AĞIZDA DAĞILAN LEZZET: DEREOTLU PEYNİRLİ POĞAÇA

Yemek Tarifleri

AĞIZDA DAĞILAN LEZZET: DEREOTLU PEYNİRLİ POĞAÇA

Sebze ile hamur işlerinin en iyi birleşimlerinden biri, yapımı basit ancak görüntüsü, lezzeti ve içeriği ile oldukça havalı Dere otlu Peynirli Poğaça son zamanlarda tarifi en çok aranan yiyeceklerden biri.

AĞIZDA DAĞILAN LEZZET: DEREOTLU PEYNİRLİ POĞAÇA

 

Sebze ile hamur işlerinin en iyi birleşimlerinden biri, yapımı basit ancak görüntüsü, lezzeti ve içeriği ile oldukça havalı Dere otlu Peynirli Poğaça son zamanlarda tarifi en çok aranan yiyeceklerden biri. Beş çaylarında, davetlerde, altın günlerinde en çok yapılan, Pastane tezgahlarında ilk anda kendisini fark ettirmeyi başaran, kokusu ile bile albenisi çok yüksek olan bu hamur işi çeşidi, aslında oldukça pratik bir peynirli poğaçadır. Temiz içerik ile lezzetli ve hafif bir poğaça elde etmeniz mümkünken, yıllardır tadına aşina olunan hazır poğaçaların aynısını tutturmak da oldukça kolaydır.

 

En klasik tarifi ile Dereotlu Peynirli poğaça şu şekilde yapılabilir;

 

Malzemeler;

 

 

 

  • 125 gram Doğal köy tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2-2,5 su bardağı un (Ununuzun markasına ve ölçülerinizdeki bardakların büyüklüğüne göre un miktarı değişebilir, kontrollü eklemenizi tavsiye ederiz.)
  • 1 kase ayıklanmış dereotu
  • 1 kase Erzurum lor peyniri, çökelek peyniri ya da ufalanmış beyaz peynir
  • Üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı
  • susam ve çörek otu ( tercihe göre)

 

 

Yapılışı,

 

Oda sıcaklığında yumuşayan tereyağı, sıvı yağ, yoğurt ve yumurta karıştırılır. Bu aşamada bir çatal ya da çırpma teli kullanmanız tereyağının el sıcaklığınızla daha fazla erimesini engeller. Isı teması ile fazla eriyen tereyağı hamurun daha fazla una ihtiyaç duymasını sağlayacağından kıyır kıyır olmasını engelleyecektir.  Karışıma elma sirkesi, tuz, kabartma tozu eklenerek karıştırılır. Sıvı karışıma un kontrollü olarak ilave edilir ve tahta kaşık ya da spatula ile yoğunlaşana kadar karıştırılır. Katı bir hale gelen hamur orta yumuşak bir kıvam aldığında hızlıca, el ile azıcık yoğurulur ve ele yapışmayan yağlı bir hamur elde edilir. Diğer bir tarafta dereotları ince ince kıyılır ve bu hamura eklenir. Son bir kez dereotu eşit dağılıncaya kadar karıştırılır. Tereyağının kendisini toparlaması ve hamurun fazla yağını çekmesi için hamur buzdolabına konarak yarım saat kadar dinlendirilir. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak elde açılır içerisine arzuya göre lor peyniri, çökelek ya da beyaz peynir kırıntıları konularak D şeklinde katlanır ve kenarları kapatılır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilen poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülerek susam ya da çörek otu serpilir. 180 derece önceden ısıtılmış fırında alt üs kızarana kadar pişirilir.

 Pişen Dereotlu peynirli nefis poğaçalar eğer sabredilebilir ise ılındıktan sonra eğer kokusu ve görüntüsüne daha fazla dayanılamayacaksa sıcakken servis edilir. Yanında demli bir bardak çay ile tek başına bir öğün olabilecek bu enfes poğaçanın yapımı bu kadar basit. Afiyet olsun.

    En doğal peynir , tereyağı ve diğer yöresel ürünlerinizi buradan satın alabilirsiniz :  https://www.recepacarsut.com/


@2020-10-26 14:57:40