Kabuklu Mucize: Cevizin faydaları

Genel

Kabuklu Mucize: Cevizin faydaları

Ceviz, içerisinde bulunan Omega-3 yağ asidi, folik asit, fosfor, potasyum, magnezyum, demir ve E vitamini nedeniyle, bağışıklık sistemi, sindirim sistemi, sinir sistemi, üreme sistemi ve dolaşım sistemi üzerinde oldukça faydalı etkilere sahiptir.

Kabuklu Mucize: Cevizin faydaları

 

Ceviz ağacının özellikleri nelerdir?

 

Ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen, uzun ömürlü, dayanıklı ağaçlar arasında bulunan ceviz ağacı, sonbahar aylarında toplanan kabuklu meyvesi ile, uzun süre dayanıklı, kolay tüketilen, faydaları saymakla bitmez bir besindir. Ceviz ağaçları doğal yetişen ağaçlardandır ve aşılama yapılmadan yedi yaşından itibaren en az 60 yıl üresince meyve verebilir. Aşılama yapılan ceviz ağacı meyve vermeye 4 yaşında başlar ve ağaç başına ceviz verme verimi de önemli derecede artar. Sonbahar aylarında meyveleri olgunlaşan ceviz, yeşil kabukları çatlayarak açıldığında yenmeye hazır hale gelmiş olur. Yüksek dallar çırpılarak üzerindeki tüm cevizlerin yere inmesi sağlanır. Uzun süre dallar üzerinde toplanmadan kalan ceviz çürüyüp koparak daldan ayrılacaktır. Ceviz, ağaç çeşidine bağlı olarak, ince ya da kalın kabuklu, beyaz ya da koyu ceviz içine sahip olabilir.  Bu doğal mucize, her yaş ve sağlık durumunda insanın severek tükettiği ve oldukça faydalı besinler arasındadır. Ceviz ağacı yaşlandığında, mobilya üretimi için kereste haline getirilebilir.

 

Cevizin faydaları nelerdir?

 

Ceviz, içerisinde bulunan Omega-3 yağ asidi, folik asit, fosfor, potasyum, magnezyum, demir ve E vitamini nedeniyle, bağışıklık sistemi, sindirim sistemi, sinir sistemi, üreme sistemi ve dolaşım sistemi üzerinde oldukça faydalı etkilere sahiptir.

 

  • Ceviz, içerisinde yüksek oranda bulunan Omega-3 yağı açısından diğer tüm kabuklu kuru yemişlerden ayrılır. Sadece günde bir adet tüketilen ceviz ile, bir günlük omega-3 ihtiyacı tamamen karşılanacaktır. Omega-3 kalp sağlığının korunmasında faydalıdır. Vücudun üretemediği ve mutlaka dışarıdan karşılanması gereken Omega-3 açısından değerlendirildiğinde ceviz, oldukça önemli bir besindir.
  • Düzenli ceviz tüketimi, bağırsaklardaki yararlı bakteri sayısını önemli ölçüde artırarak sindirim sistemini düzenler.
  • İştah kontrolü için uygundur. Kalorisi çok düşük olmasa da yarattığı tokluk hissi ile ceviz, uygun porsiyon büyüklüklerinde tüketildiğinde kilo vermeye destek olacaktır.
  • Tip-2 diyabet oluşumunu engeller.
  • Beyin sağlığını korur.
  • Erkeklerde, sperm kalitesini artırır.
  • Hindistan cevizi yağı faydaları arasında sayılan kolesterol kontrolü faydası, kesinlikle ceviz için de geçerlidir.
  • Bağışıklık sistemine destek olarak özellikle kış aylarında, vücudun hastalıklara karşı savaşmasına destek olur.

Cevizin saymakla bitmez faydalarının yanında bazı zararları olduğunu da belirtelim. En çok sorulan soruların başında gelen ceviz sivilce yapar mı? Sorusuna cevabımız maalesef evet olacaktır. Ceviz, balık gibi omega-3 zengini gıdalar aşırı tüketildiğinde sivilce oluşumuna neden olabilirler.

 

Hamilelikte ceviz tüketimi faydalı mıdır?

 

Hamilelik süresince güvenle tüketebileceğiniz ceviz hem anne hem de bebek üzerinde önemli faydalar sağlamaktadır.

 

  • Ceviz, içeriğindeki omega yağ asitleri sayesinde bebeğinizin beyin gelişimini destekleyecektir.
  • İçerdiği bakır maddesi fetüs gelişimi için oldukça önemlidir.
  • İçerdiği antioksidanlar sayesinde, anne ve bebeğin kemik sağlığı üzerinde önemli ve olumlu etkileri vardır.

 

Hamilelikte ceviz zararlı mı? sorusunun cevabı ise; gebelerin yüksek oranda ceviz tüketimi nedeniyle ishal ve kansızlık yaşaması ihtimallerinin olduğudur. Ayrıca aşırı ceviz tüketimi, vücudunuzda alerjik reaksiyon oluşmasına neden olabilir.

Organik yerli kabuklu ceviz uygun fiyata satın almak için tıklayabilirsiniz : www.recepacarsut.com/ispir-kabuklu-ceviz-1-kg-129

 

Ceviz nasıl tüketilir?

 

Ağaçtan toplandığında yeşil nispeten yumuşak kabuğunun altında kuru kabuğuna ulaşılan ceviz, taze olarak hemen tüketilmeye uygundur. Yaş ceviz, iç kabukları tamamen soyulmadığında hafif acımsı bir tada sahip olacaktır. İstenirse ceviz içi, üzerindeki ince zar soyularak da tüketilebilir. Bir süre suda bekletilerek acılığı alınabilir ya da zarından kolay ayrılması sağlanabilir.

 

Taze ceviz, yeşil kabuklarından ayrıldıktan sonra güneş altına serilerek iyice kuruması sağlanabilir. Bu sayede ceviz meyvesinin dayanıklılık süresi de uzatılmış olacaktır. Tamamen kuruyan kabuk, iç cevizin daha uzun süre taze kalmasını ve lezzetini korumasını sağlarken, küflenmesinin de önüne geçecektir. Tüketilmek istendiğinde kabuğu kırılarak açılan ceviz içi, tek başına tüketilebilir. Bu şekilde kabuklarından ayrılan iç ceviz, uzun süre açıkta bırakılmamalı, tüketileceği kadarı temizlenerek kısa süre içerisinde tüketilmelidir. Ceviz içi, açıkta bekletildiğinde faydaları azalacaktır.

 

Ceviz içi, pasta, tatlı ve kurabiye tariflerinde kullanabileceği gibi, yemeklerde de lezzetle tüketilebilir. Ceviz içi, tarife uygun olarak tüm haliyle kullanılabileceği gibi, parçalanarak ya da toz haline getirilerek de kullanılabilir.

 

Ceviz içi, bir gece boyunca suda bekletilerek ceviz suyu formunda da tüketilebilir. Bu şekilde tüketilen cevizin faydaları da oldukça fazla olacaktır.

 

Ceviz suyunun faydaları nelerdir?

 

  • Sabah erken saatlerde tüketilen, oda sıcaklığında bir bardak ceviz suyu metabolizmayı canlandırır ve hızlandırır.
  • Yağ yakım hızını artırır.
  • Tokluk verir.
  • Kilo verilmesinde yardımcıdır.
  • Ceviz suyu, kadınlarda adet sancılarının giderilmesinde de oldukça faydalıdır.
  • Cildi sıkılaştırır, gençleştirir.
  • Akne ya da sivilce gibi cilt yüzeyinde görülen rahatsızlıkların giderilmesinde yardımcıdır.
  • Tırnakların güçlenmesinde oldukça faydalıdır.
  • Ceviz suyu, saçların sağlıklı görünmesini ve sağlıkla uzamasını sağlar.
  • Uyumadan önce içilen bir bardak oda sıcaklığında ceviz suyu, rahat uykuya dalınmasını sağlar. Uyku kalitesini artırır.
  • Stres ve yorgunluğun giderilmesinde destekleyicidir.
  • Kalp hastalıklarının önlenmesinde faydalıdır.
  • Kolesterolü düzenler, kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcıdır.
  • Ceviz suyu düzenli tüketildiğinde, kalp krizi riskini azaltır.
  • Kan şekerini dengeler, enerji verir.

 

Ceviz nasıl saklanır?

 

Yeşil kabuğu ile satın alınan ceviz mutlaka en kısa sürede kabuklarından ayrılmalı ve kalın ceviz kabuğu güneş altında kurutulduktan sonra muhafaza edilmelidir. Uzun tüketim ömrüne sahip kabuklu ceviz, kuru ve serin ortamda, mümkünse saha geçiren, file, bez çanta ya da çuval içerisinde saklanmalıdır. Nemli ortamlarda uzun süre saklandığında, bozulma ve küflenme ihtimali oluşacaktır. Cevizler kabuklarından ayrılıp temizlendikten sonra hemen tüketilmelidir. Ancak tüketilmeyen kısım kesinlikle açıkta bırakılmamalıdır. Taze ceviz içi, kısa süreliğine buzdolabında saklama kutusunda muhafaza edilerek tüketilebilir.

Organik yerli kabuklu ceviz uygun fiyata satın almak için tıklayabilirsiniz : www.recepacarsut.com/ispir-kabuklu-ceviz-1-kg-129

Ceviz, ceviz suyu, ceviz kabuğu, hamilelikte ceviz, omega yağ


@2020-10-02 15:34:25