Peynir tüketenlerin sıklıkla yaptığı 7 hata

Peynir

Peynir tüketenlerin sıklıkla yaptığı 7 hata

Kahvaltılarda ve yemeklerde afiyetle tükettiğimiz peynirler için hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası dersek abartmış olmayız sanırız.

Peynir tüketenlerin sıklıkla yaptığı 7 hata

 

Kahvaltılarda ve yemeklerde afiyetle tükettiğimiz peynirler için hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası dersek abartmış olmayız sanırız. Sıcak ve çıtır bir böreğin içinde, fırından yeni çıkmış bir pizzada ve makarnanın üstünde harikalar yaratan peyniri neredeyse hepimiz severek tüketiyoruz. Peki hayatımızda bu kadar yer etmesine rağmen peyniri saklarken, tüketirken ve hatta keserken bile hatalar yaptığımızı biliyor muydunuz? Peynir tüketmeyi sevenlerin sıkça yaptığı hataları sizler için derledik ve bu hatalara düşmemek için neler yapmanız gerektiğini anlattık.

 

Peyniri dolaptan çıkarır çıkarmaz yemek

 

Bu hata belki de peynir tüketenlerin tamamının yaptığı bir hata olarak karşımıza çıkıyor. Kahvaltı hazırlarken peyniri dolaptan çıkarıyor ve hemen tüketmeye başlıyoruz. Oysa peynir çok soğuk haldeyken lezzetini tam olarak veremiyor. Eğer peynirin tadını daha iyi alabilmek istiyorsanız peyniri dolaptan çıkardıktan sonra bir müddet oda sıcaklığında bekletmenizi tavsiye ederiz. Peynirin lezzetini daha yoğun olarak alabildiğinizi fark edeceksiniz.

 

İhtiyaçtan fazla peynir satın almak

 

Tüm süt ürünleri gibi peynirler de çok hassas yiyeceklerdir. Uygun koşullarda saklandığında bile kısa süre içerisinde bozulmaya başlayabilen peynirleri satın alırken ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanızda fayda var. Peyniri sık sık, az az alırsanız hem sürekli taze peynir tüketirsiniz hem de israf yapmanın önüne geçmiş olursunuz.

 

Peyniri yanlış kesmek

 

“Peynirin yanlış kesilmesi mi olurmuş?” demeyin. Peyniri doğru şekilde kesmediğiniz takdirde hem peynir parçaları bıçağın üstünde kalıyor hem de peynir dağılıyor. Bu sorunu yaşamamak için tek yapmanız gereken peyniri kesmeden önce bıçağı sıcak suya tutmak. Sıcak suyla ıslatılmış olan bıçakla kestiğinizde peynir kolayca bölünecek ve dağılmayacaktır.

 

Bir diğer yöntem ise misina ipi kullanarak peynir kesmektir. Pek tercih edilen bir yöntem olmasa da sıcak suya erişemediğinizde deneyebilirsiniz. İnce ve keskin bir yapıda olan misina, peynirin dağılmadan kesilebilmesini mümkün hale getirmektedir.

 

Peynirlerin orta kısımları kenarlara göre daha yumuşak bir kıvamdadır. Bunun nedeni, peynir kabının içindeki suyun orta kısımları daha fazla yumuşatması ve suyla çok fazla temas etmeyen kenarların sert kalmasıdır. Bu nedenle peynirin dış kenarından ortaya doğru yatay şekilde keserseniz peynirin dağılma olasılığı daha az olacaktır.

 

Sert peynirler küflenir küflenmez çöpe atmak

 

Devamlı olarak tükettiğimiz beyaz peynir ve kaşar gibi peynirleri küflendiğinde hemen çöpe atmak gerekir. Çünkü bu peynirlerin küflenmesini engellemek ve süreci tersine çevirmek mümkün değildir. Ancak sert yapısı olan, aromalı peynirlerin bozulma zamanını erteleyebilirsiniz.

Eğer peynirin üstüne küf yeni yeni oluşmaya başlamışsa peynirin dış yüzeyini temiz bir havluyla hafifçe silin ve çok az zeytinyağı damlatarak ovalamaya devam edin. Sonrasında peyniri iki kat kâğıt havlunun üzerine koyarak plastik ya da cam bir kabın içinde muhafaza etmeyi sürdürün. Sert veya yarı sert yapıdaki peynirlerde bu süreci tekrarlayarak küf oluşumunu engelleyebilirsiniz. Her seferinde yeni bir kâğıt havlu kullanarak aylarca bu işlemi uygulayabilirsiniz. Birkaç uygulama sonrasında eğer nem tamamen emilmişse küfler gözle görülür bir şekilde azalacak ve küf oluşumu sona ermiş olacaktır.

 

Açıkta satılan, içeriği net olarak belli olmayan peynirleri satın almak

 

Pazar yerlerinde açıkta satılan peynirleri sık sık görüyoruz. Bir camekanın arkasında yer alan bu peynirler istenen miktarlarda paketlenerek müşterilere satılıyor. Üretim yeri, içeriği ve son kullanım tarihi belirtilmeyen bu peynirleri satın almak büyük bir risk teşkil ediyor. Üretimin yapıldığı yerde gerekli hijyen koşulları karşılanmıyorsa bu durum peyniri tüketenler için birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.

 

Peynir satın alırken özel olarak paketlenmiş ürünleri tercih etmek gerekiyor. Marketlerde bu ürünleri satın alırken üstündeki etiketi dikkatlice incelemekte de fayda var. Peynirin üretim tarihi ve son kullanma tarihi ilk kontrol etmeniz gereken yer olmalı. Sonrasında ise peynirin içeriği, üretildiği yer gibi detaylara göz attıktan sonra peyniri güvenle satın alabilirsiniz.

 

Kokulu peynirlerden uzak durmak

 

Kokulu peynir demişken; haftalarca dolapta kalmış, bozulmuş peynirlerden bahsetmiyoruz tabii ki. Yapısı gereği ağır bir aromaya ve kokuya sahip olan peynirlerin güzel olmadığı gibi bir düşünce hâkim. Sadece bu nedenle birçok kişi her zaman satın aldığı ve tadına alışık olduğu peynirlerin dışında herhangi bir peynir almıyor ve yeni tatlar denemekten kaçınıyor. Oysa her peynirin kendine has bir aroması bulunuyor. Kokusu nedeniyle burun kıvırdığınız peynirlerin tadında mutlaka bakmanızı öneririz. Belki de aralarında sizin de hoşunuza gidecek bir peynir vardır, kim bilir?

 

Peyniri yanlış koşullarda saklamak

 

Peynirlerin yapı itibarıyla süngere benzediğini söyleyebiliriz. Eğer açıkta bırakırsanız diğer yiyeceklerin kokusunu içine çekecek ve lezzeti bozulacaktır. Bu nedenle peyniri buzdolabında bir tabağın içinde açık şekilde bırakmak, o peyniri yenilemez hale getirecektir. Bunun olmaması için peyniri satın alıp eve getirir getirmez kabını çıkarın. Peyniri parşömen gibi, gözenekli yapıları olan ve peynirin hava almasını sağlayarak bir malzemeye sarın. Böylece peynir hem hava alacak ve kurumayacak hem de kötü kokuları içine çekmeyecektir.

 

 


@2020-11-08 16:15:10