Anadolu lezzeti: Erişte nedir?

Yemek Tarifleri

Anadolu lezzeti: Erişte nedir?

Makarnaya olan benzerliği ile bilinen erişte, genellikle yarım santim inceliğinde ve serçe parmak uzunluğunda kesilerek kurutulur. Bu nedenle bazı yörelerde kesme makarna ya da sadece kesme olarak da anılır. Aynı en ve boyda, eşit olarak kesilen erişte, pişirme esnasında kolaylık sağlar. Kesme işlemini kolaylaştırmak için, erişte kesme makinası kullanmak da mümkündür.

Anadolu lezzeti: Erişte nedir?

 

Erişte hem yemekte hem çorbada kullanılabilen ev yapımı kesme makarnalara verilen isimdir. Yaz aylarında hazırlanıp kurutulan ev makarnası, tüm kış boyunca muhafaza edilerek yemeklerde kullanılabilir. Lezzetli, doyurucu ve oldukça sağlıklı olan erişte, evde hazırlanabileceği gibi hazır paketler halinde marketlerde de satılmaktadır. Ancak içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan ev tipi erişte, sadece güvenilir satıcılardan temin edilmesi gereken bir üründür.

 

Makarnaya olan benzerliği ile bilinen erişte, genellikle yarım santim inceliğinde ve serçe parmak uzunluğunda kesilerek kurutulur. Bu nedenle bazı yörelerde kesme makarna ya da sadece kesme olarak da anılır. Aynı en ve boyda, eşit olarak kesilen erişte, pişirme esnasında kolaylık sağlar. Kesme işlemini kolaylaştırmak için, erişte kesme makinası kullanmak da mümkündür. Erişte kesme makinası, genellikle elle kontrol edilen basit, uygun fiyatlı ancak oldukça faydalı aparatlardandır. Erişte kesme makinası kullanılacaksa, öncelikle yufkalar makine genişliğinde kesilerek erişte kesimi işlemine başlanır.

 

Eriştenin faydaları nelerdir?

 

Erişte, içerisinde yoğun olarak bulunan yumurta nedeniyle, protein açısından oldukça zengin bir besindir. İçerisinde bulunan A vitamini ile hem göz sağlığına hem de cilt sağlığına faydalı besinler arasındadır. Erişte, içerisinde koruyucu madde, tatlandırıcı, renklendirici ya da kıvam artırıcı herhangi bir madde bulunmadığından her yaş tüketimine de oldukça uygundur. B vitamini içeren gıdalar arasında önemli bir yeri olan erişte, gün içerisinde almanız gereken enerji konusunda da sizlere destek olacaktır. Uzun süreli tokluk sağladığından kilo kontrolü için de uygundur. Ayrıca kolesterolü düzenler ve kalp damar sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Ev makarnası, düzenli tüketildiğinde kemik sağlığına da faydalı bir besindir.

 

Erişte nasıl yapılır?

 

Erişte yapımı için genişçe bir leğen kullanılmalı ve yufkaların serilip kurutulacağı alanlara temiz bez serilerek hazır hale getirilmelidir.

 

Erişte yapımı için gerekli malzemeler;

  • 15 adet orta boy yumurta
  • Yarım litre süt
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 5 su bardağı su
  • 5 kilo un

 

Unu eleyerek yoğurma kabına koyalım ve ortasını çukur haline getirip yumurtaları kıralım, kenardaki una 2 yemek kaşığı tuz atalım. Yumurtaların üzerine sütü de ilave ettikten sonra ortadan itibaren yoğurmaya başlayalım. Kenardan un alarak yoğururken gerektiği kadar ılık su ekleyerek tüm hamuru orta sertlikten biraz daha sert olacak şekilde yoğurup tamamlayalım.  Üzerine nemli bir bez sererek birkaç saat kadar dinlendirelim. Bu hamurumuzun kolay açılmasını sağlayacaktır. Hamurlarımızı oklava ile yarım santim incelikte olacak şekilde açıp temiz bezler üzerine alarak dinlendirelim. Her bir yufka yaklaşık en az 2 ya da 3 saat kadar kuruması için dinlendirilmelidir. Tüm hamurlarımızı açıp bitirdikten sonra, ilk açtığımız yufkalardan 2 ya da 3 tanesini alalım. Kuruyan yufkaları gerekirse aralarına çok az un serperek üst üste alıp, 3 parmak genişliğinde şeritler halinde keselim. Sonra bu şeritleri de üst üste koyup, yarım santim genişliğinde, keselim. Kürdan boyutunda eriştelerimiz hazır. Erişteleri fazla unlarını eleyerek ya da çırparak temiz örtüler üzerinde kurumaya bırakalım. Kuruma işlemi hava sıcaklığına bağlı olarak 3 ya da 4 gün kadar sürebilir. Tamamen kuruyan eriştelerimiz pişirilmeye hazır hale gelmiştir.

 

Erişte yapmanın püf noktaları nelerdir?

 

  • Erişte yapımı, uzun ve yorucu bir iş olduğundan genellikle kalabalıklar halinde yapılır.
  • Temiz bezlere serilerek kurutulan eriştelerin ara ara karıştırılması ve ortamın havalandırılması kurutma sürecini hızlandıracaktır.
  • Kesim işlemi için erişte kesme makinası kullanabilirsiniz.
  • Baklavalık un kullanarak, eriştelerinizin daha kolay açılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Daha enli ya da daha uzun kesimler ile farklı yapıda erişteler elde edebilirsiniz.
  • Su yerine tamamen süt ile yoğurarak sertliği artırabilirsiniz.

 

Erişte nasıl saklanır?

 

Tamamen kurutulmuş kesme ev makarnası, uygun koşullarda muhafaza edildiğinde, uzun süre dayanıklı kalacak ve lezzetini koruyacaktır. Erişte, bez torbalarda muhafaza edilerek daha uzun süre taze kalması sağlanabilir. Eğer bez torbalar yerine cam kavanozlarda muhafaza edilecek ise, kavanozun kapağını kapatmak yerine kapak kısmına bez geçirerek de saklayabilirsiniz. Bez torba, eriştenin hava almasını sağlayacağından nemlenmesinin ve bozulmasının da önüne geçilmiş olacaktır. Bez torbalara doldurduğunuz erişteleri, rutubetsiz ve serin ortamlarda saklamalısınız.


@2020-10-06 17:52:42