta çağa dayandığı rivayet edilen sucuk, yüzyıllardır farklı bölgelerde farklı et ürünleri ve baharatlar ile hazırlanan, lezzetinde şüphe edilmeyecek bir et ürünü. Kahvaltıdan akşam yemeğine, hamur işlerine kadar birçok farlı yiyeceğe dönüşen bu lezzet, Anadolu coğrafyasında da en lezzetli et ve baharatlar kullanılarak başarıyla üretilmektedir. Baharat çeşitliliği ve tüketimdeki yaygınlığı nedeniyle sucuğun da en çok üretildiği ve tüketildiği bölgeler; Orta Asya, Orta Doğu ve Balkanlar olarak gösterilebilir. Lezzetini veren baharatlar, ve kullanım oranları bölgeden bölgeye değiştikçe, lezzeti de geniş bir bant aralığında süren sucuk için değişmeyen tek şey lezzetli bir et ürünü olmasıdır.

 

Sucuk nasıl üretilir?

 

Doğal yöntemlerle üretilen sucuk, şişirilip kurutulan bağırsak içerisine, büyükbaş hayvanların lezzetli etlerinin, sarımsak, kırmızı biber, kimyon başta olmak üzere çeşitli baharatlarla tatlandırılıp kıyma halinde doldurulması yoluyla elde edilir. Sucuk harcı ile tamamen doldurulan kurutulmuş bağırsak, bir süre bekletilerek fermante edilir. Fermantasyon sürecinde sucuk mayalanmış ve olgunlaşmış olur. Sucuk neyden yapılır diye merak edenler için hemen belirtelim, ana malzeme kıyma haline getirilmiş kırmızı et ve baharattır. Ancak günümüzde ekonomik olması nedeniyle küçük baş hayvan eti kullanılan sucuk çeşitlerine de rastlanmaktadır. Fermante edilen sucuk, ilk dolum ağırlığını bir miktar kaybedecektir. Bunun nedeni içeriğindeki sıvının azalmasıdır.

 

Sucuk nasıl saklanır?

 

Fermante sucuklar, paketleri açılmadığı sürece oda sıcaklığında ya da buzdolabında muhafaza edilebilen ürünlerdendir. Oda sıcaklığında saklanan sucuk, güneş görmeyen kuru ve serin alanlarda, ipe asılarak muhafaza edilebilir. Paket açıldıktan sonra, tamamı kullanılmayacaksa, kalan sucuk streç film ile kaplanarak kesinlikle buzdolabında saklanmalıdır. Ucu açık şekilde saklanması durumunda açık uç kuruyarak değişime uğrayacaktır. Bu noktada akıllara kurumuş sucuk yenir mi? sorusu gelir. Açıkta kaldığı için uç kısımları sertleşen sucuklar, zararlı bakteriler üretebileceğinden, kuru ve bozuk bölümleri kesinlikle yenilmemelidir. Bu bölümler kesilerek alındıktan sonra, sucuk kabı ya da bağırsak içerisinde kalan temiz bölüm kontrol edilerek tüketilebilir. Son kullanma tarihli geçmiş sucuk yenir mi? sorusuna verilecek en doğru cevap “hayır” olacaktır.

 

Kaliteli sucuk nasıl anlaşılır?

 

Kaliteli sucuk, tamamı dana etinden yapılmış olmalıdır. Dana etinden yapılmış sucuk, tek renge sahip olmalı, dışı ve içinde alacalı tonlar ve renk geçişleri görünmemelidir.  Kırmızı renkte olmamalıdır. Sucuk kılıfı doğal olan sucuklar daha kaliteli sucuklardır. Kaliteli bir sucuk serttir ve doğranırken bıçağın üzerinde leke bırakmadığını görürsünüz. Tavada ısıtıldığında çok fazla yağlanmaz. Eğer çok fazla yağ oluşuyorsa, bu durum ete dolum esnasında yağ yüklendiği anlamına gelir. Fazladan yağ yüklenen kalitesiz sucuk pişerken küçülür. Eğer pişirilirken hacmi değişmiyorsa bu da sucuğun kaliteli olduğunu gösterir.

 

Recep Acar, Erzurum’un doğal meralarında otlayan danalardan elde ettiği kaliteli eti, kasap koşullarında fermante ederek ürettiği, özel hazırlanmış sucuk ile, tüm Türkiye’ye gerçek sucuk lezzetini iletiyor.

 

Buradan Sipariş Verebilirsiniz , Sucuk Sipariş 


@2020-09-26 14:40:11