Süt Reçeli Tarifi

Kahvaltılık Tarifler

Süt Reçeli Tarifi

Süt reçeli için gerekli olan malzeme listesinde çok az sayıda ve kolay bulunabilen malzemeler yer alsa da süt reçeli yapılışı diğer tatlılara göre maalesef epey uğraştırıcı. Süt reçelinin malzemelerini bir araya getirmek sadece 10 dakika sürse de pişirme süresi 4 saati buluyor.

Süt Reçeli Tarifi

 

İspanyolca’da “dulce de leche” olarak adlandırılan, kahvaltılarda ve çay saatlerinde sıklıkla tüketilen bir gıda olan süt reçeli ayrıca tatlıların içinde dolgu malzemesi olarak da kullanılabiliyor. Tadı bayramlarda dağıtılan kahverengi yuvarlak sütlü şekerlere benzeyen süt reçeli sizi çocukluğunuza götürecek ve sürekli tüketmek isteyeceğiniz tatlılardan biri haline gelecek.

 

İster krep yapıp üstüne sürün, ister cheesecake yapıp üstünde kullanın, isterseniz de tatlı krizlerinizde kaşıklayın. Her ne şekilde yerseniz yiyin, süt reçelini bir kez denediğinizde tadına bayılacağınıza eminiz.

 

Süt reçeli için gerekli olan malzeme listesinde çok az sayıda ve kolay bulunabilen malzemeler yer alsa da süt reçeli yapılışı diğer tatlılara göre maalesef epey uğraştırıcı. Süt reçelinin malzemelerini bir araya getirmek sadece 10 dakika sürse de pişirme süresi 4 saati buluyor. Bu süre boyunca kısık ateşte pişen reçelin başında durmanız ve ara ara karıştırmanız gerekiyor. Ama emin olun verdiğiniz emeğe değecek ve sonuçta bir kavanoz süt reçeli yapmış olacaksınız.

 

Süt Reçeli Malzemeleri

 

-1 litre tam yağlı inek sütü

-1 adet vanilya çubuğu

-1 çay kaşığı dolusu karbonat

-1 su bardağı toz şeker

 

Süt Reçeli Nasıl Yapılır?

 

  1. Tam yağlı inek sütünü, vanilya çubuğunu ve toz şekeri büyük bir tencerenin içerisine alın. Ocağın altını kısık derecede açın ve tahta bir kaşık yardımıyla toz şeker tamamen eriyip karamel haline gelene kadar iyice karıştırın.
  2. Sütten yavaş yavaş baloncuklar çıkmaya başladığında ve kaynama sürecinin başında karbonatı ekleyin. Bu işlemden sonra tencereyi en kısık ateşte pişeceği göze alın. Karbonat sütü kabartacağı için sürekli olarak karıştırarak pişirme işlemine devam edin. Siz karıştırdıkça sütün kabarması duracak ve pişmeye devam edecektir. Reçel karışımını sürekli olarak karıştırarak 1 saat boyunca pişirin.
  3. Bir saatlik sürenin sonunda vanilya çubuğunu karışımın içinden çıkarın. Reçeli 3 saat boyunca ara ara karıştırarak pişirmeye devam edin.
  4. Pişirme esnasında tencerenin üstüne doğru çıkan köpüklerde arada alarak temizleyin. 3 saatin ardından reçelin kıvamı koyulaşacak ve rengi de değişecektir. Pişen süt reçelini ocaktan alın.
  5. Reçelin parlaklık kazanması ve pürüzsüz bir kıvam alması için süt reçeliniz son bir kez daha çırpın. Sonrasında temiz ve kuru bir kavanoza reçeli aktarın.
  6. Reçel soğuyana kadar kavanozun kapağını açık bırakın. Reçel biraz soğuduktan sonra kavanozun kapağını kapatın ve buzdolabına koyun. Soğuduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

 

Süt Reçeli Yapmanın Püf Noktaları

 

Karbonat eklediğiniz andan itibaren süt hızla köpürmeye başlayacaktır. Bu nedenle geniş ve büyük bir tencere kullanmanızda fayda var. Kabarma nedeniyle sütün taşma riski bulunduğu için ocağın başından ayrılmamanızı tavsiye ederiz. Vanilya çubuğu süt reçeline güzel bir tat verse de eğer isterseniz vanilya çubuğu olmadan da süt reçeli yapabilirsiniz.

 


@2020-10-18 00:14:55