TATLI BİR LEZZET : MARMELAT

Kahvaltılık Tarifler

TATLI BİR LEZZET : MARMELAT

Meyve çeşitliliğinin bu kadar çok olduğu ülkemizde taptaze meyveler ile hazırlanan yemekler, reçeller ve marmelatlar da uçsuz bucaksız bir çeşitliliğe sahiptir.

TATLI BİR LEZZET : MARMELAT

 

 

Meyvelerin, etli kısımları ve şıralarının (şekerlerinin) kaynatılması ile hazırlanan, uzun süre kaynatılması ile çektirilerek hazırlandığı için reçele oranla daha kıvamlı olan marmelat, uzun yıllardır özellikle fazla kalan, ezilmiş ya da çürümeye yüz tutmuş meyvelerin değerlendirilmesinin en güzel ve lezzetli yollarından biri olmuştur. Mevsiminde toplanan taze meyvelerin, besin değerlerini koruyarak uzun süre tüketilmesine olanak sağladığı gibi kokusu, tadı ve işlevselliğiyle sofralarda kendisine büyük bir yer bulan Marmelat bazı yörelerde kuru meyveler ile de yapılmaktadır.

 

Meyve çeşitliliğinin bu kadar çok olduğu ülkemizde taptaze meyveler ile hazırlanan yemekler, reçeller ve marmelatlar da uçsuz bucaksız bir çeşitliliğe sahiptir. Her yöre kendi topraklarında yetişen meyveler ile marmelat hazırlar. Kışlık meyveler, yazlık meyveler ve dönemsiz meyveler ile çeşit çeşit marmelatlar hazırlanır.

 

Marmelat nasıl hazırlanır?

 

Marmelat kısa anlatımıyla; Taze ya da kurutulmuş meyvelerin, rendelenmesi ya da ezilmesinin ardından şeker ile kaynatılarak suyunun çektirilmesi ile hazırlanır. Ancak her marmelatın kendisine özgü püf noktaları ve hazırlama şekillerinde farklılıklar vardır. Marmelatlar reçellere oranla daha yoğun ve homojen bir yapıdadır. Meyve çeşidine göre tatlılık oranları değişir ve bu nedenle içerisindeki şeker oranı da marmelatın cinsine göre ayarlanmalıdır. Böylece her kaşıkta aynı lezzeti ve kıvamı almak mümkündür. Marmelatlar ayrıca; pasta, kurabiye, tatlı, hamur işi gibi tariflerde kullanmak için de reçele oranla daha uygundur.

 

 Lezzetli marmelat elde etmek için cevabı bilinmesi gereken soru, Hangi marmelat, hangi mevsimde yapılır? sorusudur.

 

Ayva marmelatı; Kış ayları denildiğinde akla ilk gelen meyvelerden biri olan Ayva, marmelat sevenlerin en çok tercih ettiği ürünlerden de biridir. Tam zamanında olgun bir Ayva ile hazırlanacak marmelat oldukça lezzetli, başlı başına bir tatlıdır.

Nar marmelatı; Vitamin kaynağı ve bağışıklık sistemi dostu Nar meyvesi ile de hazırlanan marmelat kış aylarının olmazsa olmazlarındandır. Narın hasat mevsimi olan kış aylarında toplanan, kendine özgü mayhoş tadının şeker ile birleşmesi ile hazırlanan Nar marmelatı  hem sağlık hem de lezzet deposu olacaktır.

Mandalina marmelatı; Mandalina kokusunun evlere yayılması ile kışın tam anlamıyla geldiğini anlayabiliriz. Bu kendisi küçük lezzeti büyük C vitamini kaynağı meyveden hazırlanan marmelat, mis gibi kokusu ile sofraların yıldızı olmaya adaydır.

Kuşburnu marmelatı; Sonbahar ve kış mevsiminin adeta doğal ilacı olarak tüketilen, çayından tatlısına her hali ile sofralarda mutlaka bulunması gerektiği tavsiye edilen, grip, nezle, soğuk algınlığı gibi bağışıklığın güçlü olması gereken hastalıklara karşı en büyük yardımcılarımızdan olan Kuşburnu, aynı zamanda yüksek bir antioksidan olması yönüyle de mucizevi bir yiyecektir. Hal böyle iken, Kuşburnunun tüketim çeşitliliğini arttırmak ve uzun süre tazeliğini korumak için marmelat hazırlamak da güzel ve tatlı bir yoldur. Kuşburnu marmelatı, kokusu, rengi ve tadı ile efsane marmelatlar arasına girmeyi başarmıştır.

Köy yapımı organik kuşburnu marmelatı satın almak için tıklayabilirsiniz https://www.recepacarsut.com/koy-kusburnu-marmelat-net-1-kg-162

 

Yaz aylarında sıkça tüketilen taze meyveler ile hazırlanan marmelatlar da lezzetleri ile birbirleri ile yarışır.

 

Şeftali marmelatı; Bol sulu ve tatlı şeftali ile hazırlanacak marmelat, fazla şekere bile ihtiyaç duymadan lezzetli bir tatlıya dönüşebilir.

Çilek marmelatı; En sık tüketilen çilek reçeline güçlü bir rakip olarak gösterilebilecek kadar lezzetlidir. Güzel kokulu ve küçük çilekler, ezilerek ve şeker ile kaynatılarak harika bir marmelata dönüşebilir.

Kiraz marmelatı; Parlak ve albenili rengi ile yaz aylarında toplanan kirazlar ile yapılacak marmelat, yazın güzel lezzetini uzun süre saklamanıza olanak sağlar.

Vişne marmelatı; Hafif mayhoş tadı ile gurme reçel severlerin çokta tercih ettiği vişne, aynı zamanda vazgeçilmez bir marmelata dönüşerek tüketilebilir. Yaz aylarında en çok hazırlanan marmelatlardan biri de kuşkusuz vişne marmelatıdır.

Mevsiminde toplanan meyvelerin yanı sıra kurutulmuş meyveler ile de marmelat hazırlamak mümkündür. Sıcak suda yumuşatılan meyvelerin tıpkı tazeleri gibi, şeker ile kaynatılarak marmelata dönüştürülmesi mümkündür. Kurutulmuş meyvelerin şeker oranlarının daha yüksek olabileceği unutulmamalı ve içerisine konulacak şeker miktarı buna göre azaltılmalıdır.

Hazırlanan marmelatlar ağzı sıkıca kapalı cam bir kavanozda ve buzdolabında saklandığında uzun süre tazeliklerini koruyarak, tariflerde ve kahvaltı sofralarında bolca tüketilmeye olanak sağlar. Marmelat hazırlamak, meyvenin tazeliğini uzun süre korumanın en tatlı yollarından biridir.

Köy yapımı organik kuşburnu marmelatı satın almak için tıklayabilirsiniz https://www.recepacarsut.com/koy-kusburnu-marmelat-net-1-kg-162

 

 

 


@2020-11-27 23:51:59