ŞİFA DEPOSU: KARAKOVAN BALI

Genel

ŞİFA DEPOSU: KARAKOVAN BALI

Osmanlı zamanında şifahanelerde ilaç niyetine kullanılan, üretimi en zor ancak faydaları ve lezzeti bu emeğe fazlasıyla değen, doğal bal Karakovan Balı, en değerli bal çeşitlerinden biridir.

ŞİFA DEPOSU: KARAKOVAN BALI

 

Osmanlı zamanında şifahanelerde ilaç niyetine kullanılan, üretimi en zor ancak faydaları ve lezzeti bu emeğe fazlasıyla değen, doğal bal Karakovan Balı, en değerli bal çeşitlerinden biridir. İki farklı şekilde üretilen ve arı emeğinin en çok gerektiği ballardan olan Karakovan Balı, içerdiği yüksek kalsiyum ve demir nedeniyle tüketilmesi en çok tavsiye edilen sağlıklı ve doğal balların başında yer alır.

 

Karakovan Balı ismini içerisinde üretildiği karanlık kovanlardan alır. Yapım şekillerinden biri, karanlık doğal kütük kovanlarına arı oğullarının bırakılması ve burada arıların bal yapması şeklindedir. Asla bal mumundan yapay petek kullanılmaz. Arılar doğal olarak peteklerini oluşturur ve bal yaparlar. Bu aşamada kovanın kapağı asla açılmaz ve bal burada 6 aya kadar bekletilip olgunlaştırılır ve hiç ışık görmemesi sağlanır. Böylece balın lezzeti ve arıların kullandığı çiçek özlerinin faydaları korunmuş olur. Kokusu tadı ve vitaminleri içine hapsolan Karakovan Balı son derece kaliteli olarak üretilmiş olur. İkinci yöntem ise normal kuluçkada olan arıların üzerine kasnak formunda çerçeveler yerleştirilir ve arıların bu çerçevelere bal yapması sağlanır. Işıksız ortamda insan eli değmeden tamamen arıların ürettiği önemli bal çeşitlerinden biridir.

Karakovan Ballarının üretim yerleri şehir, otoyol ve tarım arazilerinden uzakta konuşlandırılır. Böylece kimyasallar, kirleticiler ve tarım ilaçları ballara asla bulaşamaz. Bu durum balın saf ve doğal halini garantiler.

 

Karakovan balının faydaları nedir?

 

Doğal ve katkı maddesiz üretilen ve sağlıklı ambalajlanmış Karakovan Balı tam bir şifa deposudur. İçerisinde bol miktarda Demir, fosfor, magnezyum, kalsiyum, potasyum, sodyum ve iyot, mineralleri barındırır. Karakovan Balı insan sağlığı için oldukça değerli B grubu vitaminleri, C vitamini ve K vitamini içermektedir. Bu bal, Bağışıklık sistemi, sindirim, boşaltım sistemi, sinir ve dolaşım sistemlerinin doğru ve hızlı çalışması için yararlıdır.  Bağışıklık sistemini güçlendiren Karakovan Balı özellikle mevsim geçişlerinde vücudun zayıf düşerek kolayca hastalığa yakalanmasını engeller. Bir yaşından büyük çocukların her gün bir kaşık tüketmesi şiddetle tavsiye edilen Karakovan balı aynı zamanda balgam söktürücü özelliği ile öksürük kesicidir. Bağırsak sorunlarında etkili olan karakovan balı kabızlığa ve ishale karşı kullanılabilir. Cilt sağlığı ve güzelliğine de büyük faydası olan Karakovan balının, görme iyileştirici özelliği de kanıtlanmıştır. Sinir sistemini iyileştirici etkisi sayesinde, öğrenme ve hafıza iyileştirici özelliği de taşımaktadır. Uyku problemlerine karşı da tavsiye edilir.

 

Yoğun ve akışkan olmayan yapısı sayesinde şekerlenme yapmaz. Doğru koşullarda uzun süre tazeliğini koruyarak her gün tüketilmesine olanak verir. Üretimin en başından sonuna kadar tamamen arının emeğiyle ortaya çıkan ve yapay petek kullanılmayan çok özel bu bal çeşidini, doğru ve güvenilir bir firmadan tedarik ettiğinizde diğer ballardan ne kadar farklı olduğunu anlamanız mümkün.


@2020-10-21 11:03:29