Künefe Tarifi

Yemek Tarifleri

Künefe Tarifi

Künefenin yapım süreci aslında hiç zor değil. Yaklaşık 15 dakika içerisinde hazır hale gelen künefenin pişmesi için 45 dakika yeterli oluyor. Vereceğimiz tarifle aynı ölçüde yaparsanız 3 kişilik künefe hazırlayabilirsiniz.

Künefe Tarifi

 

Hatay yöresinde meşhur olan ve tüm Türkiye’de afiyetle tüketilen tatlılardan künefe, geleneksel Türk mutfağının en çok sevilen tatlıları arasında yer alıyor. Çıtır çıtır kadayıfı, uzayıp giden peyniri ve şerbetiyle sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biri olan künefenin yanında bir de dondurma veya kaymak eklendiğinde tam bir lezzet şöleni yaşanıyor.

 

Künefenin yapım süreci aslında hiç zor değil. Yaklaşık 15 dakika içerisinde hazır hale gelen künefenin pişmesi için 45 dakika yeterli oluyor. Vereceğimiz tarifle aynı ölçüde yaparsanız 3 kişilik künefe hazırlayabilirsiniz.

 

Künefe Tarifi Malzemeleri

 

- 300 gram tel kadayıf

- 150 gram tereyağı

- 200 gram tuzsuz peynir (Lor peyniri veya dil peyniri kullanabilirsiniz. Kullanacağınız peynirin kolay eriyebilecek yapıda olması önemlidir)

 

Pişirmek için:

 

-50 gram tereyağı

-2 yemek kaşığı pekmez (Kadayıfın çıtır çıtır olması için)

 

Şerbeti için:

 

-1,5 su bardağı toz şeker

-1,5 su bardağı su

-1 tatlı kaşığı limon suyu

 

Künefe Nasıl Yapılır?

 

1- İlk önce kaynayıp soğuması gereken şerbeti hazırlayalım.  Toz şeker ve suyu tencere alın. Ocağı kısık ateşte açın ve arada bir karıştırarak şerbeti yavaşça kaynatın.

2- Yaklaşık yarım saatte kaynayacak olan şerbete kıvam alması için limon suyunu ilave edin.

3- Tel kadayıfı geniş bir tepsiye yayın. Elinizle kadayıfları iyice açın ve topaklanma olmamasına dikkat edin. Oda sıcaklığında beklemiş ve yumuşamış olan tereyağını kadayıfın üstüne iyice yayın.

4- Altın sarısı bir renge bürünecek olan kadayıfı iki parçaya ayırın.

5- Künefeyi pişirmek için oda sıcaklığında beklemiş tereyağı ile pekmezi karıştırın.

6- Künefeyi pişireceğiniz yuvarlak tepsiyi pekmezli tereyağın bir kısmıyla yağlayın.

7- Tereyağlı kadayıf karışımının yarısını tepsinin altına iyice yayın. Suyu süzülmüş peyniri kadayıfın üzerinde boşluk oluşmayacak şekilde serpiştirin.

8- Kadayıfın diğer yarısını peynirli katmanın üstüne ekleyin ve elinizle bastırarak üzerini tamamen kaplayın. Üst kısma kalan tereyağlı pekmez karışımını sürün.

9- Künefe tepsisini ocağın üzerine koyun. Tepsiyi ocakta çevirerek künefeyi kısık ateşte pişirin. Tepsiyi devamlı bir şekilde çevirerek her tarafın eşit şekilde pişirildiğine emin olun.

10-Tabanı kızaran künefeyi geniş bir tabak yardımıyla ters çevirin ve çevrilen kısmı da bir süre pişirin.

11-Künefenin üzerine soğumuş olan şerbetinizi gezdirin ve daha sonra künefeyi ocaktan alın.

12-Kısa bir süreliğine dinlenen ve şerbetini iyice çeken künefeyi dilimledikten sonra sıcak ya da ılık olarak afiyetle tüketebilirsiniz.

 

Künefe Pişirmenin Püf Noktaları

 

Künefe pişirme işleminden önce kadayıfı bir süreliğine buzlukta bekletirseniz kadayıf kolayca kırılarak dağılacak ve tel tel birbirinden ayrılacaktır.

 

Şerbetin hazır olduğunu anlamak için bir kaşıkla şerbeti alın ve yavaşça dökün. Kaşıktan yavaş yavaş süzülüyorsa şerbetiniz hazır demektir.

 

Peynirlerin üzerini kadayıfla iyice kaplamanız çok önemlidir. Eğer arada boşluk kalırsa peynirler yanabilir ve bu durum künefenin lezzetini azaltabilir.

 


@2020-09-28 13:43:05