Sırniki (Syrniki) Nedir? Nasıl Yapılır?

Yemek Tarifleri

Sırniki (Syrniki) Nedir? Nasıl Yapılır?

Dünya mutfağından farklı lezzetler tatmayı sevenlerdenseniz bugün vereceğimiz tarif mutlaka ilginizi çekecektir.

Sırniki (Syrniki) Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Dünya mutfağından farklı lezzetler tatmayı sevenlerdenseniz bugün vereceğimiz tarif mutlaka ilgilinizi çekecektir. Rusya’da kahvaltılarda sıklıkla tüketilmesinin yanında tatlı yapısıyla gün içinde atıştırmalık olarak da yenilen bir yiyecek olan sırniki (syrniki), kolay ve hızlı bir atıştırmalık yapmak isteyenler için ideal bir seçenek olarak öne çıkıyor.

 

Syr (sert peynir) kökünden türemiş bir isme sahip olan sırniki, basit bir anlatımla içinde peynir olan tatlı bir kızarmış pankek. Rusya’da birçok farklı şekilde yapılan bu yiyeceğin orijinale en yakın tarifini sizlerle paylaşacağız.

 

Sırniki Rusya’da reçellerle, farklı soslarla ve meyvelerle servis ediliyor. Orijinal halinde Ruslara has lor peyniri benzeri bir peynir kullanılıyor. Ancak bu peynire ulaşmak pek kolay olmadığı için bizim tuzsuz lor peynirimizle de benzer lezzete sahip bir sırniki yapabilirsiniz. Eğer mümkünse ricotta veya süt loru kullanarak da bu tatlıyı hazırlayabilirsiniz.

 

Sırniki’nin hazırlanması için yalnızca 15 dakikalık bir süre yeterli oluyor. Pişirme süresi de yine 15 dakika. Belirttiğimiz ölçülerde yaptığınızda 3 kişilik sırniki olacaktır. Eğer daha fazla kişi için yapmak istiyorsanız malzemeleri artırabilirsiniz.

 

Sırniki Malzemeleri

 

-1 yumurta

-6 yemek kaşığı tuzsuz lor peyniri

-1 paket vanilin

-2 yemek kaşığı toz şeker

-1 su bardağı un

-1 çay kaşığı kabartma tozu

Erzurum doğal lor peynirini buradan satın almak için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/lor-peyniri-1-kg-138

Pişirmek için

 

-5 yemek kaşığı sıvı yağ

 

Sırniki Tarifi

 

  1. Geniş bir kabın içerisin lor peynirini dökün. Mikser, çırpıcı veya çatal kullanarak loru iyice ezin. Lor çok küçük parçalara ayrılana kadar karıştırma ve ezme işlemine devam edin.
  2. Toz şeker, yumurta, kabartma tozu ve vanilini ezmiş olduğunuz lorun içine ekleyin ve birkaç dakika boyunca karıştırın.
  3. Karışımın içine bir bardak unun yarısından biraz fazlasını ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
  4. Yayvan bir kap alın ve unun geri kalan kısmını bu kaba dökün. Hazırladığınız yumuşak yapıdaki hamurdan kaşıkla, dondurma kaşığı ile veya elinizle küçük parçalar koparın. Kopardığınız parçaları unun kalanını eklediğiniz yayvan kabın içine alın. Hamur parçalarını una bulayın ve parçaların her birine yuvarlak şekiller verin. Hamurun tamamı bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
  5. Büyük bir tavanın içine hamuru pişirmek için sıvı yağ ekleyin. Tavayı orta ateşte kızdırmaya başlayın. Yağ hafifçe kızmaya başladığında hamurları tek tek tavaya alın. Şekillerinin bozulmasına izin vermeden hamurları çevirerek iyice kızartın. Pişirme sırasında hamurların yan kısmının da kızarmasına dikkat edin.
  6. Hamurları pişirdikten sonra yağını süzdürerek bir tabağa alın. Sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!

 

 

Sırniki Yapmanın Püf Noktası Nedir?

 

Hazırlanan hamurun hafiften ele yapışır kıvamda olması gerekir. Bu kıvamdaki hamura şekil vermek için kaşık kullanmayı tercih edebilirsiniz. Sırniki’yi meyveyle, çikolata sosuyla veya istediğiniz farklı ürünlerle servis edebilirsiniz.

 

Erzurum doğal lor peynirini buradan satın almak için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/lor-peyniri-1-kg-138

 

 

 


@2020-10-12 11:49:15