Lor Peyniri ve Çökelek Nedir?

Peynir

Lor Peyniri ve Çökelek Nedir?

Aslında bazı yörelerde bu benzerliklerinden ötürü isimleri bile karıştırılan Lor ve Çökelek peynirleri sanılanın aksine; birbirinden oldukça farklı peynir çeşitleridir.

LOR PEYNİRİ VE ÇÖKELEK NEDİR?

 

 

İlk bakışta birbirlerine oldukça benzeyen ancak, tat, koku, aroma ve yapılış yönleriyle aslında birbirinden keskin çizgilerle ayırılan uzak akrabalar lor ve çökeleğin farklarını ve kullanım alanlarını kısaca anlatmak isteriz.

Aslında bazı yörelerde bu benzerliklerinden ötürü isimleri bile karıştırılan Lor ve Çökelek peynirleri sanılanın aksine; birbirinden oldukça farklı peynir çeşitleridir. Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün. Bu tek cümlelik özetten de anlaşılacağı üzere lezzetlerinin de birbirinden çok farklı olması pek doğal.

 

Kaliteli süt ürünleri markalarından olan Recep Acar Süt Lor Peyniri Siparişi Buradan Verebilirsiniz : www.recepacarsut.com/lor-peyniri-1-kg-138

Lor peyniri sütün kestirilerek pelteleşmesi ve pelteleşen kısmın süzülmesi ile elde edilen, üretildiği sütün cinsine bağlı olarak lezzetlenen, saf ve süt kokulu bir peynir çeşididir. Kalorisi, beyaz peynirlere oranla daha düşük olduğundan diyet listelerinde sıkça kendisine yer bulan lor peyniri, diğer gıdalarla çabucak kaynaşabilmesi ve kolay şekil alabilmesi ile de pek çok tarifte kullanılır. Süt tadını muhafaza eden peynirlerden biri olan lor peyniri, tatlıdan tuzluya birçok tarifte baş rol oynamayı başarır. Kaynatılan taze çiğ süte limon ya da azıcık sirke konularak kesilmesini sağlamak kolay lor elde etmenizi sağlar. Elde edilen Lor peyniri kurutularak kuru lor elde etmek de mümkündür. Tam yağlı böreklik tuzsuz Lor peynirleri tazeliğini çok uzun süre koruyamazken içine tuz eklenmiş lor peynirleri daha uzun süre dayanabilmektedir. Erzurum Lor peyniri, peynir altı suyundan elde edilir. Böylece protein ve besleyiciliği yüksek ve kalorisi oldukça düşük neredeyse yağsız denilebilecek bir peynir çeşidi ortaya çıkar. Bu taze, doğal ve katkısız peynir, birçok farklı tarif ile her damak zevkine uygun hale getirilebilir. Yüksek protein oranı besleyiciliği nedeniyle bebeklerde lor peyniri, öğünlerde ve kahvaltılarda güvenle kullanılabilir. Lor peyniri ayrıca, tatlı yapımında da kullanılabilen az tuzlu peynir çeşitleri arasında yer almaktadır.

 

Çökelek peyniri, süt yerine ayranın kestirilmesi ve süzülmesinden elde edilir. Tadı ve kokusu itibari ile Lor peynirinden daha keskindir. Ev yapımı doğal yoğurdun sulandırılarak kaynatılmasının ardından içerisine limon suyu ya da limon tuzu eklenerek kesilmesini sağlamak çökelek yapmanın en basit yoludur. Lor peynirine oranla tazeliğini daha uzun sür korumayı başaran Çökelek, içerisine tuz eklenerek tatlandırılabilir. Özellikle Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde sıkça tüketilen çökelek, içerisine taze otlar karıştırarak salatalarda kullanılacağı gibi börek, makarna ve poğaça tariflerinde de tercih edilir. Mersin ve Adana yörelerinde sabah kahvaltısında kavurulmuş soğan ve salça ile karıştırılarak tüketilen Çökelek, Malatya ve Elazığ’da tereyağlı yumurtalara eklenerek afiyetle yenilir.

 

Çökelek ve Lor peynirleri çok bekletilmeden tüketilmesi gereken iki narin peynir çeşididir. Buzdolabında kapalı kaplarda +4 derecede saklanması önemlidir. Eğer hemen tüketilmeyecek ise porsiyonlara ayırarak derin dondurucu ya da buzlukta saklamak uzun süre taze kalmalarına yardımcı olur.

 

Her iki peynir çeşidini de evde yapmak mümkün olsa da tazeliğine ve doğallığına güvenilen markalardan tedarik etmek her seferinde aynı lezzeti yakalamak için doğru tercih olabilir. Taze sağılmış sütün sağlıklı koşullarda işlenerek dönüştürüldüğü bu iki peynir çeşidi, doğal köy ürünleri satan firmalardan alındığında ve uygun koşullarda saklandığında kahvaltıların, beş çaylarının ve akşam yemeklerinin kurtarıcısı ve lezzetlendiricisi olmaya adaylardır.

En Kaliteli süt ürünleri markası olan Recep Acar Süt Lor Peyniri Siparişi Buradan Verebilirsiniz : www.recepacarsut.com/lor-peyniri-1-kg-138


@2020-10-25 12:39:00