YOĞURT NASIL MAYALANIR?

Genel

YOĞURT NASIL MAYALANIR?

Taze sağılmış süt, geniş bir tencere içinde kaynatılarak içerisinde bulunması mümkün olan bakterilerden arındırılır. Kaynatma öncesi çiğ sütün temiz bir tülbent yardımı ile süzülmesi içerisinde bulunan yabancı cisimlerden de arınmasını sağlar.

YOĞURT NASIL MAYALANIR?

 

6. ay dan itibaren güçlü kemik ve bağışıklık sistemi için bol bol tüketmemiz gereken, doğal probiyotik ve sağlık deposu yoğurt, en doğal ve saf hali ile mayalanarak katkısız bir yiyecek olarak sofralarımızda yer almalıdır. Gerçek yoğurt severlerin de çok iyi bildiği gibi tatlı hazır yoğurtlar yerine, bir parmak kaymak tutmuş, mis gibi süt kokan ev yoğurtlarının tadı bir başkadır. Doğal mayalarla mayalanmış taze sütün fermente olmasıyla ortaya çıkan yoğurt, içeriğindeki kalsiyum ve probiyotiklerle çocukların ve yetişkinlerin her gün mutlaka düzenli olarak tüketmesi gereken gıdalar arasındadır.

 

İyi tutmuş, kaymaklı ve sert bir yoğurt mayalamanın birden fazla yolu olsa da akla ilk gelen ve yaygın kullanılan hali, mayalık yoğurt ile mayalanmasıdır.

 

Taze sağılmış süt, geniş bir tencere içinde kaynatılarak içerisinde bulunması mümkün olan bakterilerden arındırılır. Kaynatma öncesi çiğ sütün temiz bir tülbent yardımı ile süzülmesi içerisinde bulunan yabancı cisimlerden de arınmasını sağlar. (Kaynatma sırasında sütünüzün taşmaması için tencere içine süt kaynatma taşı ya da porselen bir çay tabağı yerleştirebilirsiniz) Süt kaynatılırken tahta bir kaşıkla aynı yöne doğru karıştırılır ve kaşık yardımıyla süt havalandırılır. Yaklaşık 7-8 dakika kaynatılan süt ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Doğru ısıya ulaşması yoğurt mayalamanın en önemli püf noktasıdır. Termometreniz var ise bu aşamada kontrol oldukça basit. 42-45 derece olması yeterli olacaktır. Ancak termometre yok ise doğru sıcaklığı ayarladığınızdan emin olmalısınız. Serçe parmağınızı süte hafifçe batırın ve biraz bekletin. Sütün parmağınızı yakmayacağı ancak halk diliyle hafif ısıracağı sıcaklığa gelmiş ise süt mayalanmaya hazırdır. Maya miktarını da 1 litre süte 1 yemek kaşığı dolusu (tepeleme yemek kaşığı) maya olarak düşünebilirsiniz. Maya için daha önce evde hazırlanmış yoğurdu kullanabileceğiniz gibi marketlerde rahatlıkla bulabileceğiniz yoğurt mayalarını kullanabilirsiniz. Mayalama sırasında içine bir miktar şeker ya da tuz da ilave edilebilir. Bu tamamen damak zevkinize bağlıdır. Mayanızı bir kabın içine koyup ve bir miktar süt ilave ederek güzelce karıştırmalısınız. Ardından bu karışım sütün içerisine ilave edilir ve karıştırmaya devam edilir. Bu işlemin ardından kapak kapatılır ve mayalama kabı örtülerle sarılır ve evin kısmen sıcak bir bölümünde 8 saat kadar dinlendirilir. Sonrasında fazla sarsmadan buzdolabına kaldırılan yoğur bir gece bekledikten sonra yemeğe hazırdır. Yoğurt kaç saatte mayalanır sorusunun cevabı da aslında 8 saat olmakla birlikte, tam olarak tutması ve kıvamının artması için en az bir gece buzdolabında bekletilmesi gerektiğinden, yapımı ile birlikte 36 saat olacaktır.

 

Bu tarif en bilinen yoğurt mayalama tekniğidir. Ancak bunun yanı sıra şirden mayası ile yoğurt mayalamak da çok sağlıklı ve lezzetli bir sonuç elde ettirecektir. Şirden mayası (şırdan mayası) otla beslenmeye başlamamış buzağıların ve oğlakların midelerindeki şirden olarak adlandırılan mide bölümünden elde edilen enzimlerden yapılır. Oldukça sağlıklı ve doğal olan bu maya ile bağırsaklardaki faydalı bakterileri arttıracak probiyotik yoğurtlar elde etmek mümkündür. Taze süt kaynatılarak mayalanmaya hazır olduğunda şirden mayası eklenerek karıştırılır ve aynı aşamalardan geçirerek lezzetli yoğurtlar elde edilir.

 

Peynir altı suyu da yine yoğurt mayalamak için kullanılacak sağlıklı mayalardan biridir. Peynir mayalarken kullanılan bu değerli su, yoğurt mayalamak için de uzun yıllardır kullanılan doğru yöntemlerden biridir. Peynir altı suyu kullanılarak mayalanan yoğurt, protein yönünden zengin olacağından kemik gelişimi için de son derece önemli bir besin haline gelecektir.

 

 


@2020-10-15 11:54:17