Radyasyona Savaş Açan Besinler..

Genel

Radyasyona Savaş Açan Besinler..

Vücuda doğal yollarla ya da yapay olarak radyasyon alınması durumunda, vücuttan atımı hızlandırmak ve hücreleri radyasyon etkilerinden korumak için bazı besin gruplarından yararlanabiliriz

Radyasyona savaş açan besinler…

 

Radyasyon kelimesini her duyduğumuzda aklımıza Hiroşima ve atom bombası gelse de, maalesef radyasyon salınımı sadece böylesine büyük bir olay sonucu değil, günlük yaşantımızda bize basit gibi görünen, bilgisayarlar, cep telefonları, mikrodalga fırın, kablosuz internet sağlayıcıları ve hatta sigara kullanımının dahi neden olduğu yaygın bir durumdur.

Tamamen organik yöntemlerle ve şirden mayası ile üretilmiş doğal süt ürünlerinizi hemen buradan sipariş verebilirsiniz: www.recepacarsut.com

Radyasyon nedir?

 

Çekirdek yapısında dengeli bir şekilde nötron ve proton içermeyen radyoaktif atomların, bu sayıları dengelemeye yönelik oluşturdukları enerji salınımıdır. Bu salınım, parçacıklar ve ışınlar şeklinde ortaya çıkar. Bu radyoaktif izotop, kendine has yarılanma ömrü boyunca radyasyon yayar ve yarılanma ömrü sonunda saldığı radyasyon miktarı da yarıya iner. Buradan çıkarılabilecek sonuç, radyasyon etkisinin her yarılanma süresi sonunda yarıya ineceği ama hiçbir zaman gerçek anlamda sıfırlanmayacağıdır.

 

Radyasyon aslında, endüstri, güvenlik, sağlık, gıda ve emniyet gibi birçok sektörde kontrollü olarak kullanılmaktadır. Duman detektörlerinde, hastalıkların tanı ve tedavisinde, güvenlik geçiş kapılarında karşımıza çıkan radyasyon, vücudumuza girdikten sonra da yarı ömür sürelerinde yarılanarak kalmaya devam edecektir.

Tamamen organik yöntemlerle ve şirden mayası ile üretilmiş doğal süt ürünlerinizi hemen buradan sipariş verebilirsiniz: www.recepacarsut.com

İnsanlar ne tür radyasyonlara maruz kalıyor?

 

Dünyanın oluşum sürecinin başlangıcından beri var olan doğal radyasyon, giderek azalmaya devam etse de hala insanların en yoğun maruz kaldığı radyasyon türüdür. Hemen tüm insanlar %80 oranında doğal radyasyona maruz kalmaktadır. Doğal radyasyon içeren patates, muz gibi besinler ve hatta içtiğimiz su bile belirli bir oranda radyasyona maruz kalmamızın ne denli kaçınılması zor bir durum olduğunun göstergesidir. Bunun dışında, X-Işını üreten cihazlarla çalışan kişiler ve bu cihazlara maruz kalanlar için ise yapay radyasyon durumu söz konusudur. Bu durumun toplam maruz kalınan radyasyon içerisindeki oranı ise %20 civarındadır.  Yapay kaynaklar nedeniyle alınan bu radyasyon ve doğal radyasyon, aslında düşük seviyeli radyasyonlardır. 

 

Radyasyona karşı hangi besinler tüketilmeli?

 

Vücuda doğal yollarla ya da yapay olarak radyasyon alınması durumunda, vücuttan atımı hızlandırmak ve hücreleri radyasyon etkilerinden korumak için bazı besin gruplarından yararlanabiliriz. Tomografi ya da röntgen uygulamaları ile yapay radyasyona maruz kalma durumunda mutlaka duş almalı ve bol su tüketmeliyiz. Ancak bunun yanında, bazı yiyecekler radyasyonun zararlı etkilerini azaltmada faydalı olabileceğinden diyetimizi bu besin grupları ile oluşturmamız da önemlidir.

Tamamen organik yöntemlerle ve şirden mayası ile üretilmiş doğal süt ürünlerinizi hemen buradan sipariş verebilirsiniz: www.recepacarsut.com

Radyasyon ve beslenme önerileri

 

Radyasyona maruz kalınması durumunda mutlaka tüketilmesi gereken besin ve besin gruplarına bir göz atalım;

 

  • Sarımsak tüketimi radyasyonun zararlarından korunmada oldukça destekçidir. İçeriğinde bulunan kükürt ve glutatyon gibi antioksidanlar sayesinde radyasyonun zarar verdiği alyuvar hücrelerinin onarılmasında etkilidir. Hücre yenilemesi özelliği sayesinde radyasyonun zararlı etkilerini de azaltır.
  • Keçiboynuzu ve keçiboynuzu pekmezi ya da bir diğer adıyla Harnup tüketerek içerisinde bulunan doğal antioksidan maddeler sayesinde radyasyonun zararlı etkilerinden vücudunuzu koruyabilirsiniz.
  • Güçlü antioksidan özelliğe sahip meyan kökü, bir su bardağı sıcak su içerisinde 1 tatlı kaşığı kadar kullanılıp tüketildiğinde, radyasyonun zararlı etkilerini azaltacaktır. Acı tadı nedeniyle içerisine bal ekleyerek de tüketilebilir.
  • Yoğurt, süt ve süt ürünleri, hücre yenilenmesini destekleyerek radyasyonun hasar verdiği hücrelerin tamir edilmesinde oldukça faydalıdır. Radyasyonu vücuttan atmada direkt bir etkisi olmasa da bağışıklık sistemine faydası büyük olan yoğurt ve süt ürünleri, radyasyonun zararlarından vücudun korunmasına destek olur.
  • Antibiyotik etkiye sahip soğan da yine radyasyon etkilerine karşı vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini desteklemekte faydalıdır.
  • Böğürtlen ve çilek tüketimi, vücuda alınan radyasyonun hücrelere verdiği zararın en aza indirilmesinde önemli bir rol oynar.
  • Yeşil çay tüketimi, radyasyona karşı bağışıklık sistemine oldukça fayda sağlar.
  • A,C ve E vitaminlerinin- içeren besinlerin alınması da önemlidir.

 

Radyasyondan korunmak için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

 

Yaşamı boyunca doğal olarak radyasyona maruz kalan insan için, radyasyon miktarı tehlikeli sınırların altında kalsa da yapay radyasyon üreten tıbbi cihazlar ve bunlarla yapılan tanı ve tedavilere sıklıkla maruz kalan insanlarda, yıllık bazı radyasyon seviyelerinin aşılmaması önem taşır. Günlük yaşantımızda aldığımız radyasyon miktarını azaltmak adına bazı basit önlemler alınabilecek olsa da radyasyondan tamamen korunmak mümkün değildir. Bunun en temel nedeni ise, yaşam kaynağımız olan Güneşin ışınları ile bir miktar radyasyon yaydığının kanıtlanmış olmasıdır.

 

Yine de radyasyona karşı alınabilecek önlemleri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Bilgisayar ile yapılan uzun çalışmalardan kaçınılmalı ve diz üstü bilgisayar kullanımı yerine masa üstü kullanım tercih edilmelidir.
  • Kullanılmayan elektronik cihazların fişten tamamen çekilmesi sağlanmalıdır.
  • Uzun süreli cep telefonu kullanımlarından kaçınılmalıdır.
  • Uzun süreli saç kurutma makinesi kullanımından uzak durulmalıdır.
  • Yatak odalarında TV ve bilgisayar bulundurmamak önemlidir.
  • Fotokopi makinası kullanımı esnasında cihaz ile aranızda en az 50 cm mesafe bıraktığınızdan emin olunuz.
  • Mümkün olduğunca şarjlı traş makinelerini tercih ediniz.
  • Halojen ve florasan lambaları okuma lambası olarak kullanmamaya özen göstermelisiniz.
  • Hamilelerin tıbbi görüntüleme cihazlarına yaklaşmaması ve kullanmaması önemlidir.
  • Gereksiz tomografi çekimlerinden uzak durulması adına tomografi sonuçlarınızı mutlaka bir süre saklayınız.
  • Günlük beslenmenize mutlaka 2 kâse yoğurt ilave ediniz.

 

        Tamamen organik yöntemlerle ve şirden mayası ile üretilmiş doğal süt ürünlerinizi hemen buradan sipariş verebilirsiniz: www.recepacarsut.com


@2020-10-17 18:21:11