Erzurum Lor Dolması Tarifi

Yemek Tarifleri

Erzurum Lor Dolması Tarifi

Erzurum\'a ait en özel lezzetlerin başında gelen lor dolması , yeşilin beyazla sağlık içerisinde buluştuğu enfes tatlar arasındadır. Yapımı oldukça kolay bu dolmanın tarifini vermeden önce sizi uyaralım, bu lezzete doymak asla mümkün olmayacak.

Erzurum lezzetleri: Lor Dolması

 

Erzurum denilince akla ilk olarak; kalesi, kayak merkezi, çift minareli medresesi ve hatta soğuğu gelir, anlata anlata bitiremezsiniz. Bir de Erzurum lezzetlerini tattıysanız, işte onu anlatmaya kelimeleri yettiremezsiniz.  Oksijeni bol dağlarda, yemyeşil meralarda otlatılan hayvanlar, tüm o otların lezzetini sütlerine aktarırken, peynir üreticileri bu doğal lezzetle öyle güzel peynirler üretirler ki tadına doyum olmaz. Erzurum loru, tüm o dağların kokusunu lezzetine eklemeyi başarmış, sofralarda her öğün tüketilebilen eşsiz lezzetlerdendir. Bir kuru ekmeğe lezzet veren Erzurum loru, bir dolmaya doldurulduğunda ortaya çıkacak lezzeti tahmin bile edemezsiniz.

 

Erzurum’a ait en özel lezzetlerin başında gelen lor dolması, yeşilin beyazla sağlık içerisinde buluştuğu enfes tatlar arasındadır. Yapımı oldukça kolay bu dolmanın tarifini vermeden önce sizi uyaralım, bu lezzete doymak asla mümkün olmayacak.

Erzurum Lor Peyniri Nereden Alınır? Sipariş İçin : https://www.recepacarsut.com/lor-peyniri-1-kg-138

 

Malzeme listesi:

 

  • Erzurum lor peyniri
  • Pazı yaprağı
  • Pilavlık bulgur
  • Kaymak
  • Tuz
  • Sıcak su
  • Tereyağı

 

Erzurum Lor Peyniri Nereden Alınır? Sipariş İçin : https://www.recepacarsut.com/lor-peyniri-1-kg-138

Öncelikle pazı yapraklarının saplarını temizleyip kaynar suda 15 dakika kadar bekletelim. Yapraklarınız sert ise kaynar suda 5-10 dakika kadar haşlayarak kullanabilirsiniz.

 

Bir kabın içerisinde, yaklaşık 1 su bardağı kadar pilavlık bulguru, üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su koyarak üzerini kapatıp şişirelim. Bulgurlar iyice şiştikten sonra biraz soğumasını beklemelisiniz. Soğuyan bulgurun içerisine, 50 gram kadar kaymak, 250 gram kadar Erzurum lor peyniri ve biraz tuz ilave ederek bir çatal yardımıyla iyice karıştıralım. Macun kıvamına gelen iç harcımız pazı yapraklarıyla kavuşmak için hazır.

 

İyice süzüp kuruladığımız pazı yapraklarını sarmaya başlayacağız. Pazı yapraklarının damarlı yüzeyi üste gelecek şekilde avcumuza ya da mutfak tezgahımızın üzerine serelim. İç harcımızdan bir tatlı kaşığı dolusu kadarını yaprağın uç kısmına koyup kenarlarını kapatarak saralım. Tüm pazı yaprakları bitene kadar aynı işlemi yapmaya devam edeceğiz. Lor dolmalarını bir tepsiye dizelim. Pişerken açılmaması için yaprakların açık uçları tepsi yüzeyine gelmelidir. Her bir lor dolması üzerine bir çay kaşığı kadar doğal tereyağı koyup, önceden 180 dereceye ısıttığınız fırınımızda 15 ya da 20 dakika kadar pişirelim. İşte Erzurum’un eşsiz lezzeti, lor dolması hazır.

 

Lor dolması, yanında sade ya da sarımsaklı yoğurtla servis edilir ve ister sıcak ister soğuk olarak afiyetle tüketilir. Dilerseniz tepsiye dizdiğiniz lor dolmalarını tereyağı eklemeden pişirip, piştikten sonra üzerine, tavada dağladığınız tereyağını bolca gezdirerek de tüketebilirsiniz. Tereyağı dağlarken içerisine biraz kırmızı biber ekleyip farklı dokunuşlarla dolmanızı renklendirebilirsiniz.

 

Lor dolması, yanında güzel bir çorba ile akşam yemeği masasını hakkıyla ve fazlasıyla dolduracaktır. Bulgur sayesinde doyurucu, peynir, tereyağı ve kaymak sayesinde besleyici bir lezzet olan Erzurum lor dolması, toplam 40 dakika süren ön hazırlık ve 20 dakika süren pişme süresiyle, bir saat içerisinde masanızdaki yerini alacaktır.

 

Erzurum Lor Peyniri Nereden Alınır? Sipariş İçin : https://www.recepacarsut.com/lor-peyniri-1-kg-138


@2020-09-23 21:43:44