Pestilin Faydaları Nelerdir?

Genel

Pestilin Faydaları Nelerdir?

Pestilin içerisinde A, B, D, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca pestil protein, çinko, demir karbonhidrat ve yağ da barındıran pestil, yapısı itibarıyla tam bir enerji deposudur. Hücrelerin hızla yenilenmesini sağlayan pestil, vücut dokusunun da onarılmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren pestilin kanserli hücrelerin iyileşmesine

Pestil Nedir?

 

Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan pestilin geçmişi çok eskiye dayanmaktadır. Kışın tüketilmek üzere yaz aylarında hazırlanan ve kurutulan pestil, zengin besin değerleriyle ve lezzetiyle ülkemizin her yöresinde tüketilmektedir.

Esas olarak meyveleri mevsimlerinin dışında tüketilmek için yapılan pestillerin yapımında üzüm, dut ve vişne gibi tatlı meyveler kullanılır. Pekmez, süt ve un gibi malzemelerle meyve karıştırılır ve sonrasında ince bir tabaka halinde açılır. Güneş altında bekletilen pestil zaman içerisinde kurur ve içerisindeki tatlı malzemeler birbirine iyice yapışır. Kuruma süreci yaklaşık 8 ile 10 gün arasında sürer.  Bu süre sonunda pestil kare şeklinde kesilir veya rulo olarak sarılır.

Pestilin birçok farklı türü bulunmaktadır. Bunlar dut pestili, incir pestili, üzüm pestili, erik pestili, kayısı pestili, nar pestili ve köpük pestilidir. Bu pestiller arasında en çok tercih edilenler dut, incir, kayısı ve üzüm pestilidir.

Pestilin faydaları nelerdir?

Pestilin içerisinde A, B, D, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca pestil protein, çinko, demir karbonhidrat ve yağ da barındıran pestil, yapısı itibarıyla tam bir enerji deposudur. Hücrelerin hızla yenilenmesini sağlayan pestil, vücut dokusunun da onarılmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren pestilin kanserli hücrelerin iyileşmesine yardımcı olduğu da bilinmektedir. Sindirim sistemini düzenleyen pestil, bağırsak rahatsızlıklarını tedavi edici etkiye sahiptir. Kalp rahatsızlıklarının önüne geçilmesini sağlayan pestilin bir diğer faydası ise kansızlığı tedavi etmesidir.

Düzenli tüketildiği takdirde kemikleri güçlendirdiği bilinen pestil, ileri yaşlarda oluşabilecek kemikle ilgili rahatsızlıkların da önüne geçilmesini sağlar. İçeriğindeki mineraller sayesinde vücut için güçlü bir antioksidan görevi görmektedir. 100 gram pestilin içerisinde 33 mgr sodyum, 332 kcal enerji, 139 mgr fosfor ve 1260 mgr potasyum bulunmaktadır.

Pestil nasıl saklanır?

Kurutularak hazırlanan pestil, kurutulma yöntemiyle yapılan her yiyecek gibi uzun bir saklama süresine sahiptir. Ancak yine de pestili uzun süre muhafaza edebilmeniz için bazı noktalara dikkat etmeli ve pestilin saklanacağı yeri iyi seçmelisiniz. Pestili her zaman için serin ve kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz. Sıcak ortamda pestilin yapısı bozulabilir ve ortamda nem varsa pestilin lezzeti olumsuz yönde etkilenebilir. Özellikle direkt olarak güneş ışığıyla temas etmesi zaten kuru olan pestilin yapısında bozulma yaşanmasına neden olacaktır.

Pestili buzdolabında saklamak da yine iyi bir tercih değildir. Çünkü buzdolabındaki aşırı düşük sıcaklık pestilin fazla kurumasına ve yenmeyi zorlaştıracak derecede sert bir yapıya bürünmesine neden olacaktır. Buzdolabı dışında muhafaza edilecek olan pestilin üstünü örtmenizde fayda var. Bu sayede pestilin muhafaza edildiği ortamdaki farklı kokuların pestile sinmesinin önüne geçebilirsiniz.

İnternet sitemizden satın alabileceğiniz sade pestilimiz İspir yöresinde üretilmekte olup içerisinde glikoz kullanılmaktadır. Tamamen organik dutlardan yapılan sade pestili buradan satın alabilir ve güvenle yiyebilirsiniz.

 

Pestil Siparişleriniz İçin ; https://www.recepacarsut.com/organik-sade-pestil-1-kg-135


@2020-09-28 10:04:31