Safra Kesesi Sağlığı

Sağlık

Safra Kesesi Sağlığı

Safra Kesesi Hastalıklarından Korunmada Beslenmenin Önemi Sindirimin başladığı ilk yer olan ağız, safra kesesi problemlerini önlemede de ilk dikkat edeceğimiz noktalardandır.

Safra Kesesi Sağlığı

 

Karaciğerin hemen altında yer alan safra kesesi, içerisinde biriktirdiği safrayı ince bağırsaklara iletmekle görevli önemli bir organımızdır. Çoğu zaman kötü yaşam koşulları, düzensiz beslenme gibi nedenlerle safra kesesi problemleri ortaya çıkabilir. Bunlardan en çok bilineni safra kesesi olsa da aslında bu organda, darlık, kanser ya da iltihaplanma gibi farklı problemler de görülebilmektedir. Çoğu zaman uygun diyetler ve ilaç tedavileri ile sağlığına kavuşabilse de sorunun düzeltilemediği durumlarda safra kesesi cerrahi bir operasyonla alınabilmektedir. Bu durumda hastanın normal hayatına devam etmesi mümkün olmakla birlikte, dikkat etmesi gereken çok sayıda durum olacağı da unutulmamalıdır.

 

Safra kesesi hastalıklarının tespiti için genel olarak radyolojik yöntemlerden faydalanılır. Ultrason  sonuçlarında, safra kesesi taşı, duvarında oluşan kalınlaşma, oluşan polip ya da çamurlaşmalar görülebilmektedir. Oluşan kanser ya da metastazların tespiti için ise MR, tomografi gibi farklı görüntüleme teknikleri kullanılmaktadır. Daha kesin sonuç için biyopsi yapılması da uygun görülebilir. Ultrason sonucunda çıkan hastalıkların, kısa süre içerisinde tedavi edilerek safra kesesinin görevine devam edebilmesi ilk önceliktir. Neredeyse her beş kişiden birinde görülebilen çamurlaşma ya da safra taşları, medikal tedaviye yanıt verme ihtimali yüksek rahatsızlıklardır. Bu nedenle erken teşhis edilebilmesi ve hızlı bir şekilde tedavi basamaklarına geçilmesi önemlidir.

 

Safra Kesesi Hastalıklarından Korunmada Beslenmenin Önemi

 

Sindirimin başladığı ilk yer olan ağız, safra kesesi problemlerini önlemede de ilk dikkat edeceğimiz noktalardandır. Öncelikle yenilen tüm besinlerin yeterli sayıda çiğnendikten sonra yutulması önemlidir. Kısa süreli çiğneme neticesinde, sindirim işlemlerinin doğru ilerleyebilmesi için daha yüksek oranda enzime ihtiyaç duyulur. Bu durum safra kesesinin yorulmasına ve hırpalanmasına neden olur. Günlük olarak alınması gereken sıvı miktarının kontrol altında tutulması da önemlidir. Düşük sıvı alımı sonucunda, safra kesesinde çamurlaşma oluşması kaçınılmazdır. Bu nedenle, günlük alınması gereken sıvı miktarının gün içerisine bölünerek düzenli olarak tüketildiğinden emin olunması önemlidir.

 

Yapılan hatalı diyetler sonucu hızlı kilo kaybının görüldüğü durumlarda, safra kesesinde polip ya da çamur oluşumu gerçekleşebilir. Bu nedenle, düzensiz ya da dengesiz beslenmeden kaçınmak, doktor kontrolünde, size özel olarak hazırlanmış diyet listeleri eşliğinde kilo kontrolü yapmanız önemlidir. Yine kilo verme amacıyla gün içerisinde uzun süreli açlık yaşanması da safra kesesi duvarlarında kalınlaşma oluşmasına neden olacaktır. Gün içerisinde beslenmenin uygun şekilde planlanması bu anlamda önemlidir. Akşam saat 18:30 sonrasında beslenmeyi kesmek ise hem safra kesesi hem de diğer organlar açısından son derece faydalıdır.

 

Safra kesesi probleminiz varsa;

 

• Kısa zincirli yağ grubunda sayılan tereyağının ve içerdiği yağ asidi ve bazı aminoasit zincirleri nedeniyle yumurtanın tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
• Yağ olarak zeytinyağı tercih edilmeli, safra kesesi çamur oluşumunu gidermek için düzenli olarak sabahları aç karnına bir ya da iki yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım limon karışımını tüketmek alışkanlık haline getirilmelidir.
• Sıcak yemeklerde Ayçiçek ya da mısır yağı, diğer yiyeceklerde ise lesitin içeriği ile son derece faydalı olan fındık yağı tercih edilmelidir.
• Nohut, fasulye ya da mercimek gibi lesitin yönünden zengin gıdalar da beslenme planına uygun ölçülerde dahil edilmelidir.
• Karahindiba, maydanoz, enginar ve ısırgan otu gibi safra kesesi çamurlaşmasına iyi gelen gıdalar düzenli olarak tüketilmelidir.
• İşlenmiş etlerden oluşan salam, sosis ya da jambon gibi ürünler, çamurlaşma ya da polip şikayetlerinin varlığında mümkün olduğunca tüketilmemelidir.
• Karaciğer sağlığı önemli ölçüde safra kesesi sağlığını etkileyeceğinden, kullanılan ilaçların karaciğeri yormadığından emin olunmalıdır.

@2022-07-06 08:19:10