Kars Taze Kaşarı Nedir? Nasıl Üretilir?

Peynir

Kars Taze Kaşarı Nedir? Nasıl Üretilir?

Taze kaşar ve eski kaşar arasındaki en büyük fark olgunlaştırmadır. Eski kaşarlar uzun süreli bir olgunlaştırılma süreci yaşarlar. Bu olgunlaştırma süreçleri peynirden peynire farklılık gösterir.

Kars Taze Kaşarı Nedir? Nasıl Üretilir?

 

Peynir çeşitliliği açısından çok zengin bir ilimiz olan Kars’ta her damak tadına uygun bir peynir türü bulmak mümkün. Kars genel olarak eski kaşar peyniriyle birlikte anılıyor. Kendine has tadı ve görünüşüyle eski Kars kaşarı, dünyanın en iyi peynirlerinden biri olarak biliniyor. Ancak Kars’ta üretilen tek peynir eski kaşar değil elbette. Kars taze kaşarı da lezzetiyle ön plana çıkıyor ve yoğun aromalı peynirler yerine daha yumuşak bir tat tercih edenlere hitap ediyor. Bu yazımızda Kars taze kaşar peyniri ile ilgili olarak merak ettiklerinizi paylaşacağız.

 

Yeni kaşar ve eski kaşar arasındaki farklar nelerdir?

 

Taze kaşar ve eski kaşar arasındaki en büyük fark olgunlaştırmadır. Eski kaşarlar uzun süreli bir olgunlaştırılma süreci yaşarlar. Bu olgunlaştırma süreçleri peynirden peynire farklılık gösterir. Bazı peynirler daha uzun süre bekletilmeye ihtiyaç duyarken bazıları birkaç ay içinde yenmeye hazır oluyor. Bekletilme süresinin uzunluğu, olgunlaştırılma yapılan yerin sıcaklığı ve peynirin hazırlanma tekniği, kaşarın tadını direkt olarak etkiliyor.

 

Taze kaşarlar ise bu uzun süreli olgunlaşma sürecine girmediği için çok daha kısa sürede tüketilmeye hazır oluyor. Eski kaşarın dış katmanı sert, içi ise yarı sert bir yapıdadır. Taze kaşarlarda ise iç ve dış kısımda belirgin bir farklılık gözlenmez. Taze kaşarın her kısmının aynı olduğunu söylemek mümkün. Eski kaşarın içinde olgunlaşmaya bağlı olarak homojen şekilde dağılmış deliklere rastlanırken taze kaşarda bu tür deliklerin olmadığını da belirtelim. Ayrıca eski kaşar uzun süre beklediği için daha sarı bir renkteyken taze kaşarın rengi biraz daha açık olmaktadır.

 

Taze Kars kaşarı nasıl üretilir?

 

Taze Kars kaşarı genelde inek sütünden yapılmaktadır ancak bazen üretimde inek sütüne koyun ve keçi sütü de ilave edilebilir. Geleneksel yöntemlerle üretilen Kars taze kaşarı, teleme olarak adlandırılan beyaz peynirin rendelenmesi ve krom sepetlere doldurularak dev kazanlarda, yaklaşık 70 ila 75 derecede, yumuşak bir yapıya ulaşana kadar haşlanmasıyla hazırlanıyor. Bu yöntem “sulu haşlama” olarak adlandırılıyor. Kars kaşarının en önemli özelliklerinden biri de bu yöntemler üretiliyor olması. Kuru haşlama yöntemiyle hazırlanan kaşarların gerçek Kars kaşarı özelliğini taşımadığını söyleyebiliriz.

 

Kars kaşarının içinde sadece tuz kullanılır. Tuz haricinde herhangi bir katkı maddesi kullanılmaması gerekmektedir. Kars kaşarı üretildikten sonraki 90 gün boyunca taze kaşar olarak satışa sunulmaktadır. Bu süreden daha uzun süre bekletilen kaşarlar ise eski kaşar olarak adlandırılır.

En doğal Kars ve Erzurum Kaşar peynir çeşitleri için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/dogal-kasar-peyniri/

 

Taze Kars kaşarı nasıl tüketilir?

 

Taze kaşarı birçok farklı şekilde tüketebilirsiniz. Genelde Kars taze kaşarı kahvaltılarda tüketiliyor. Ayrıca yemeklerin üstünde eritilerek de kullanılabiliyor. Hamur işlerine de lezzet katan taze kaşar, poğaça ve börek gibi hamur işlerinde sıklıkla kullanılıyor. Hafif bir tadı olduğu için taze kaşarın kullanım alanının eski kaşara göre daha yaygın olduğunu söylemek mümkün.

 

En doğal Kars ve Erzurum Kaşar peynir çeşitleri için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/dogal-kasar-peyniri/

 

 

 


@2020-11-27 12:03:57