TADINA DOYULMAZ LEZZET: ERZURUM KETESİ

Kahvaltılık Tarifler

TADINA DOYULMAZ LEZZET: ERZURUM KETESİ

Birçok yörede, türlü farklılıklarla yapılan kete, Erzurum yöresinde genel olarak içsiz, sade şekilde hazırlanır. İçeriğinde biraz fazla miktarda yağ olsa da sağlıklı ve doğal sütten elde edilen tereyağı ile hazırlandığında asla ağır olmayan bir hamur işidir.

TADINA DOYULMAZ LEZZET : ERZURUM KETESİ

 

Ağızda dağılan sıcacık bir Erzurum ketesine asla hayır denemez. Yemelere doyulamayacak tadı ve evinizi bir anda saracak mis gibi kokusu ile sizi çocukluğunuza götürecek Erzurum ketesi, yapımı kolay ve tazeliğini uzun süre muhafaza edebilecek en güzel yöresel hamur işlerinden biridir. Hakiki ve doğal köy tereyağı ile yapıldığında lezzeti ikiye katlanan kete, kahvaltıların ve beş çaylarının vazgeçilmez eşlikçisi olacaktır.

 

Birçok yörede, türlü farklılıklarla yapılan kete, Erzurum yöresinde genel olarak içsiz, sade şekilde hazırlanır. İçeriğinde biraz fazla miktarda yağ olsa da sağlıklı ve doğal sütten elde edilen tereyağı ile hazırlandığında asla ağır olmayan bir hamur işidir. Mutlaka denemeli ve tarif defterinize eklemelisiniz.

Hakiki Tereyağı ile yapılmış içli köy ketesi siparişi için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/tereyal-kaymakl-li-ky-ketesi-181

 

ERZURUM KETESİ TARİFİ (ortalama 60 adet)

 

Malzemeler

 

Hamuru için;

 


- 1 adet yumurta

-2 su bardağı su (ılık olacak)

-2 su bardağı dolusu sıvı yağ

-1 litre süt

-1 paket yaş maya (yaş maya yoksa kuru instant maya kullanılabilir ancak mayalama sürenizi arttırmanızı öneririz)

-2 tatlı kaşığı dolusu tuz

-1 tatlı kaşığı dolusu toz şeker

-Aldığı kadar un (yaklaşık 2,5 kilo un bu tarif için gerekli, unun markasına ve malzemelerinizin miktarına göre bu miktar değişiklik gösterebilir. Bu nedenle kontrollü ekleyin)

Hakiki Tereyağı ile yapılmış içli köy ketesi siparişi için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/tereyal-kaymakl-li-ky-ketesi-181

 

Araya sürmek için;

 

-250 gram hakiki doğal köy tereyağı

-3 su bardağı sıvı yağ

 

Üzeri için;

 

-1 adet orta boy yumurta

 

Hakiki köy tereyağı satın almak için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/tereyag-1-kg-117

Hazırlanışı

 

Süt ve ılık su karıştırılır ve içerisine 1 tatlı kaşığı şeker eklenerek mayanın daha hızlı ve doğru şekilde çalışması sağlanır. Biraz kabaran mayalı karışıma yumurta, sıvı yağ, un ve tuz atılarak kulak memesi kıvamına gelene dek yoğurulur ve mayalanmaya bırakılır.  Bu aşamada hamurunuzun yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvamda olması önemli. Ağzı kapalı halde 10- 15 dakika dinlenmesi ve mayalanması yeterli olacaktır.

Dinlenen ve biraz mayalanan hamur bezelere ayırılır. Bezeler ince ince açılır ve aralarına doğal köy tereyağı ve sıvı yağ karışımı sürülerek 3 beze üst üste dizilir. En üstteki hamur da yağlanır ve rulo yapılır. Diğer bezeler de aynı şekilde arası yağlanarak üçlü gruplar halinde açılıp rulo yapılır. Yapılan rulolar 4 parmak genişliğinde kesilir, dik bir şekilde tezgâha konur ve ortadan bastırılarak açılır. Ortalama bir çay tabağı büyüklüğünde açılan keteler tepsiye dizilir. Üzerlerine bir yumurtanın sarısı sürülür. Bu aşamada istenirse üzerine çörek otu ya da susam atılabilir. 200- 250 derecelik önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. 

Fırından çıkarıldığında inanılmaz güzellikte kokan ve lezzetine dayanılmaz kete, ağzı kapalı ve kuru bir ortamda saklandığında uzun süre tazeliğini korur. Henüz sıcakken yanında köy peyniri ve demli bir çay ile en güzel sofraların baş tacı olabilir.

Hakiki köy tereyağı satın almak için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/tereyag-1-kg-117

Hakiki Tereyağı ile yapılmış içli köy ketesi siparişi için tıklayabilirsiniz : https://www.recepacarsut.com/tereyal-kaymakl-li-ky-ketesi-181

 


@2020-10-07 21:37:56