Organik Market

Organik

Organik Market

Endüstrileşmeyle beraber kullandığımız ürünleri daha iyi ve verimli hâle getirmeye çalıştık. Yapılan ıslah çalışmaları birim başına alınan verimi artırırken beraberinde kullandığımız her şeyin doğallığından uzaklaşmasına, kimyasal açıdan farklılaşmasına ve en sonunda da sağlığımıza zarar verecek hâle gelmesine sebep oldu. Zararlı etkilerinin de fark edilmesiyle tüm dünyada tekrar doğal olana dönüş başladı. Bu ihtiyaca yönelik olarak birçok yerde organik market kuruldu.

Organik Market

 

Endüstrileşmeyle beraber kullandığımız ürünleri daha iyi ve verimli hâle getirmeye çalıştık. Yapılan ıslah çalışmaları birim başına alınan verimi artırırken beraberinde kullandığımız her şeyin doğallığından uzaklaşmasına, kimyasal açıdan farklılaşmasına ve en sonunda da sağlığımıza zarar verecek hâle gelmesine sebep oldu. Zararlı etkilerinin de fark edilmesiyle tüm dünyada tekrar doğal olana dönüş başladı. Bu ihtiyaca yönelik olarak birçok yerde organik market kuruldu.

 

Ancak bu uzun bir yolculuk. İnsanoğlu dünya üzerindeki nüfus baz alındığında yeterli yiyecek ve su miktarını bölüşebilecek durumda değil. Köyden kente göçler, tarım topraklarının iskana açılması gibi diğer problemlerle beraber tarım politikaları üzerine daha çok düşünmek ve yeni projeler geliştirmek gerekli.

 

Bazı üreticiler dünyadaki bu duruma karşı çoktan harekete geçti. Geleneksel yollarla, sağlıklı bir şekilde elde edilen doğal ürünlerini hiçbir zaman endüstriyel ilaçlama ve besleme ürünleriyle bozmamış olanlar da bu mücadelede öne çıktı. Toplumda artan farkındalık doğal beslenme ve sağlıklı yaşam konusunda büyük bir talebe sebep oldu. Birçok kişi için büyük şehirlerde sağlıklı ürünlere ulaşmak zor olsa da internet sayesinde üreticilerin tüketicilerle iletişime geçmesi artık oldukça kolay.

 

Organik ürünler taze, doğal ve işlenmemiş olmalıdır. Hayvanların doğumundan itibaren uygulamalarda kimyasal içerikli ilaçlar, besinler kullanılmaz. Bu sayede hayvanlardan elde edilen sütle yapılan ürünler de organik olma özelliğini gösterir. Peynir, yoğurt veya kaymak gibi ürünlerin doğal olması bu sayede sağlanır.

 

Organik Market Nedir?

 

Toplumun bilinçlenmesiyle beraber doğal üretim koşullarını sağlayan ve organik ürünler elde eden üreticilerin son kullanıcıya ulaşabilmesi için yeni bir market tipi ortaya çıkmıştır. Organik market olarak adlandırılan bu alışveriş yerlerinde Tarım Bakanlığı onaylı ve Eco sertifikalı organik ürünlerin satışları yapılır. Bu sayede kontrollü ve uygun bir şekilde sağlıklı ürünler tüketiciyle buluşturulur.

 

Günümüzde tüketim alışkanlıklarının ve yaşam tarzlarının değişmesi bu marketlerin çevrim içi olarak hizmet vermesini de sağlamıştır. Bu sayede organik pazar ve marketlerde alışveriş yapmak için vakti olmayan kişiler de kolaylıkla ihtiyaçlarını çevrim içi sitelerden karşılayabilir. Aynı zamanda yöresel ürünlere ulaşmayı kolaylaştırması da normalde birbirinden alışveriş yapma imkânı bulunmayan, farklı şehirlerde ve bölgelerde yaşayan üretici ve tüketicilerin birbirlerinden alışveriş yapmasını sağlar. Bu sayede hem doğal hem organik hem de yöresel ürünlerden faydalanmak mümkündür. Hâlâ doğası bozulmamış bölgelerde geleneksel yollarla üretilen birçok ürün bu sayede dünyanın her yerindeki sofralara ulaşabilir. Hem üretici hem tüketici açısından oldukça faydalı olan bu gelişme bir yandan toplum sağlığını da pozitif bir şekilde etkilemektedir. Bu sayede gelecekte, ülkelerin sağlık alanında yapacakları harcamaların azalması da sağlanacağından aynı zamanda uzun vadeli, ekonomik bir sağlık yatırımıdır. Devlet politikaları da tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de organik tarımı ve yöresel ürünlerin üretimini desteklemektedir.

 

Organik peynir ve Süt ürünleri çeşitleri için en çok tavsiye edlien marka : https://www.recepacarsut.com/

 

 

Organik Ürünler Neden Önemlidir?

Organik marketlerde sunulan her ürün aynı zamanda doğal ve taze olma özelliği taşır. Oysa marketlerde satılan çoğu ürün için bunu söylemek mümkün değildir. Çoğu sebze ve meyvenin üretim sırasında kullanılan ilaç kalıntılarını taşıdığı belirlenmiştir. Başta pestisit olmak üzere tarımda diğer canlılarla mücadele yöntemi olarak ilaç kullanımı yetiştirilen sebze ve meyve ürünlerinde birikebiliyor. Sofralara kadar gelen bu kalıntıları tüketmek çeşitli rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Günümüzde birçok rahatsızlığın zararlı kimyasallardan dolayı oluştuğu ve bu tür etkilere sebep olan ürünler hakkında yasal uyarıların yer aldığı bilinmektedir.

 

Sağlık örgütleri insan sağlığı açısından doğal ve organik tarımı tavsiye etmektedir. Sağlıklı beslenmek ve sağlıklı yaşamak için yenilen besinlerin içeriklerinde herhangi bir kimyasal kalıntı olmamalıdır. Organik tarım metotları sayesinde üreticilerin sundukları doğal ürünler daha sağlıklı bir yaşam için tercih edilmelidir. Organik marketlerde satılan ürünler sıklıkla denetlenir. Toprak yapısı ve arazi çevresi de dahil olmak üzere, yetiştirilen ürünün incelenmesiyle ilgili yapılan kontroller, ürünün analiz edilerek organik sertifikasına uygun olup olmadığına karar verilmesini sağlar.

 

Organik ürünler hakkındaki standartlar evrensel kuruluşlar olan Birleşmiş Milletler Gıda-Tarım Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiştir. Bu sayede gıda etiketleme kurallarının yasallaşmasına ve rehber olarak evrensel ilkelerden faydalanılmasına zemin hazırlanmıştır. Bu uygulamalar sayesinde üretilen ürünlerin tüm dünyada organik olarak kabul görmesi mümkün olmuştur.

 

 

Organik Ürün Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Organik ürün satışı için günümüzde tüm marketler ayrı bir reyon açmıştır. Ayırdıkları bölümlerde yerel üreticilerin ürünlerini sergilerler. Bunun getirdiği bir dezavantaj da vardır. Market reyonlarına ulaşamayan kaliteli üreticiler bu pazarın dışında kalır ve tüketiciler en doğal ve en sağlıklı ürünlerin bazılarına erişemezler. Kısıtlı bir ürün yelpazesi sofralarda eksik beslenmeye yol açar. Oysa Türkiye’de üretilen birçok özel gıda ürünü, aslında yöresel olarak bulunabilir durumdadır.

 

Bu yüzden organik ürün satın alırken internette araştırma yapmalı ve istediğimiz ürünleri tedarik eden diğer markaları bulmaya çalışmalıyız. Her yörenin kendine özgü özel ürünlerini doğrudan o bölgede yaşayan ve geleneksel olarak o üretim kültürünün içinde var olan çiftçilerden almak en doğru tercih olacaktır. Böylece hem o bölgede yaşayan üreticilerin faaliyetleri desteklenir hem de kültürel açıdan değerli gıdalara en taze ve doğal şekilde ulaşılabilir.

 

Organik ürün satan siteler günümüzde önemli bir ihtiyacı karşılar. Market raflarında göremeyeceğimiz çeşitli doğal ürünleri buralarda bulabiliriz. Yerel lezzetlerimize ulaşabilir ve onları doğrudan üreticilerinden satın alabiliriz. Peynir, tereyağı, bal gibi dünyadaki üretiminde Türkiye’nin söz sahibi olduğu özel ürünler en orijinal halleriyle bu çevrim içi organik marketlerde bulunabilir. Siz de tüm ihtiyaçlarınız için Recep Acar’ın sunduğu doğal ve taze ürünleri inceleyebilir ve evinize sipariş verebilirsiniz.

Organik peynir ve Süt ürünleri çeşitleri için en çok tavsiye edlien marka : https://www.recepacarsut.com/

 


@2020-09-14 11:24:51