Bol Acılı Peynirli Tavuk (Chijeu-Buldak) Tarifi

Yemek Tarifleri

Bol Acılı Peynirli Tavuk (Chijeu-Buldak) Tarifi

Asya mutfağı genel olarak Türk mutfağına pek benzemiyor olsa da bazı yemekler bizim damak tadımıza uygun olabiliyor. Kore mutfağının sevilen yemeklerinden olan Chijeu-Buldak da bunlardan biri.

Bol Acılı Peynirli Tavuk (Chijeu-Buldak) Tarifi

 

Asya mutfağı genel olarak Türk mutfağına pek benzemiyor olsa da bazı yemekler bizim damak tadımıza uygun olabiliyor. Kore mutfağının sevilen yemeklerinden olan Chijeu-Buldak da bunlardan biri. Özellikle yemekte acıyı ve peyniri sevenler bu bol acılı peynirli tavuk yemeğine bayılacaklardır.

 

Chijeu-Buldak’ın hazırlanması için 15 dakikalık bir süre yeterli oluyor. Yemeğin pişirme süresi ise 20 dakika civarında. Genel olarak evde bulunan veya kolayca ulaşılabilecek malzemelerin olduğu tarifte bulması zor olan tek malzeme Kore’nin kendine has biber sosu gochujang olacaktır. Gochujang’ı internet üzerinden satın alabilir veya tarifine bakarak evde yapmayı tercih edebilirsiniz.

 

Peynir ve acının ne kadar muhteşem bir uyuma sahip olduğunu en iyi şekilde ortaya çıkaran acılı peynirli tavuğu belirttiğimiz ölçülerde yaptığınızda yaklaşık 2 ila 4 kişilik bir yemek olacağını belirtelim ve tarifimize geçelim.

 

Bol Acılı Peynirli Tavuk (Chijeu-Buldak) Malzemeleri

 

-750 gram küp şeklinde kesilmiş tavuk göğsü

-2 tatlı kaşığı dolusu kırmızı pul biber

-4 yemek kaşığı gochujang biber sosu

-1 yemek kaşığı soya sosu

-2 yemek kaşığı ayçiçek yağı

-1 çay kaşığı karabiber

-Yarım su bardağından biraz daha az bal

-2 tatlı kaşığı ince kıyılmış veya rendelenmiş taze zencefil

-300 gram rendelenmiş mozarella peyniri

-5 diş ince kıyılmış sarımsak

-1 çay bardağı su

 

Üzeri için

 

-1 adet ince dilimlenmiş taze soğan

 

Bol Acılı Peynirli Tavuk (Chijeu-Buldak) Nasıl Yapılır?

 

  1. Geniş ve derin bir kabın içine acı biber sosu, soya sosu, kırmızı pul biber, ayçiçek yağı, zencefil, bal, karabiber ve sarımsağı ekleyerek iyice karıştırın.
  2. Karışıma küp doğranmış tavuk göğsünü de ilave edin ve karıştırma işlemini sürdürün.
  3. Sosa tamamen bulanmış olan tavukları büyük bir tavaya alın. Kapta kalan karışıma yarım çay bardağı su ilave edip karıştırın. Kalan bu karışımı tavadaki tavukların üzerine dökün.
  4. Tavayı ocağın en büyük gözüne alın ve kapağını kapatarak yüksek ateşte 8 ila 10 dakika arasında pişirin. Tavukların yanmaması için pişme işlemi sırasında tavukları arada bir kontrol edin ve gerekirse karıştırın.
  5. Pişme işlemi sona erdiğinde tavukları bir kez daha iyice karıştırın ve sonrasında tavukları ters çevirin.
  6. Tekrar tavanın kapağını kapatın ve ocağın altını kısın. Bu şekilde 10 dakika kadar pişirmeye devam edin.
  7. Pişen tavukların üzerine rendelenmiş mozarella peynirini dökün. Önceden 250 derecede ısıtılmış olan fırına tavukları alın. Tavuğun üzerindeki peynir eriyene kadar yaklaşık 2-3 dakika boyunca pişirin.
  8. Tavuğu fırından çıkarın ve servis tabağına alın. Üzerine ince dilimlenmiş yeşil soğan serptikten sonra sıcak şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

 

Bol Acılı Peynirli Tavuk (Chijeu-Buldak) Püf Noktaları Nelerdir?

 

Chijeu-Buldak’ın asıl tadını veren malzeme gochujang olduğu için bu malzemeyi kullanmazsanız veya yerine farklı bir malzeme koyarsanız yemek tam olarak istenen lezzette olmayacaktır. Bu nedenle bol acılı peynirlik tavuk yaparken gochujang’ı mutlaka kullanmanızı tavsiye ederiz.

 

Tarifteki ölçülerde yaptığınızda epey acı bir yemek olacaktır. Eğer daha az acılı bir yemek tercih ediyorsanız 4 yemek kaşığı yerine 2 yemek kaşığı gochujang biber sosu kullanmayı düşünebilirsiniz. Tarifteki ölçülerden daha fazla acı kullanmak ise yemeğin acı dengesini bozabileceği ve peynir ile tavuğun lezzetini perdeleyebileceği için tavsiye edilmez.

 

Mozarella peyniri bu yemeğin üzerine en çok yakışan peynirlerden biridir. Ancak eğer evinizde mozarella peyniri bulunmuyorsa tavuğun üzerine kaşar rendeleyerek de benzer bir lezzet elde edebilirsiniz.

 

 

 

 


@2020-10-25 13:32:46