Tereyağlı İspir Kuru Fasulye Tarifi

Yemek Tarifleri

Tereyağlı İspir Kuru Fasulye Tarifi

Erzurum ve çevresinde üretilen İspir Fasulyesi ile tabaklarımızı lezzetlendirir. İspir fasulyesi, tüm diğer kuru fasulyelerle kıyaslandığında hem kolay pişimi hem de lezzeti ile öne çıkan bir fasulyedir. Şeker fasulye olarak da bilinen Erzurum İspir Fasulyesi besleyici ve doyurucu bir yiyecektir.

Tereyağlı İspir Kuru Fasulyesi tarifi

 

16. yüzyıldan bu yana Avrupa’da tüketile gelen fasulye, 18. Yüzyıldan beri ülkemizde de en sık tüketilen, en lezzetli bakliyat grupları arasında yer alır. Amerika kıtasında özellikle Meksika’da neredeyse 200’e yakın çeşidi ile, hemen tüm yemek, meze salata ve çorba tarifinde kullanılan fasulye, ülkemizde de özellikle Erzurum ve çevresinde üretilen İspir Fasulyesi ile tabaklarımızı lezzetlendirir. İspir fasulyesi, tüm diğer kuru fasulyelerle kıyaslandığında hem kolay pişimi hem de lezzeti ile öne çıkan bir fasulyedir. Şeker fasulye olarak da bilinen Erzurum İspir Fasulyesi besleyici ve doyurucu bir yiyecektir.

 

Erzurum ispir fasulyesinin kendine has pişirilme yöntemi olduğunu hemen belirtelim. Güzel tereyağlı ispir fasulyesi tarifi için sizi mutfaklarınıza alalım.

Hakiki İspir Şeker Fasulyesini sipariş etmek için tıklayabilirsiniz:www.recepacarsut.com/ispir-fasulyesi-hakiki-116

 

Tereyağlı ispir fasulyesi malzeme listesi;

 

  • 1 Su bardağı dolusu ispir fasulyesi
  • 200 gram kuzu kuşbaşı et
  • 2 su bardağı süt
  • 2 ya da 3 diş sarımsak
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tepeleme biber salçası
  • 3 yemek kaşığı dolusu Recep Acar doğal tereyağı
  • Pul biber
  • Tuz
  • 2 çay kaşığı tepeleme toz şeker

       Hakiki İspir Fasülyesi satın almak için tıklayabilirsiniz : www.recepacarsut.com/ispir-fasulyesi-hakiki-116

Öncelikle, ispir fasulyesini derin bir kaba koyup, üzerine 3 su bardağı su, bir su bardağı süt ve bir çay kaşığı şeker ilave ederek 1 gece kadar bekletin.

 

İyice dinlenen ve şişen fasulyelerimiz yemek için hazır hale geldiğinde suyunu güzelce süzdükten bir tencereye alalım. Üzerine yeniden 3 bardak kadar su, bir su bardağı süt ve bir çay kaşığı şeker atarak düşük dereceli ateşte ispir fasulyeler yumuşayana kadar güzelce haşlayın. İspir fasulyeleri ne çok erimeli ne de diri kalmalı, orta derecede haşlanması yeterli olacak. Kaynama esnasında su yüzeyinde biriken köpükleri ve sert fasulyeleri bir kevgir ile alın.

 

Diğer bir ocakta mümkünse güveç ya da döküm bir tencereye 3 yemek kaşığı doğal tereyağını koyup eritelim. 200 gram kuşbaşı eti de ilave ederek etler suyunu salıp çekene kadar kavuralım. Etlerin rengi kahverengiye dönüp suyunu da ektiğinde, ince doğranmış bir orta boy soğan ve rendelenmiş sarımsağı da ekleyerek kavurmaya devam edelim. Soğan ve sarımsaklar piştiğinde baharat ve tuzları ekleyerek karıştırın. 2 yemek kaşığı domates salçası ve bir yemek kaşığı biber salçasını da ilave ederek bir süre daha pişirmeye devam edin.

 

Haşlamış olduğunuz ispir fasulyelerini, suyuyla birlikte kullanmanız oldukça önemli. Su ve süt içerisinde haşlanan fasulyeleri ve haşlandığı suyu olduğu gibi karışıma ilave edin. Eğer su yeterli gelmezse sıcak su ilave edebilirsiniz. Ancak tereyağlı ispir fasulyesi yemeği çok sulu olmamalı. Bir araya getirdiğiniz malzemeleri bu haliyle kısık ateşte yarım saat kadar daha pişirdikten sonra, dilerseniz üzerine bir kaşık daha tereyağı atarak üzerini kapağıyla ya da alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık yarım saat süre ile kontrollü olarak pişirin.  Fırında pişirdiğiniz ispir fasulyesini, kapağı kapalı bir şekilde tezgâh üzerinde 15 ya da 20 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

 

Tereyağlı İspir fasulyesi püf noktaları nelerdir?

 

  • Bu tarifin asıl lezzeti, ispir fasulyesinden gelse de burada süt kullanımı çok önemli bir unsurdur. Sakın ola bunu es geçmeyin.
  • Karabiber, kimyon ya da sevdiğiniz diğer baharatları da ekleyerek yemeğinizi damak zevkinize en uygun hale getirebilirsiniz.
  • İspir fasulyeleri haşlanırken çok fazla ezilmesine müsaade edilmemeli, hafif sert diğer bir deyişle dişe gelir hale geldiğinde ocaktan alınmalıdır.

 

            Hakiki ispir Fasülyesini Buradan Satın Alabilirsiniz

 

 

 

 


@2020-10-20 15:55:29