Bayat ekmekleri değerlendirmenin beş yolu

Genel

Bayat ekmekleri değerlendirmenin beş yolu

Bayat ekmeklerle yapabileceğiniz birbirinden farklı tariflerin en başında nefis kroton ekmek tarifini verelim. Hem çorbalarınızda hem salatalarınızda kullanabileceğiniz enfes minik lezzetler, bayat ekmekleri değerlendirmenin en basit ve etkili yolu. Kroton ekmek yapımı için bayat ekmeklerinizi, cinsi ne olursa olsun küp küp keserek işe koyulabilirsiniz.

Bayat ekmekleri değerlendirmenin beş yolu

 

Taptaze olarak sofralarımızın baş köşesine oturttuğumuz bayat ekmekler ne yazık ki masadan kaldırıldığında büyük bir hızla ilk tazeliğini kaybeder. Bir sonraki sofranıza misafir etmekte kararsız kalıyor ve ekmek israf etmekten de rahatsızlık duyuyorsanız, bayat ekmeklerde yapabileceğiniz alternatif tarifler arasından seçim yapabilir ve bayat ekmek israfının önüne geçebilirsiniz.  Burada üzerinde durulması gereken, ekmeğin bayatlama düzeyidir. Kurumuş ve tazeliğini kaybetmiş ekmeklere bayat ekmek diyoruz ancak üzerinde küf oluşmuş, yüzeyi, beyaz, siyah ya da yeşil noktacıklarla kaplanmış ekmek bayat ekmek değil küflenmiş veya bozulmuş ekmek olacaktır. Küflenmiş ekmek için maalesef yapılabilecek çok bir şey kalmamıştır. Ekmeklerinizin daha uzun süre taze kalması için buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

 

Bayat ekmeklerle yapabileceğiniz birbirinden farklı tariflerin en başında nefis kroton ekmek tarifini verelim. Hem çorbalarınızda hem salatalarınızda kullanabileceğiniz enfes minik lezzetler, bayat ekmekleri değerlendirmenin en basit ve etkili yolu. Kroton ekmek yapımı için bayat ekmeklerinizi, cinsi ne olursa olsun küp küp keserek işe koyulabilirsiniz. Ekmekleri biraz zeytin yağı ve istediğiniz baharatlarla harmanlayarak fırın ya da tavada kurutana kadar kızartın. Soğuyan krotonlarınızı buzdolabı poşeti ya da konservelerde uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

 

İkinci sırada, köftelerinizin ana malzemesi galeta unu… Ekmeklerinizi fırınlayarak ya da açıkta bekleterek iyice kurumaya bırakın. Tamamen kuruyan ekmeklerinizi, mikser yardımıyla parçalayarak galeta unu haline getirebilirsiniz. Bu haliyle bayat ekmekleriniz uzun süre dayanıklılığını koruyacak, köfte ve tüm diğer tariflerinizde sizlere eşlik edecek.

 

Üç numaramız bir kahvaltı klasiği. Bayat ekmeklerinizi ince ince dilimleyerek yumurta ve baharatlara bulayarak kızgın yağda ya da fırında kızartabilir, birbirinden lezzetli yumurtalı ekmeklerle kahvaltınızı şölene çevirebilirsiniz.

 

Bayat ekmekleri değerlendirmenin en iyi dördüncü yolu, minik pizzalar yapmak. Bayat ekmeklerinizi dilimleyerek üzerine domates, biber, kaşar peyniri rendesi ve yumurta karışımını sürerek fırında üzeri kızarana kadar pişirebilir ve sağlıklı atıştırmalıklarınızı kolayca hazırlayabilirsiniz. Minik ekmek pizzaları, beş çaylarında ve kahvaltılarda sofranızın vazgeçilmezi olabilir. Minik pizzalarınızın üzerine, sucuk, pastırma ya da sosis koyarak farklı tatlar yaratmanız da mümkün. Dilerseniz malzemelerinize sarımsak ekleyerek lezzetli pizzalar da oluşturabilirsiniz.

 

İlk beşe girmeyi başaran bir diğer bayat ekmek tarifi de ekmek köfteleri, bu tarifte kıyma yok. Ana malzememiz olan bayat ekmeklerinizi su veya süt ile yumuşatarak macun kıvamına getirin. İçerisine, yumurta, soğan, maydanoz, kimyon, karabiber ve tuz ekleyerek güzelce yoğurun ve köfte şekilleri vererek bir tavada az yağda arkalı önlü kızartın. Yanına yapacağınız güzel bir salata ve çorba ile afiyetle tüketin. Bayat ekmek köfteleri, et sevmeyenler için de oldukça cazip bir alternatif.

 

Bayat ekmeklerinizi hangi şekilde değerlendirirseniz değerlendirin, ancak çöpe gitmelerine izin vermeyin. Ekmek israfını önlemek ve bayat ekmeklerle harika lezzetler yaratmak sizin elinizde.

 

 


@2020-10-02 10:55:17