MAMALİKA (POLENTA) TARİFİ

Yemek Tarifleri

MAMALİKA (POLENTA) TARİFİ

aş kahramanı mısır nedeniyle, ülkemizde özellikle üretimi yoğun olan Karadeniz bölgesinde sıklıkla tüketilen mamalika, Türk mutfağının da vazgeçilemeyen lezzetleri arasında yer almayı başarmıştır.

MAMALİKA (POLENTA) TARİFİ

 

Türkiye’de mamalika, mamaliga adlarıyla bilinen, İtalya, İsviçre, Slovenya ve Hırvatistan’da  polenta ismiyle anılan, Kafkasya, Romanya, Bulgaristan gibi ülkelerde de sıkça tüketilen bu yiyecek ana maddesi mısır unu ile hazırlanan pratik bir meze olarak anlatılabilir.

 

Baş kahramanı mısır nedeniyle, ülkemizde özellikle üretimi yoğun olan Karadeniz bölgesinde sıklıkla tüketilen mamalika, Türk mutfağının da vazgeçilemeyen lezzetleri arasında yer almayı başarmıştır. Çeşitli ülkelerde, ana yemek yanında servis edilerek, karbonhidrat alımını sağlıklı bir şekilde sağlamak ve tabiri caiz ise yemeklerde tüketmeye alışık olduğumuz ekmeğin görevini üstlenebilen, kıvamlı ve besleyici bir tariftir. Dünya’da yaygın şekilde ve ufak tefek farklılıklarla hazırlanan mamalika (polenta) mısır unu ile tereyağının birleşiminden oluşan, yapımı basit ancak oldukça lezzetli bir yiyecektir.

 

Klasik şekli ile mamalika tarifi;

 

Malzemeler;

 

  • 1,5 su bardağı mısır unu (iri çekilmiş mısır unu tercih edilmelidir)
  • 3 su bardağı su
  • 3 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kadar tuz (Arzuya göre miktarı arttırılabilir ya da azaltılabilir )

        En doğal tuzsuz yemeklik ve kahvaltılık tereyağı satın almak için tıklayabilirsiniz: https://www.recepacarsut.com/dogal-tereyagi/

 

 

Yapılışı;

 

Derin bir tencereye 3 su bardağı su, 3 kaşık kaliteli ve doğal tereyağı ile tuz atılarak karıştırılır. Tereyağının su içerisinde erimesi sağlanır. Sonrasında mısır ununun bir avuç kadarı kaynayan tereyağlı suyun içine atılarak tahta kaşık ile karıştırılır. Su tekrar kaynamaya başladıktan sonra mısır ununun bir miktarı daha eklenerek karıştırılır. Su yeniden kaynamaya başladığında bir miktar daha un atılır ve iyice karıştırılır. Bu aşamada hızlı ve hiç durmadan karıştırmak çok önemlidir. Unun topaklaşmasını ve dibine tutmasını engellemek gerekir. İyice kıvam alıp karışım koyulaşıncaya dek karıştırmaya devam edilir ve tüm un suya iyice yedirilir. Kısık ateşte 15 dakika kadar pişip iyice kıvam aldığında, mısır unlu karışım iyice toparlanıp kendini çekmiş hale geldiğinde ocaktan alınır. Sıcakken Servis tabağına alınarak üzerine eritilmiş ve kızdırılmış tereyağı ve istenir ise pul biber karışımı gezdirilip, biraz ılındığında servis edilir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz, dövülmüş ceviz, kızartılmış pastırma ya da pişmiş ince dilim sucuk koyarak da çeşitlendirmek mümkündür.

 

En klasik tarifi ile bu şekilde tüketilen polenta (mamalika) arzu edilirse geniş bir tepsiye dökülerek dolapta soğutulup dilimlenerek de servis edilebilir. Sıcak hali ile bir sos kıvamında olabilen mamalika, kavrulmuş ya da haşlanmış etlerin üzerine serilerek fırınlanabilir ve böylece lezzetli bir ana yemeğe dönüşebilir. Fırınlanırken üzerine kolay eriyen taze kaşar peyniri, kolot peyniri, civil peyniri serpilebileceği gibi klasik tarifinde de sıcakken üzerine taze peynir serpmek kıvamını ve tadını arttıracaktır.

Görüntüsü, kokusu, tadı ve kullanılan malzemeleri ile mıhlama (kuymak) benzeri ve akrabası sayılabilecek bu lezzetli yemek, farklı dokunuşlar ile başlı başına bir öğün olabilirken, et yemekleri, deniz ürünleri ve sebze yemeklerinin yanında, şık ve lezzetli bir eşlikçi, garnitür olarak da tüketilebilir.

 

        En doğal tuzsuz yemeklik ve kahvaltılık tereyağı satın almak için tıklayabilirsiniz: https://www.recepacarsut.com/dogal-tereyagi/

 


@2020-11-27 22:19:18