Peynirin bozulduğu nasıl anlaşılır?

Genel

Peynirin bozulduğu nasıl anlaşılır?

Peynirin bozulmasının birkaç farklı nedeni bulunuyor. Örneğin sıcak ortamda kalan peynir kısa sürede bozulur. Peynirin uzun süre tadını ve kokusunu yitirmeden kalabilmesi için serin bir ortam gereklidir. Bunun için peynirin dolapta saklanması tavsiye edilir. Peynirin oksijenle teması, kapağı açık bir şekilde muhafaza edilmesi gibi durumlar da yine peynirin bozulmasına neden olur.

Peynirin bozulduğu nasıl anlaşılır?
 
Peynirler kahvaltı sofralarımızın olmazsa olmazı. Türkiye’de yüzlerce farklı çeşit peynir bulunuyor ve her biri kendine has tadıyla mutfaklarımıza konuk oluyor. Her öğünde keyifle tüketilebilen bir besin olan ve sağlığımıza da oldukça faydalı olan peynirler; saklanma koşullarına dikkat edilmezse ve uzun süre boyunca tüketilmezse kolayca bozulabiliyor. Bu yazımızda “Peynirin bozulduğu nasıl anlaşılır?” sorusuna yanıt vereceğiz.
 
Peynirin bozulmasının birkaç farklı nedeni bulunuyor. Örneğin sıcak ortamda kalan peynir kısa sürede bozulur. Peynirin uzun süre tadını ve kokusunu yitirmeden kalabilmesi için serin bir ortam gereklidir. Bunun için peynirin dolapta saklanması tavsiye edilir. Peynirin oksijenle teması, kapağı açık bir şekilde muhafaza edilmesi gibi durumlar da yine peynirin bozulmasına neden olur. Ayrıca peynir eğer kendi tuzlu su içerisinde saklanıyorsa kendi suyu içinden çıkartılmamalıdır. Eğer sudan çıkarılırsa peynirin ömrü azalır. Buzdolabından yalnızca yiyeceğiniz kadar peynir çıkarmalı ve geri kalan peyniri kendi kabı içerisinde buzdolabında saklamaya devam etmelisiniz.

Tadı birbirine benzeyen  peynirlerden sıkıldıysanız mera sütü ile üretilmiş doğal peynirleri denemek için tıklayabilirsiniz : www.recepacarsut.com
 
Peynirin bozulduğunu gösteren belirtiler nelerdir?
 
Peynirin bozulduğunu anlamak için birkaç noktaya dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle peynirin rengine bakmanız, peynirin bozulup bozulmadığıyla ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır. Peynirin kendi renginden farklı bir renge dönüşmesi, bozulma sürecinin başladığını gösterir. Açıkta kalan peynir ilk olarak sarımsı bir renk almaya başlar ve yapısında da bozulmalar görülür. Yumuşak yapılı bir peynir açıkta kaldığında sertleşir ve lezzetini yitirmeye başlar. Rengi değişmeye başlayan peynirleri tüketmemenizi öneririz.
 
Peyniri yemeden önce küflenip küflenmediğini kontrol etmeniz, peynirin bozulduğunu anlamanızı sağlar. Peynirin bazı yerlerinde farklı renkte noktalar görürseniz peynir bozulmuş demektir. Peynirin sadece belirli bir yerinde bile bozulma görürseniz bu peyniri kesinlikle tüketmemelisiniz. Çünkü peynir çok hızlı bir şekilde bozulabilen ve bozulduğu takdirde sağlığa zararlı hale gelebilen bir besindir.
 
Peynirin bozulduğunu gösteren bir diğer detay ise kokudur. Her peynirin kendine has bir kokusu vardır. Bu koku peynirin türüne göre değişiklik gösterir. Peynirin kokusunun değiştiğini fark ederseniz peynirin bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bozulan peynirin kokusu keskin ve kötü bir hâl alacaktır.
 
Tüm bu belirtileri kontrol etmenize rağmen peynirin bozulup bozulmadığını anlayamadıysanız geriye kalan tek çözüm peyniri tatmaktır. Bunun için peynirden çok küçük bir parça alıp yiyebilirsiniz. Bozulmuş olan peynirin tadı normal bir peynire göre çok daha farklı olacaktır. Peynirin türüne göre tadında acılık veya ekşilik oluşur. Normalden farklı bir tat alırsanız peynir maalesef bozulmuş demektir. Peynirden kötü bir tat geliyorsa hemen yemeyi bırakmanızı tavsiye ederiz.
 

Tadı birbirine benzeyen peynirlerden sıkıldıysanız mera sütü ile üretilmiş doğal peynirleri denemek için tıklayabilirsiniz : www.recepacarsut.com

Kaşarın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
 
Kaşarın bozulma şekli normal peynirlerden biraz daha farklıdır. Birçok kişi “Kaşar peyniri bozulur mu?” ve “Kaşar peynirinin bozulduğu nasıl anlaşılır?” sorularının cevabını aramaktadır.
 
Kaşarın bozulduğunu anlamak biraz daha zorlu olabilir. Çünkü kaşarın yapısı genel itibarıyla diğer peynirler kadar değişime uğramaz. Ayrıca koku olarak da çoğu peynir kadar keskin bir koku yaymadığı için kaşarın bozulduğunu tespit etmek zorlaşır. Kaşarın bozulduğunu anlamak için görünüşüne bakmak çoğunlukla yeterli bilgi verir. Kaşarı tüketmeden önce dış yüzeyine iyice göz atmalı ve herhangi bir küf olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer herhangi bir yerinde küflenme başladıysa kaşar bozulmuş demektir. Bazılarımız kaşarın küflü kısmını kesildiğinde diğer yerlerin yenilebilir olduğu yönünde yanlış bir düşünceye kapılmaktadır. Oysa küflü olarak görünen kısım yalnızca buzdağının görünen kısmıdır. Kaşar tamamen bozulmuş halde olsa bile kaşarın küflendiğini gösteren renkli kısımlar yalnızca belirli noktalarda görülebilir. Bir noktasında dahi küf olan bir kaşarın tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.


@2020-10-10 15:29:28