Organik Bal

Organik

Organik Bal

Arıların ürettiği bal faydaları açısından doğanın en şifalı besin maddelerinden biridir. Arılar çiçek ve meyve tomurcuklarının salgıladığı nektar adı verilen sıvıyı toplarlar. Balın ana maddesi olan bu sıvı, arıların bedenlerinde var olan enzimler sayesinde bala dönüşür. Uzun bir uğraş gerektiren toplama ve kovana saklama faaliyetlerinin sonunda, üç gün içerisinde kovandaki nektardan bal elde edilir.

Organik Bal

Organik Bal Nedir?

Arıların ürettiği bal faydaları açısından doğanın en şifalı besin maddelerinden biridir. Arılar çiçek ve meyve tomurcuklarının salgıladığı nektar adı verilen sıvıyı toplarlar. Balın ana maddesi olan bu sıvı, arıların bedenlerinde var olan enzimler sayesinde bala dönüşür. Uzun bir uğraş gerektiren toplama ve kovana saklama faaliyetlerinin sonunda, üç gün içerisinde kovandaki nektardan bal elde edilir.   Arı sürülerinde bu süre boyunca balın nem oranını ayarlamak için kovan içi görevliler vardır. Bu görevliler baldaki su oranını düşürerek fermantasyonun doğru bir şekilde yapılmasını sağlarlar. Aynı zamanda balmumundan peteklerin yapımı, larvaların beslenmesi gibi görevler de yine bu arı grubundadır. Üretiminde sadece dişi arıların aktif görev aldığı bal hazır olduğunda haftalar boyunca süren emeğin sonucu alınmış olur. Bir arının yüz binlerce kez çiçekleri ziyaret etmesiyle elde edilen bu değerli yiyecek böylece doğadan diğer canlılara sunulmuş olur.

Organik bal ise üretiminde herhangi zararlı bir müdahalenin bulunmadığı, doğanın kendi kusursuz işleyişiyle uyumlu olarak elde edilen bal türüdür. Tarım Bakanlığı tarafından yapılan denetlemelerle sertifikasyona uygunluğu kontrol altındadır. Geleneksel bal üretiminden farkı birtakım denetlemelere tabi tutulup sertifika onayı verilmesidir. Bu açıdan daha güvenilir bir ürün olması onu daha değerli kılar. Aynı zamanda üretiminde doğal yolların kullanılması, arılara ve doğaya zarar verilmemesi de onu ekolojik bir ürün hâline getirir.

 Siz de organik olarak üretilen çeşitli doğal bal çeşitlerini www.recepacarsut.com'dan bulabilir ve sipariş verebilirsiniz. 

Balın Faydaları

Tarih öncesi mağara resimlerinde dahi karşımıza çıkan arı ve bal figürleri insanlığın çok uzun yıllardır doğanın bu nimetinden faydalandığını göstermektedir. Bal faydaları açısından o kadar değerli bir üründür ki antik zamanlarda tıp alanında hekimlerin hastalara verdiği reçetelerde kendine yer bulmuştur. Apiterapi adı verilen bal ve arı üretimi; propolis, arı zehri, arı sütü, polen gibi diğer maddelerin kullanıldığı bir tedavi yöntemi günümüzde hâlâ çeşitli ülkelerde uygulanmaktadır. 

Balın içerisinde bulunan vitamin ve mineraller başta bağışıklık sistemini güçlendirmek olmak üzere vücuda sayısız yarar sağlar. Normal şekerden farklı olarak hızlıca kana karışma özelliği bulunması, tüketildiğinde kişiye hemen enerji verir. Sporcuların bu yüzden tercih ettiği bir ürün olmasının yanında kas onarımında da etkilidir. Kolesterolü düşürücü etkisi bulunan bal, aynı zamanda iyi kolesterolü de yükseltmektedir. Kullanım ölçüsüne özen gösterildiğinde yağ yakımında vücuda yardım etmesi, kilo vermek isteyenler için onu önemli bir besin maddesi hâline getirir. Mide sorunlarına da iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda enfeksiyon ve yaralara karşı iyileştirici, koruyucu özellikleri bulunmaktadır. Özellikle organik bal olarak tüketildiğinde hem içeriğindeki zengin vitamin ve mineralleri tam olarak almak hem de vücuda sağladığı faydalardan yararlanmak mümkündür.

Bal kalori değerleri açısından yüksek değerlere sahip olduğundan kullanımında porsiyon miktarına dikkat etmek gerekir. Kilolu veya şeker rahatsızlığı bulunan kişilerin özellikle dikkatli kullanması ve mümkünse hekimlerine danışmaları önerilmektedir.  

 

Zencefil Bal Limon

Günümüzde toplumun her kesiminde hastalıklara karşı şifa niyetine uygulanan yöntemler vardır. Geleneksel yollarla binlerce sene boyunca faydası gözlenmiş olan bu uygulamalar modern toplumda da tıbbı destekleyici yönleriyle kullanılmaktadır. Birçok doktorun da önerdiği zencefil bal limon karışımı özellikle soğuk algınlığı ve gribe yakalanmış kişilerde oldukça tedavi edici özellik göstermektedir. Balla beraber aynı zamanda propolisin kullanılması daha da güçlü bir tedavi sağlayabilir. Yapımı oldukça kolay olan tarifte bir tatlı kaşığı balı bir tatlı kaşığı limon suyu ve bir çay kaşığı zencefille karıştırarak tüketmek mümkün. Diğer baharatlardan da faydalanılabileceği tariflerde tarçın veya zerdeçalla karabiber kullanımı da önerilmektedir. Böylece daha faydalı bir sağlık karışımı elde edilebilir. Karabiberin zerdeçal ve zencefil gibi baharatlarda var olan yararlı maddelerin etkinliğini artırdığı ve bu sayede daha fazla verim alınmasını sağladığı bilinmektedir. Yaygın olarak kullanılan zencefil zerdeçal karışımlarına ufak bir miktar eklenen karabiber organik bal ile karıştırıldığındaysa gerçek bir şifa deposuna dönüşür.

Aynı zamanda boğaz ağrısı için bal limon ile yapılan gargaraların da oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Bu gargarayı kullanmak boğazları yumuşatıp rahatlatır. Öksürük problemi çeken kişilerin uygulaması önerilmektedir. Yapımı son derece kolay olan karışım sağladığı faydalarla hızlı bir şekilde etki gösterir. Doğal bir ilaç olmasıyla da dikkatli bir şekilde kullanıldığı sürece herhangi bir yan etkisi görülmez. Bal veya bu tür karışımlarda kullanılacak diğer arı üretimi maddelere alerjisi olanların doktorlarına danışması önerilir.

 

Organik Bal Fiyatları

Oldukça zor ve özen gösterilmesi gereken bir uğraş olan sağlıklı ve doğal yöntemlerle bal üretiminde organik bal fiyatları sunulan ürünün özelliğine ve çeşidine göre belirlenir. Organik bal tavsiye edilen miktarlarda petekli ya da peteksiz olarak tüketilebilir. Özellikle Doğu Anadolu'nun zengin doğasındaki binbir çeşit çiçekten elde edilen ürünler arasında petekli olarak sunulanlar daha uygun fiyatlara bulunabilir. Yenildiğinde bulunduğu yöreye özgü çiçek tatlarının alındığı ürünler, doğanın içinden kopup gelen bir aroma verir.

Balın kalitesini belirleyen unsurlar arasında sahip olduğu mineral ve vitamin değerleri ön plana çıkmaktadır. Bir bölümü içerdiği doğal şekerden bir kısmı da sudan oluşan üründe geri kalan bölüm ağırlıklı olarak bu vitamin ve minerallerden oluşur. Ne kadar doğal olursa sahip olduğu vitamin ve mineraller de o kadar zengin ve ağırlıklı olur. Sağlık açısından onu değerli kılan özelliklerin başında bu zengin içeriği, antioksidan ve antibakteriyel yapısı gelmektedir. 

En değerli ballar arasında gösterilen kara kovan kütük çiçek balı ise zengin kalitesi ve arılar tarafından üretilen doğal balmumu peteği yapısıyla oldukça değerli bir üründür. Yüksek bölgelerde yetiştirilen ürün, arıların mucizesinin en güzel örneklerinden biridir. Siz de organik olarak üretilen çeşitli doğal bal çeşitlerini www.recepacarsut.com'dan bulabilir ve sipariş verebilirsiniz. 

 

 

 


@2020-09-14 11:24:51