Lezzetli bir tartışma: Mıhlama mı kuymak mı?

Yemek Tarifleri

Lezzetli bir tartışma: Mıhlama mı kuymak mı?

Karadeniz yöresinin efsane lezzetinden bahsediyoruz ama ismi konusunda birtakım ihtilaflar da yaşanıyor. İşin aslı ,kuymak içeriğinde mısır unu oranı baskınken , mıhlama tarifinde ilk sırayı peynir alıyor..

Lezzetli bir tartışma: Mıhlama mı kuymak mı?

 

Karadeniz yöresinin efsane lezzetinden bahsediyoruz ama ismi konusunda birtakım ihtilaflar da yaşanıyor. İçerisine konulan peynir ve tereyağı oranına göre isim değiştirse de lezzet ve görüntüsü ve tahta kaşık üzerinde metrelerce uzayan yapısı ile Karadeniz’in enfes kahvaltılıkları arasında ve bir numarayı zorluyor. Rize ve Trabzon arasında, 80 kilometrelik mesafede hem adı hem de tarifi değişen bu lezzet, içeriğindeki peynir, tereyağı ve mısır unu ile gerçekten besleyici bir kahvaltılık olarak sofralarımıza geliyor.

 

İşin aslı, kuymak içeriğinde mısır unu oranı baskınken, mıhlama tarifinde ilk sırayı peynir alıyor. Oranlar dışında içerikler hemen hemen aynı olsa da kullanılan peynirler bu eşsiz lezzetlerde asıl farkı yaratıyor. Kuymak tarifinde genellikle kullanılan çeçil peyniri, tel peynir ya da kaşar peyniri iken, mıhlama tarifinde karşımıza Erzurum’un efsane kolot peyniri de çıkıyor.

 

Karadeniz tarifleri arasında yer alan bu keyifli ve doyurucu yemeği, Erzurum kolot peyniri ile yaptığınızda hem aroması hem lezzetiyle sizi baştan çıkaracak.

Doğal Kolot Peyniri Siparişi İçin ; https://www.recepacarsut.com/taze-kolot-1-kg-120

 

Mıhlama nasıl yapılır?

 

Mıhlama için ihtiyaç listeniz şu şekilde;

 

  • 2,5 yemek kaşığı kadar mısır unu
  • 2 yemek kaşığı doğal tereyağı
  • 1 kâse dolusu çeçil ya da kolot peyniri
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 2 çay kaşığı tuz

 

Gelelim yapılışına…

 

Öncelikle doğal tereyağını, tercihen bakır bir tava içerisinde iyice eritelim. Mısır ununu ilave edip, rengi pembeleşip kokusu çıkana kadar iyice kavuralım. Üzerine 2 su bardağı kaynara yakın sıcak su ekleyerek biraz karıştırıp kıvam almasını sağlayalım. Son olarak 1 kâse dolusu çeçil peyniri ya da kolot peyniri ilave edip, dairesel hareketlerle aynı yönde yavaşça iki ya da üç tur karıştırarak pişirelim. Peynir iyice eridikten sonra, tereyağı yanlardan ve mıhlama yüzeyinde oluşan baloncuklardan çıkmaya başladığınızda mıhlama da hazır demektir. Dilerseniz kısık ateşte bir süre dibine tutmasını bekleyerek de servis edebilirsiniz. Bakır tava içerisinde ve sıcak olarak servis edilmesi oldukça önemli.

 

Mıhlama nasıl yenir?

 

Mıhlama nasıl yapılır sorusunun cevabını aldığımıza göre şimdi de mıhlama yemenin adabını anlatalım. Bir sofrada mıhlama varsa, kesinlikle ilk önce ona odaklanmalı ve bakır tavanın dibini görmeden diğer yiyecekleri unutmalısınız. Mıhlama kesinlikle sıcak yenir. Soğuduğunda sünme özelliğini ve tadını kaybedeceğinden masada ilk bitirilecek yemek mutlaka mıhlama olmalıdır. Hazırlandığı bakır tavada masaya konarak erken sorumasının önüne geçilebilir. Bu nedenle mıhlama tabaklara servis edilmeden kendi tavasında yenir. Mıhlama yerken çatal, bıçak ya da kaşık kullanılmaz. Bu bir kural olmasa da mıhlama ekmek banılarak yenilen bir yiyecektir. Lezzetini ve yağını önce elinizle hissedip, ekmeğinizin arasına istediğiniz kadar doldurarak tüketirseniz mıhlamanın hakkını da vermiş olursunuz. Mıhlama yerken eliniz yağlanmadıysa bir yerlerde hata yapılmış demektir. Afiyetler dileriz.

 

Doğal Kolot Peyniri Siparişi İçin ; https://www.recepacarsut.com/taze-kolot-1-kg-120


@2020-09-25 09:49:49