Alzheimer'ı Önlemek İçin Hangi Besinler Tüketilmel

Sağlık

Alzheimer'ı Önlemek İçin Hangi Besinler Tüketilmel

Başlarda hafif, son evrelerde ise ağır seyreden Alzheimer hastalığının belirtileri çok net ve dışarıdan gözlemlenebilir şekildedir. Hastalığın başlarında unutkanlıklar yaşanmakta ve konuşmada güçlükler meydana gelmektedir

Alzheimer nedir? Alzheimer’ı önlemek için hangi besinler tüketilmelidir?

 

Beyindeki hücrelerin zamanla ölmesi ve buna bağlı olarak bunama (demans) ve genel olarak nörolojik fonksiyonların azalmasıyla birlikte ortaya çıkan hastalığa Alzheimer denilmektedir. Alzheimer esas olarak demans hastalığının bir türü olmakla birlikte aynı zamanda en yaygın türü olarak bilinmektedir. İlerleme gösteren bir yapıya sahip olan Alzheimer hastalığının bilinen bir tedavisi maalesef henüz yoktur. Bu yazımızda “Alzheimer nedir?” sorusunun cevabını detaylı olarak sizlere sunacak ve Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimalini düşürmek için hangi besinlerin tüketilmesi gerektiğini açıklayacağız.

 

Alzheimer hastalığı ilerleyici yapıdadır. Hastalığın ilk evrelerinde basit unutkanlıklar yaşanırken ileri safhalardaki hastalar günlük aktivitelerini yalnız başlarına yerine getiremez duruma gelirler. Alzheimer hastaları önce son yaşadıkları olayları unutmaya başlar. Sonrasında ise daha hafızasındaki daha eski bilgiler de silinmektedir. Mantıklı düşünme yetisi zaman içerisinde kaybolduğu için bu kişiler sohbet etmekte güçlük çeker ve sorulan sorulara cevap bulmakta zorlanırlar.

 

Alzheimer hastalığının belirtileri nelerdir?

 

Başlarda hafif, son evrelerde ise ağır seyreden Alzheimer hastalığının belirtileri çok net ve dışarıdan gözlemlenebilir şekildedir. Hastalığın başlarında unutkanlıklar yaşanmakta ve konuşmada güçlükler meydana gelmektedir. Daha ağır semptomlar ise aşağıdaki gibidir.

 

-Kişinin bulunduğu ortama adapte olmakta güçlük çekmesi

-Hastanın normal hayatında çok iyi bildiği yerlerde bile kaybolması ve yer-yön yetisini yitirmesi.

-Halüsinasyonlar görmesi

-Hatırlayamadığı olayları inkâr etmesi ve yaşadığı olayları farklı bir şekilde anlatması

-Konuşmakta ve kelime seçiminde zorlanması

-Agresif bir karaktere bürünme, aile ve arkadaşlarından normalde talep etmeyeceği şeyler istemesi ve yine normalde kurmayacağı cümleler sarf etmesi.

-Çevredeki kişilere ve olaylara şüpheyle yaklaşması.

-Gün içindeki aktiviteleri yerine getirmekte zorlanması ve yardıma ihtiyaç duyması

-Depresyon ve kaygı

-Bilinçte bulanıklık

-Öz saygıyı yitirmesi ve motivasyonda düşüş yaşaması

 

Alzheimer nedenleri nelerdir?

.

Alzheimer genel olarak 65 yaş ve üzerindeki kişilerde görülmektedir. Bu nedenle hastalığın yaşa bağlı olarak geliştiğini söylenebilir. Öte yandan genç yaşlarda hastalığa yakalananlar nadir de olsa vardır. Alzheimer’ın yaş dışındaki nedenleri şunlardır:

 

-Geçmişte yaşanmış olan beyin travmaları

-Sağlıksız uyku alışkanlıkları

-Sigara kullanmak veya sürekli olarak sigara dumanının olduğu bir ortamda bulunmak

-Dengesiz, sağlıksız ve yetersiz beslenmek.

-Ailede Alzheimer hastalığı geçirmiş kişilerin olması

-Hareketsizlik

-Down sendromlu olmak

-Yüksek kolesterole ve yüksek tansiyon rahatsızlıkları yaşıyor olmak

-Kontrol altında tutulmayan tip 2 diyabet hastalığına sahip olmak

-Yüksek kilo

 

Alzheimer hastalığını önlemek için hangi besinler tüketilmeli?

 

65 yaş ve üzerindeki her 15 kişinin birinde görülen Alzheimer hastalığının tedavisi bulunmasa da bazı besinlerin hastalığın oluşumunu engellemede etkili olduğu bilinmektedir. Bu besinleri günlük öğünlerinizin vazgeçilmezi haline getirirseniz Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimaliniz düşecektir.

 

Süt ve süt ürünlerini sofralarınızdan eksik etmeyin

 

Süt, peynir ve yoğurt gibi ürünler içinde bulunan protein, mineral ve kalsiyumlar sayesinde birçok hastalığı önlediği gibi Alzheimer’ın engellenmesine de yardımcı olmaktadır. Özellikle güne başlarken bir bardak süt içmek ve kahvaltılarda peyniri eksik etmemek hastalığa yakalanma ihtimalinizi ciddi ölçüde azaltacaktır.

 

Omega 3 yağ asitleri hafızayı güçlendiriyor

 

Omega-3 yağ asitlerinin hafızayı güçlendirmedeki etkisini bilmeyenimiz yoktur. Uskumru, ringa, sardalya, somon ve ton balığında yüksek oranda Omega-3 bulunmaktadır. Sadece balıklarda değil; zeytinyağı, marul, brokoli, ceviz, badem ve keten tohumunda da yüksek oranda Omega-3 bulunur. Haftada en az 2 kez balık tüketmeniz ve ceviz, badem gibi yiyecekleri ise ara öğünlerinizde sıklıkla yemeniz önerilmektedir.

 

Yeşil çay tam bir sağlık deposu

 

İçinde bulunan flavonoidler sayesinde hafızayı güçlendiren içeceklerden biri olan yeşil çay, antioksidan yapısı ile Alzheimer hastalarının beyninde plak oluşmasına neden olan proteinlerin üretimini azaltır. Ayrıca hafızanın yitirilmesine neden olan nöron kaybını da azaltır.

 

Yaban mersini zihni dinç tutuyor

 

Tıpkı yeşil çay gibi içinde flavonoidler olan yaban mersini, beynin hafıza ile ilgili bölgesine direkt olarak etki ediyor. C vitamini açısından zengin olan ve antioksidan içeriği bulunan yaban mersini, yaşa bağlı olarak oluşan hafıza zayıflığıyla mücadele etmek için yararlı bir besindir.

 

Turunçgiller C vitamini desteği veriyor

 

Yüksek miktarda C vitamini içermesiyle hafızayı güçlendirdiği bilinen turunçgiller aynı zamanda antioksidan özelliğine sahip. Portakal, limon, çilek ve mango gibi turunçgiller beyinde zararlı içerikli maddelerin birikmesinin önüne geçer ve beyin için hem koruyucu hem de arındırıcı bir vazife üstlenir.

 

Köriyi yemeklerde kullanmaya özen gösterin

 

Körinin içinde çok fazla miktarda zerdeçal yer almaktadır. Zerdeçalın içerisinde bulunan kurkumin ise yüksek miktarda antioksidan içerdiği için Alzheimer başta olmak üzere nörolojik hastalıkların oluşma ihtimalini azaltır. Köri baharatını birçok yemeğin içerisinde afiyetle tüketebilirsiniz.

 

Avokado E vitamini desteği sağlıyor

 

Avokado E vitamini açısından zengin bir yapıya sahiptir. Vücudumuz için olmazsa olmaz vitaminlerden biri olan E vitamini, vücudun bağışıklık sistemini destekler ve hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu özellikleri ile avokado, Alzheimer’a yakalanma ihtimalini düşüren başlıca besinlerden biridir.

 

En doğal peynirleri uygun fiyata buradan satın alabilirsniz : https://www.recepacarsut.com/dogal-peynir-cesitleri/


@2020-11-12 16:28:16