Erzurum Cağ Kebabı

Genel

Erzurum Cağ Kebabı

Oğlak veya kuzu etinden hazırlanan cağ kebabı Erzurum'un Oltu ilçesinde meşhurdur.Önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle yapılmaktadır.

Erzurum Cağ Kebabı

 

Erzurum denince akla gelen ilk yemeklerden biri cağ kebabı oluyor. Enfes lezzetiyle ünü Erzurum sınırlarını aşan ve tüm Türkiye’ye yayılan cağ kebabı, kebap türleri arasında lezzetiyle öne çıkmaktadır.

 

Oğlak veya kuzu etinden hazırlanan cağ kebabı Erzurum’un Oltu ilçesinde meşhurdur. Önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle yapılmaktadır. Cağ veya bico adı verilen şişlere takılarak yapıldığı için adı cağ kebabıdır. Cağ kebabı olacak kuzunun seçiminde 6 aylık olmasına ve yaşıtlarından daha iri ve dolgun yapıda olmasına dikkat edilmektedir.  Esas olarak Erzurum’da meşhur olsa da Türkiye’nin birçok yerinde yapılmakta ve tüketilmektedir.

 

Dönerle Cağ Kebabı Arasındaki Fark Nedir?

 

Bazıları cağ kebabının “yan yatmış döner” olduğunu düşünse de cağ kebabı aslında dönerden çok daha farklıdır. Dönerler sığır etinden yapılabilirken cağ kebabı sadece kuzu, keçi ve oğlak gibi küçükbaş hayvanlardan yapılır. Dönerden kesilen parçalar direkt olarak servis edilirken cağ kebabında durum biraz daha farklıdır. Cağ kebabı ağır ateşte pişerken kebaptan büyük parçalar kesilir ve şişlere geçirilir. Bu kesilen parçalar tekrar pişirilir. Tekrar pişirme sırasında kurutulmadan, sulu olarak kalması sağlanan etler bu sayede çok lezzetli olur.

 

Cağ kebabının eti pişirme işleminden önce bir gün boyunca su veya sodada bekletilir. Sonrasında baharat ve soğan ile birlikte pişmeye hazırlanır. Yatay şekilde şişe geçirilen ve yavaş yavaş döndürülerek pişen cağ kebabını düz ve ince bir şekilde kesmek gerekir.

 

İyi bir cağ kebabının sırrı nedir?

 

Cağ kebabının lezzetli olması etin kalitesine bağlıdır. Ne çok yağlı ne de kuru bir et tercih edilmelidir. Ayrıca etin sinirlerinden ayrılmış olması ve bir gün öncesinden dinlendirilmesi gerekir. Cağ kebabına esas lezzet veren unsur odun ateşidir. Bazı yerlerde tüp ateşinde cağ kebabı yapılmakta ve bu da kebabın tadını olumsuz yönde etkiler. Cağ kebabının odun ateşinde yavaş yavaş ve çevrilerek uzun bir süreye yayılarak pişirilmesi gerekmektedir.

 

 

 

Evde Cağ Kebabı Nasıl Yapılır?

 

Usta ellerin yaptığı cağ kebap gibi olmaz ama eğer yine de evde cağ kebabı kriziniz geldiyse ve dışarıya çıkmak istemiyorsanız evinizdeki imkanlarla cağ kebabı yapmanız mümkün. Ancak gerçek cağ kebabı lezzeti için yolunuz düşerse Erzurum’da cağ kebabını denemenizi tavsiye ederiz.

 

Cağ Kebabı Malzemeleri

 

-600 gram kemiksiz ve yağsız kuzu eti

-1 adet küçük boy kuru soğan

-2 yemek kaşığı karabiber

-12 adet tahta şiş

 

Cağ Kebabı Yapımı

 

  1. Evde cağ kebabı yapmak için bir gün öncesinden hazırlıklara başlamanız gerekiyor. Eti dümdüz olacak şekilde kasapta dövdürün veya kendiniz evde döverek inceltin. Üzerine tuz dökün. Soğanı ince şekilde inceleyip rendeleyin ve karabiberle karıştırın. Eti bu soğanlı karışıma buladıktan sonra dinlenmesi için buzdolabına kaldırın.
  2. Bir gece boyunca dinlenen eti döner gibi ince ince dilimleyin ve tahta şişlere dizin.
  3. Fırını 250 dereceye ayarlayın ve şişleri tepsiye dizerek fırının üst kısmına yakın bir yere tepsiyi yerleştirin.
  4. Yarım saat boyunca pişirdikten sonra tepsiyi çıkarın ve şişleri çevirdikten sonra yeniden tepsiyi bir kez daha fırına verin.
  5. Tekrar fırına verdikten sonra yaklaşık yarım saat boyunca pişirmeye devam edin.
  6. Bu sürecin sonunda ev yapımı cağ kebabınız hazır olacaktır. Cağ kebabını yanında közlenmiş domates ve biberle sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz. Cağ kebabının yanında genellikle lavaş ekmeği de keyifle tüketilir. İçecek olarak ise ayran veya şalgam suyu tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun!

 


@2020-10-05 11:58:39