Metabolizma hızlandıran 10 mucize besin

Sağlık

Metabolizma hızlandıran 10 mucize besin

Metabolizmayı hızlandıran bazı yiyecek ve içecekler düzenli olarak tüketilip, uyku alışkanlıkları ve spor programı gözden geçirilerek metabolizma hızını artırmak mümkün olmaktadır.

Metabolizma hızlandıran 10 mucize besin

 

Metabolizma hızı, kilo verme söz konusu olduğunda etkisi oldukça yüksek bir vücut fonksiyonudur. Basitçe metabolizmayı, aldığımız besinlerin enerjiye dönüştürülmesi işlemi olarak tanımlayabiliriz. Vücudumuza giren bir besinin parçalanarak enerjiye dönüştürülmesi işlemi ne kadar hızlı olarak gerçekleşirse, kilo vermek ve sağlıklı kalmak da o kadar kolay olacaktır. Bazal metabolizma hızı, yaşa, cinsiyete, sağlık durumuna ve genetik faktörlere bağlı olarak belirli bir seviyede iken, uyku ve beslenme alışkanlıkları, spor ve sıvı tüketimi ile metabolizmamızı canlandırmak ve metabolizma hızını artırmak mümkündür.

 

Metabolizmayı hızlandıran bazı yiyecek ve içecekler düzenli olarak tüketilip, uyku alışkanlıkları ve spor programı gözden geçirilerek metabolizma hızını artırmak mümkün olmaktadır. Bazı kişilerin genetik olarak metabolizma hızları yüksektir ve yedikleri besinler hızlı bir şekilde enerjiye çevrildiğinden kilo alamazlar. Bu durumun tersi durumda insanlar için ise olay fazlaca can sıkıcıdır, metabolizması yavaş çalışan kişiler, bu durumu su içsem yarıyor olarak aktarırlar ve aslında dedikleri kısmen doğrudur. Metabolizma yavaş işlediğinde, besinler enerjiye çevrilemeden depolanmaktadır ve bu zaman içerisinde kilo alımı ve yağ oranlarında artışa neden olur.

 

Yavaş metabolizmaya sahip kişilerin, kilo almamak, kilolarını korumak ya da kilo vermek istemeleri halinde ilk olarak metabolizma hızlarını yükseltmeleri gerekir. Bunun için yapılması gereken, günlük hareket seviyelerini artırmak, sıvı alımına ve beslenmeye dikkat etmek olmalıdır.

 

Metabolizmayı nasıl hızlandırabiliriz?

 

Metabolizma hızlandırıcı olması ve sağlıklı yaşam için oldukça önemli olması nedeniyle, yürüyüş ve spora gereken önem mutlaka verilmelidir. Özellikle sabah saatlerinde yapılacak tempolu yürüyüş ve kardio hareketleri, metabolizmanın canlanmasını sağlamakta oldukça etkilidir. Yürüyüş ve sporu mümkün olduğunca düzenli olarak yapmaya devam etmek ve günlük yaşantının bir parçası haline getirmek de önemlidir.

 

Spor ve egzersizler kadar önemli olan ve metabolizmanın hızlanmasını sağlayan bir diğer durum da beslenme düzeni olacaktır. Erken saatlerde içilecek su ve kafein, metabolizmanın hızlı bir şekilde uyanmasını ve çalışmaya başlamasını sağlayacaktır. Bunun yanında, gün içerisinde yediğimiz besin gruplarına dikkat ederek de metabolizmanın hızlanmasını sağlayabiliriz.

 

Metabolizmayı hızlandıran besinler nelerdir?

 

Düşük metabolizma hızına sahip bireyler için, diyet listelerine mutlaka eklemeleri gereken metabolizmayı hızlandıran besinler bulunmaktadır.

 

  1. Acı biber: Metabolizmanızın hızlanması için acı biberi hayatınıza dahil edebilirsiniz. Ölçülü bir şekilde öğünlerinize dahil edeceğiniz acı biber, içeriğinde bulunan kapsaisin maddesi sayesinde kan dolaşımının hızlanmasını sağlarken metabolizmayı uyararak daha hızlı çalışmasına katkı sağlar.
  2. Tahıllı Gıdalar: Tam tahıllı ekmek, yüksek lif oranına sahip yulaf ya da esmer pirinç gibi gıdalar içerdiği kompleks karbonhidratlar sayesinde metabolizma hızınızın artmasına yardımcı olurken aynı zamanda insülin seviyesini dengede tutarak uzun süre tokluk hissetmenizi sağlar. Tahıllı gıdalar, özellikle kahvaltı öğününe az miktarda dahil edildiğinde, günün en erken saatlerinden itibaren metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur.
  3. Kafein içeren içecekler ve yeşil çay: Antioksidan özelliği ile vücuda faydalı içecekler arasında bulunan kahve ve yeşil çay, gün içerisinde 1 ya da 2 fincan kadar tüketildiğinde metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına yardımcı olacaktır.
  4. Süt ve süt ürünleri: Yoğurt, tereyağı, yumurta, peynir çeşitleri ve özellikle lor peyniri ve küflü peynir, düzenli tüketildiğinde metabolizmanızın canlanmasını sağlarken, vücut direncinizi de artıracaktır.                                                  En doğal süt ürünlerini buradan satın alabilirsiniz: https://www.recepacarsut.com/                                                                           
  5. Omega-3 içeren besinler: Ceviz, balık, keten tohumu ve üvez meyvesi gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin besin maddelerini günlük diyet listenize yeterli oranlarda dahil ederek, metabolizma hızınızın artmasını sağlayabilirsiniz.
  6. Turuncu meyveler: Yüksek oranda C vitamini ihtiva eden portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi turunçgiller, metabolizma hızını artıran besinler arasında önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda bu meyveler, insülin seviyenizi de dengeleyerek kilo verme sürecinde daha uzun tokluk sürelerine sahip olmanızı sağlar ve porsiyon kontrolü açısından da oldukça faydalıdır.
  7. Baharatlar: Hardal tohumu, sarımsak tozu, zencefil, pul biber, toz biber ve karabiber gibi baharatlar yağ yakımını artırır ve metabolizma hızınızın yükselmesinde önemli bir rol oynar.
  8. Armut ve Elma: Porsiyon kontrolüne uygun olarak tüketilen elma ve armut, hem uzun süreli tokluk hissi yaşamanıza yardımcı olurken hem de metabolizma hızını artıracağından, kilo kontrolünde ve kilo vermede en büyük yardımcınız olacaktır.
  9. Brokoli: İçerisinde bulunan A, D ve K vitaminleri, folik asit ve diğer mineraller sayesinde, metabolizma hızını artıran gıdalar arasında yer alan brokoli, detoks uygulamalarında da sıklıkla tercih edilen besinler arasındadır.
  10. Çorba: Öğünlerinize çorba ile başlayarak, metabolizmanızı canlandırabilir ve tokluk hissini erkene alarak daha küçük porsiyonlar ile tam doyuma ulaşmayı sağlayabilirsiniz.

 

Metabolizma hızı yüksek kişilerde bile, tüketilen gıdaların içerikleri, sahip olduğu vitamin ve mineral değerleri önem taşıyacağından, nasıl olsa kilo almıyorum düşüncesi ile sağlıksız gıdalar ile beslenmek doğru bir uygulama olmayacaktır.

 

Yavaş metabolizma yapısına sahip kişiler için ise, metabolizmayı hızlandıran besinler ile bol su tüketimi ve düzenli spor önem kazanacaktır.

 

         En doğal süt ürünlerini buradan satın alabilirsiniz: https://www.recepacarsut.com/


@2020-10-21 21:29:48