PEYNİRLİ PİŞİ

Yemek Tarifleri

PEYNİRLİ PİŞİ

Pişi tarifi aranırken en çok sorulan sorulardan biri bu yiyeceğin çok yağ çekerek ağır olup olmayacağıdır. Mayasız hamur ile hazırlanan puf puf peynirli pişi tarifi bu sorunu ortadan kaldırarak yağ çekmez ve hafif bir kahvaltılık olur.

PEYNİRLİ PİŞİ

 

Anadolu’da kandil hamuru ya da “Bişi” de denilen, kahvaltıların ve beş çaylarının vazgeçilmezi, kokusu eve yayıldığı anda iştah kabartmayı başaran geleneksel tarif pişinin, peynirli hali, farklı ama çok lezzetli bir hamur işidir. Her ne kadar hamur işi denilse de yanında bir bardak çay ile başlı başına bir öğünü kurtaran bu pratik tarif, yanında yediğimiz peyniri içine alarak lezzetini arttırmaktadır. Pişi tarifi aranırken en çok sorulan sorulardan biri bu yiyeceğin çok yağ çekerek ağır olup olmayacağıdır. Mayasız hamur ile hazırlanan puf puf peynirli pişi tarifi bu sorunu ortadan kaldırarak yağ çekmez ve hafif bir kahvaltılık olur. Pazar kahvaltılarında ailesine güzel bir sürpriz yapmak isteyenler için tam ölçülü ve pratik peynirli pişi tarifi şöyledir;

 

 

Peynirli Pişi (Yağ Çekmeyen) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı silme tuz
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • 2 su bardağı un (un miktarı markaya göre değişiklik gösterebilir)
  • İç harcı için peynir (Beyaz peynir, tulum peyniri, kaşar, lor peyniri ya da kolot peyniri kullanılabilir)
  • Birkaç dal ayıklanmış ve doğranmış maydanoz
  • Kızartmak için sıvı yağ

 

 

Peynirli Pişi (Yağ Çekmeyen) Tarifi Yapılışı

Un ve kabartma tozu hariç diğer tüm malzemeler bir kapta karıştırılır. Homojen şekilde karıştırılan karışıma sonra un ve kabartma tozu da eklenir. Un eklenirken azar azar eklemek önemlidir. Böylece kıvamı daha rahat ayarlanabilir. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilmelidir.  Hazırlanan hamur mümkünse en 15 dakika kadar dinlendirilir. Bu arada, diğer tarafta iç harç hazırlanır. İç harcı için Keskin tadı olan ve piştiğinde lezzetini kaybetmeyecek sert kıvamlı köy peynirleri kullanmanız daha lezzetli bir sonuç elde etmenizi sağlayabilir. Dilerseniz lor peyniri, kaşar peyniri, köy peyniri ya da kolot peyniri ile de hazırlayabilirsiniz. Peynirler bir çatal yardımı ile ezilir ya da rendelenir. İçerisine ayıklanmış ve doğranmış maydanoz ilave edilerek karıştırılır. Birden fazla peynir çeşidi de karıştırılarak kullanılabilir. Portakal büyüklüğünde koparılan hamur oklava yardımı ile ince ve uzunlamasına açılır ve içerisine peynir harcı konulur. Boş kalan diğer kısmı harcın üzerine getirilip D şeklinde kapatılır ve bir bardak yardımı ile kesilir. Böylece pişerken açılması engellenir. Peynir cinsine göre harç miktarını ayarlamak gerekir çok akışkan ve yağlı peynirlerde miktar biraz daha azaltılabilir Tüm hamur bitene kadar aynı şekilde devam edilir. Hazırlanan peynirli pişiler kızgın yağda çevirerek kızartılır. Her yeri altın sarısı olan pişi havlu kâğıt serilmiş tabak ya da tepsiye çıkarılır. Biraz ılınması beklendikten sonra afiyetle yenir.  Peynirli pişi yanında bir bardak çayı fazlasıyla hak eden efsane tariflerden biridir.

 

           Doğal peynir çeşitlerini bu linkten inceleyip satın alabilirsiniz : doğal peynirler 


@2020-11-07 15:53:04