Karakovan balı ile normal bal arasındaki fark nedi

Genel

Karakovan balı ile normal bal arasındaki fark nedi

Karakovan balı ile normal bal arasındaki fark nedir?

Karakovan balı ile normal bal arasındaki fark nedir?

 

Doğal ve sağlıklı denildiğinde hemen ilk akla gelen bal çeşidi karakovan balıdır. Doğal kütük kovanlarda, yapay balmumu ve tüm diğer yapay maddelerden uzak, uzun süreçlerde üretilen Karakovan balı lezzetini ve doğallığını bu sabır gerektiren doğal üretim sürecine borçludur. Karakovan balı normal baldan faklı mı sorusu akla gelen sorular arasında neredeyse ilk sıradadır. Karakovan balının normal baldan farkı var mı sorusunun cevabı ise koca bir evet olacaktır.

 

Karakovan balı nedir?

 

Karakovan balı, doğal kütük kovanlarda ve karanlık ortamda üretimi yapılan lezzetli ve besleyici bir bal çeşididir. Bal oluşumu için gerekli petek kütüğe yerleştirilmez ve arılar kendi mum salgılarını kullanarak doğal petek yapısını oluşturduktan sonra lezzetli ballarını bu peteklere doldururlar. Bu nedenle büyük küçük farklı şekillerde gözeneklere sahip petekler şeklinde üretilirler. Suni petekler kullanılmadığı için karakovan balı daha yumuşaktır ve bal ağızda kolayca dağılabilir. Çok akıcı olmayan bir forma sahip olan karakovan balı; içerisinde bulunan fosfor, demir, magnezyum, potasyum ve iyot gibi mineraller balın besleyiciliği ve sağlıklı olması anlamında bu yiyeceğe değer katmaktadır.

Doğal Karakovan bal ve şekersiz süzme bal satın almak için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/bal-cesitleri/

 

Karakovan balı ile suni petek balı arasındaki farklar nelerdir?

 

Karakovan balı hem üretim aşaması hem sonrasında geçirdiği işlemler bakımından normal baldan farklı bir konuma sahiptir. Ayrıca karakovan balının petek balından en önemli farkı olan tadı ve yapısı onu kolaylıkla ayırabilmemizi sağlar. Karakovan balının normal baldan farkları nelerdir diye merak edenler için ayırt edici özelliklerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

 

  • Karakovan balı, suni arı kovanları yerine doğal kütük kovanlarda üretilirler.
  • Karakovan balı üretimi için gerekli petek arıcı tarafından kovana suni olarak yerleştirilmez.
  • Kütük kovan içerisine dahil olan bal arıları öncelikle özel mum salgılarını kullanarak kendi doğal peteklerini oluştururlar.
  • Karakovan balı normal ballardan farklı olarak biçimsiz ve birbiriyle aynı olmayan petek yapılarına sahip olabilir.
  • Karakovan balının doğal peteği her noktada aynı kalınlık ve yoğunluğa da sahip değildir.
  • Normal bal ile karakovan balı arasındaki en önemli fark, suni petek kullanımı olduğundan bu durum balın yoğunluk ve sertliğini de etkiler.
  • Suni petekler kullanılarak üretilen bal karakovan balına göre daha sert peteklere sahiptir ve bal oldukça akıcıdır.
  • Karakovan balı üretildiği şekli ile tüketilir ve genellikle süzülmez.
  • Karakovan balı normal bala nazaran daha yoğun ve akıcı olmayan bir yapıya sahiptir.
  • Karakovan balı tamamen kapalı ve karanlık kütük kovanlarda 6 ayı bulan uzun süreçlerde hazır hale gelir.
  • Karakovan balı şekerlenme yapmaz.
  • Karakovan balı, üretim esnasında hiçbir koruyucu ve katkı maddesinin kullanılmadığı doğal ve organik bir baldır.
  • Fenni kovan balları süzüldükten sonra defalarca kullanılabilen bal mumundan yapılmış sunni petekler üzerinde üretilirken karakovan balı üretildiği haliyle bir bütün olarak tüketilir ve santrifüj makinesinde işlem görmesi mümkün değildir.
  • Karakovan balı üretimi için geleneksel olarak yakılarak karartılmış ağaç kütüklerin yanı sıra sağlık bakanlığının onayladığı ve tavsiye ettiği langstroth kovanlar kullanılmaktadır.
  • Karakovan balı üretimi için arı emeği oldukça fazladır ve aynı miktarda bal üretimi için iki ya da üç kat daha fazla arı emeği gerekir.

 

Karakovan balı nasıl anlaşılır?

 

Karakovan balı, üretim anlamında en önemli farkı olan doğal petek yapısı nedeniyle kolaylıkla diğer fenni petek ballarından ayırt edilebilir. Düzensiz petek yapısı ve kalınlığı karakovan balı ile fenni petek balı arasındaki farkların belki de en önemlisidir.

 

Sağlıklı ve doğal Karakovan Petek Balı’nı kahvaltı sofranızda tüm sevdiklerinizle sağlıkla paylaşmak için hemen sipariş edebilirsiniz.

Doğal Karakovan bal ve şekersiz süzme bal satın almak için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/bal-cesitleri/


@2020-11-15 19:04:14