LEZZET VE SAĞLIK DEPOSU: PEKMEZ

Genel

LEZZET VE SAĞLIK DEPOSU: PEKMEZ

Ülkemizin dört bir yanında, yıllardır, sağlık, enerji ve lezzet için çeşit çeşit pekmezler hazırlanır ve tüketilir. En çok bilinen ve halk arasında kan yapar şeklinde ifade edilen demir deposu olması özelliğinin yanı sıra, çeşidine göre farklılık gösteren mucizevi sayılabilecek faydaları nedeniyle

LEZZET VE SAĞLIK DEPOSU: PEKMEZ

 

En sağlıklı tatlı gıdalar dediğimizde belki de aklımıza ilk gelen yiyecek pekmezdir. Küçücük çocukken mamalara karıştırılarak verilen, “kan olsun, can olsun” diyerek ağzımıza kaşık atılan pekmez, tadıyla da yıllardır vazgeçemediğimiz ve asla ününü kaybetmeyecek bir yiyecektir.

 

 

Ülkemizin dört bir yanında, yıllardır, sağlık, enerji ve lezzet için çeşit çeşit pekmezler hazırlanır ve tüketilir.  En çok bilinen ve halk arasında kan yapar şeklinde ifade edilen demir deposu olması özelliğinin yanı sıra, çeşidine göre farklılık gösteren mucizevi sayılabilecek faydaları nedeniyle mutfağımızdan eksik etmek istemeyeceğimiz bir ürün. En çok bilinen türleri dut ve üzüm pekmezi olsa da adını duyduğunuzda şaşırabileceğiniz kadar çok çeşidi vardır aslında. Ana fikri taze meyvelerin şeker ile kaynatılması olsa da yapılışında ve malzemesinde farklılıklar uygulayarak birçok çeşit pekmez elde etmek mümkün. Pekmez neye iyi gelir diye düşünenler için ülkemizde en çok aranan ve tüketilen pekmez çeşitlerini ve faydalarını basitçe şu şekilde listeleyebiliriz.

 

Doğal İspir ve Tortum gün pekmezi çeşitleri için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/ky-karadut-pekmezi-850-gr-158

Dut Pekmezi;

 

Dut pekmezi neye iyi gelir sorusunun cevabı oldukça uzundur. Kan yapma özelliğiyle özellikle annelerin çocuklarına yedirmek için en çok tercih ettiği ve tadına en çok alışık olduğumuz pekmez çeşitlerinden biridir. Dut pekmezinin en önemli ve bilinen faydası ise özellikle bağışıklığı güçlendirerek soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarına karşı da korumasıdır.

 

Keçi Boynuzu Pekmezi (Harnup pekmezi);

 

Harnup pekmezi nedir, harnup pekmezinin faydaları nelerdir diye düşünüyorsanız; metabolizmayı hızlandıran ve sindirim sistemini düzenleyen keçiboynuzu pekmezi, zayıflamaya yardımcı olduğu kanıtlanmış olan nadir tatlı ürünlerden olması sebebiyle en çok aranan ve talep edilen pekmezlerden biri olduğunu söyleyelim. Aynı zamanda ağız gargarası olarak da kullanılan Harnup pekmezi, bebeklerde ağız içi pamukçuklarına ve yetişkinlerde ağız içi yaralarına iyi gelir.

 

Üzüm Pekmezi;

 

Tam bir karaciğer dostu olan üzüm pekmezi, kalp ve kemik sağlığı için de en güçlü silahlarımızdan biridir. Çocukların tüketmesi özellikle tavsiye edilen pekmez çeşitleri arasında önemli bir yere sahiptir.

 

Hurma Pekmezi;

 

Hurma pekmezinin faydaları ise, adaşları kadar bilinmese de öksürük kesmek ve balgam söktürücü olmasıdır. Çekirdekleri temizlenmiş hurmaların kaynatılması ile oluşturulan hurma pekmezi çok yaygın olmasa da besleyici olması nedeniyle öğünlerinize mutlaka dahil edilmesi gereken pekmez çeşitleri arasındadır.

 

Andız Pekmezi;

 

Andır pekmezinin faydaları nelerdir derseniz listenin oldukça tatminkâr olduğunu bilmenizi isteriz. Böbrek ve idrar yolu rahatsızlığı yaşayanlar ve idrar yolu iltihabı sorunu olanlar için faydalı olan andız pekmezinin aynı zamanda böbrek taşı oluşumunu engellemede de faydası olduğu bilinmektedir.

 

Karadut Pekmezi;

 

Kilo almak isteyenler için dengeli diyet listelerinde mutlaka yer alması gereken gıdalardan biridir karadut pekmezi. Karadut pekmezinin faydaları oldukça fazladır. Karadut pekmezi neye iyi gelir diye biraz araştırıldığında, oldukça fazla şey bulmak mümkündür. Öksürüğe de iyi gelen pekmez, kendine özgü hoş kokusu ve tadıyla çocuklar için de sevilen bir yiyecektir. Emziren annelerde süt miktarını arttırır ve kalitesini iyileştirir. İdrar söktürücü özelliğiyle de böbrek dostu denilebilir.

 

Uzmanların her sabah en az bir tatlı kaşığı pekmez tüketmemizi tavsiye etmesi ve hem çocukların hem de yetişkinlerin doğal ilaç olarak kullanabilmeleri nedeniyle pekmez, sofralarımızın vazgeçilmez tatlılarındandır. İster kaşık kaşık ister bir dilim ekmeğe sürerek ister lezzetli tariflerde isterseniz de en yakın arkadaşı tahin ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Ancak en önemli hususun pekmezinizin doğal ve katkısız, taze ve kaliteli ürünlerle hazırlanması olduğunu sakın unutmayın.

Erzurum İspir ve Tortum yöresel ürünlerinden hakiki pekmez çeşitlerini uygun fiyata sipariş etmek  için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/erzurum-yoresel-urunler/

 

 


@2020-10-13 10:11:37