Peynir Altı Suyu

Genel

Peynir Altı Suyu

Doğal peynir üretimlerinde, kazanın dibinde kalan peynir suyu, peynir altı suyu olarak adlandırılır. Son derece besleyici ve iyi bir protein kaynağı olan peynir altı suyu hem doğal haliyle hem de toz halinde kullanılarak, birçok yiyeceğin içerisinde karşımıza çıkar

Peynir altı suyu nedir?

 

Doğal peynir üretimlerinde, kazanın dibinde kalan peynir suyu, peynir altı suyu olarak adlandırılır. Son derece besleyici ve iyi bir protein kaynağı olan peynir altı suyu hem doğal haliyle hem de toz halinde kullanılarak, birçok yiyeceğin içerisinde karşımıza çıkar. Bu kadar önemli bir protein kaynağının kullanım alanı da oldukça fazladır. Peynir altı suyu, peynirlerin için koruyucu bir sıvı görevi görür. Bu su sayesinde peynirlerin yapısında uzun bir süre bozulma olmaz. Sadece peynirde değil, içerisinde baharat bulunan gıda maddelerinde ve etlerde de peynir altı suyu kullanılabilmektedir.

 

Peynir altı suyunun kullanım alanları nelerdir?

 

Peynir altı suyu, peynirin yapımı sırasında oluşan ve süzülen sarımsı renge sahip sudur. Yemeklere lezzet katan bu su kesinlikle ziyan edilmemelidir. Peynir altı suyu, su ve süt yerine kullanılarak poğaça ve börek gibi hamur işleri yapılabilir. Makarnaların bu suda haşlanması yemeğe ayrı bir lezzet katar. Turşu yapımında kullanıldığında fermantasyon sürecini kısaltır ve turşunun probiyotik etkisini de artırır. Baklagilleri ıslatılırken kullandığınız suya ilave edeceğiniz az miktarda peynir suyu sayesinde yemeklerinizin daha kolay sindirilebilmesini sağlayabilirsiniz. Havalar soğuduğunda peynir altı suyunu çeşitli meyvelerle veya balla tatlandırdığınızda bağışıklığınızı güçlendirecek ve özellikle de grip gibi mevsimsel hastalıklardan etkilenmenizi önleyecek bir içecek hazırlayabilirsiniz.

 

Sadece yemeklere lezzet katmakla kalmayan peynir altı suyu farklı alanlarda da kullanılabilir. Kozmetik ürünlerinin içeriğinde sıkça karşılaştığımız peynir altı suyunu kullanarak cildinizi nemlendirebilirsiniz. Cilde ve saçlara uygulanan maskelere ilave edebileceğiniz peynir altı suyu ile saçlarınızın daha canlı görünmesini sağlayabilir ve cildinizin daha fazla beslenmesini mümkün hale getirebilirsiniz.

 

 


@2020-09-25 15:14:27