Balık ve süt ürünleri bir arada zehirler mi?

Genel

Balık ve süt ürünleri bir arada  zehirler mi?

Halk içinde yaygın bir yanlış inanışa göre süt ürünleri ve balık hangi koşulda olursa olsun birlikte tüketilirse insanı zehirliyor. Halbuki yalnızca belirli koşullar oluşursa bu iki yararlı besin maddesi insana zarar verir hale geliyor.

 

Balık ve süt ürünleri bir arada tüketilirse zehirler mi?

 

Balık ve süt ürünleri… Aynı cümlede geçtiğinde bile aklımıza ilk olarak zehirlenme ihtimali geliyor. Balıkla birlikte süt ve ayran gibi süt ürünleri tüketilmesi nedeniyle zehirlenme vakalarının yaşandığını hepimiz duymuşuzdur. Peki balık ve süt ürünlerini bir arada tükettiğimizde gerçekten de zehirlenir miyiz? Zehirlenmeye neden olan nedir? Balığın yanında zehirlenmeden süt veya ayran içmek mümkün mü? Bu yazımızda yıllardır akılları kurcalayan bu soruya yanıt vereceğiz.

 

Balık da süt ürünleri de insan sağlığına oldukça faydalı

 

Zehirlenme nedenine geçmeden önce bu iki gıdanın insan için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmek gerekiyor. Balık tüketmek hafızayı güçlendiriyor, saçların daha sağlıklı olmasını sağlıyor ve zihne iyi geliyor. Süt ve süt ürünleri ise magnezyum, folik asit, B1, B2, B6, B12, A, E ve D vitaminlerini içermesi sayesinde vücuda birçok katkı sağlamaktadır. Özellikle kemik ve diş sağlığı için çok önemlidir. Devamlı olarak süt ürünleri tüketenlerin kemikleri güçleniyor ve özellikle ileriki dönemlerde kemik erimesi gibi sağlık sorunlarının yaşanmasının önüne geçilmiş oluyor.

 

Halk içinde yaygın bir yanlış inanışa göre süt ürünleri ve balık hangi koşulda olursa olsun birlikte tüketilirse insanı zehirliyor. Halbuki yalnızca belirli koşullar oluşursa bu iki yararlı besin maddesi insana zarar verir hale geliyor.

 

Zehirlenmenin tek suçlusu “bayat balık”

 

Yapılan araştırmalara göre taze balıkla birlikte süt ürünleri tüketildiğinde herhangi bir zehirlenme yaşanmıyor. Ancak balığın içerisinde var olan histamin proteini, balık bayat olduğunda artış gösteriyor ve bu artış nedeniyle zehirlenme vakaları yaşanıyor. Histamin proteini süt ürünlerinde de fazlaca bulunuyor ve bayat balıktaki histamin ile birleşince sonuç olarak histamin zehirlenmesi yaşanıyor. Bayat balık ile süt ürünü tüketildiğinde bulantı, kusma, halsizlik ve ishal gibi zehirlenme belirtileri görülür. Böyle bir durumda acilen doktora görünmeniz gerekmektedir.

 

Bayat balık nasıl anlaşılır?

 

-Bayat balıkların karın kısımları yumuşaktır.

-Kuyruk kısımları gevşek yapıdadır.

-Bayat balığı anlamanın en kolay yolu gözüne bakmaktır. Gözleri mat ve içe doğru çökmüş olan balıklar bayattır.

-Pulları gövdesinden çok kolay bir şekilde ayrılan balıkların bayat olduğuna emin olabilirsiniz.

-Bayat balıklar kötü bir koku yayar. Amonyağa benzeyen kokuya sahip balıklar bayattır.

-Eğer solungaçları beyazımsı ve kuruysa bu da balığın bayat olduğu anlamına gelir.

- Eti çok yumuşaksa balık bayatlamış demektir.

 

 

 

 

Balık satın alırken neye dikkat etmelisiniz?

 

Balığın tutulduktan sonra doğru şekilde muhafaza edilmesi önemlidir. Eğer konserve balık tüketecekseniz üretim ve son kullanma tarihine dikkat etmelisiniz. Son kullanma tarihini bir gün dahi geçmiş olsa konserve balığı tüketmeniz zehirlenme riski oluşturacağını unutmayın.

 

Balığı diğer tüm et ürünleri gibi çözüldükten hemen sonra tüketmek gerekmektedir. Balığın çok olduğu sezonlarda bolca tutulan balıklar soğuk hava deposunda bekletilir. Sonrasında bu balıklar çözdürülerek tüketiciye sunuluyor. Uzun zaman önce çözdürülen balıkların satışa sunulması balıkların bayatlamasına neden oluyor. Ayrıca satılmayan balıkların yeniden dondurulup çözdürülmesi balıkların bayatlamasına neden olmakta ve dolayısıyla zehirlenme ihtimalini yükseltmektedir.

 

Balığın taze olduğunu anlamak için birkaç detaya dikkat etmeniz yeterli. Taze balıkların gözleri parlak yapıdadır. Solungaçları canlı renktedir ve ıslaktır. Eti esnek yapıda olan taze balığın pulları da kolayca dökülmez. Taze balığın etine dokunduktan sonra elinizi çektiğinizde et eski halini alır.

 

Sonuç olarak taze balık ile birlikte süt ürünlerini tüketmenizde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak balığın taze olduğundan şüphelenmenizi gerektiren bulgular varsa süt ürünlerini tüketmemenizi tavsiye ederiz.

 

Doğal süt ürünleri satış ve peynir çeşitlerini uygun fiyata satın almak için hemen tıklayın : https://www.recepacarsut.com/

 

 

 

 

 


@2020-10-04 17:05:15