Şavak Tulum Peyniri Lezzetindeki Sır Nedir?

Peynir

Şavak Tulum Peyniri Lezzetindeki Sır Nedir?

Kuzuların doğumundan emzirmesine, yediği yiyecekten içtiği suya kadar her şeyi ile ilgilenen Şavaklılar, bu kuzuları sağlıklı bir şekilde büyütene kadar gece gündüz demeden büyük bir emek harcıyor.

 

Şavak Ailesi ve Yaşayışları

 

Farklı peynirler tatmayı seven biriyseniz Erzurum’un meşhur şavak peynirini mutlaka duymuşsunuzdur. Tadına doyum olmayan lezzetiyle sadece Erzurum ve çevre illerinde değil, Türkiye’nin dört bir yanında afiyetle tüketilen Erzurum şavak peyniri, doğal yöntemlerle üretilmesi ve kendine has tadıyla diğer peynirlere göre fark yaratıyor. Peki bu benzersiz lezzete adını veren Şavak ailesinin kimler olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızda göçebe ve zorlu bir hayat yaşayan Şavaklılarla ilgili bilgileri sizlerle paylaşacağız.

 

Şavaklılar Nerelerde Yaşıyor ve Geçimini Nasıl Sağlıyor?

 

Şavaklılar genel olarak Tunceli ve çevre illerdeki kırsal yerlerde hayat sürmektedir. Yaz ayları boyunca ise Erzurum’un yaylalarında konaklamaktadırlar. Hayvancılıkla uğraşarak geçimlerini sağladıkları için yaylalarda sürüleriyle birlikte yaşarlar. Tarımcılıkla da ilgileniyor olsalar da tarım faaliyetleri genel itibarıyla kendilerine yetecek kadar olmaktadır. Bu nedenle tarımdan herhangi bir gelir elde etmezler. Yaz aylarını ihaleyle veya ihaleye giren sermayedarlardan kiraladıkları yaylalarda geçiren Şavaklılardan yarı göçebe bir topluluk olarak söz edebiliriz.

 

Et ve süt ürünleri üretimiyle Türkiye’nin ekonomisine önemli katkılarda bulunan Şavaklıların bir günü oldukça yoğun geçiyor. Şavak ailesi mensupları erkekler sabah erkenden yola çıkıyor ve gece gündüz demeden koyun güdüyorlar. Kadınlar ise koyunların sütünü günde iki kez sağıyor ve sağdıkları bu sütten peynir yapıyor. Güne çadırın temizliği ve bulaşıkların yıkanması gibi rutinle başlayan kadınlar gün içinde ekmek de pişiriyor. Çocuklar ise ya kendi aralarında oyunlar oynar ya da yaylalardaki hayvanlarla eğleniyorlar. Erkek çocuklar erken yaşlarda koyun gütmeyi öğreniyor ve babalarına yardımcı oluyor. Kız çocuklar ise annelerine yardımcı oluyor ve yemek yapma, süt sağma gibi işleri öğrenmeye başlıyorlar.

 

Şavaklılar kırsal yerlerde yaşadığı için bu bölgelerde ulaşım bir hayli zorlu olmaktadır. Ulaşımın kısmen rahat olduğu yerlerde araçlar kullanılabilirken araçlarla girmenin zor olduğu dar patikalarda eşek, katır ve at gibi binek hayvanlar kullanılır. Vahşi yaşam şartlarında birçok tehlikeyle karşı karşıya olan Şavak aşireti; kurt, boz ayı ve çakal gibi tehlikeli hayvanlara karşı geceleri nöbet tutuyor. El fenerleriyle ve kangal köpekleriyle nöbet tutan Şavaklılar, yabani hayvanların sürüye saldırmasına engel olmaya çalışıyor. Ayrıca bu hayvanların çadırlara yaklaşmasının ve insanlara zarar vermesinin de önüne geçilmiş oluyor.

 

Şavak Tulum Peyniri Nasıl Bu Kadar Lezzetli Olabiliyor?

 

Kuzuların doğumundan emzirmesine, yediği yiyecekten içtiği suya kadar her şeyi ile ilgilenen Şavaklılar, bu kuzuları sağlıklı bir şekilde büyütene kadar gece gündüz demeden büyük bir emek harcıyor. Binlerce hayvanı bu şekilde yetiştiren Şavaklılar, sabah saatlerinde yola çıkıyor ve şafak vaktinde hayvanları otlatmaya başlıyor. Doğal ortamında otla beslenen koyunlar bu sayede hiçbir yapay besin tüketmiyor ve bu da sütlerinin doğal ve lezzetli olmasını mümkün kılıyor. Öğleden sonra bir kez daha hayvanlar otlatılıyor ve iyice beslenmeleri sağlanıyor.

 

Sağım işlemi yapıldıktan sonra kadınlar peynir yapmaya başlıyor ve tadına doyum olmayan doğal Şavak peyniri de böylece yapılmış oluyor.

 

 

Erzurum yaylalarında doğal olarak üretilen ve katkı maddesi içermeyen Erzurum Şavak Tulum Peyniri Recep Acar’da!

 

Erzurum’un 3.000 rakımlı yaylalarında tamamen doğal ortamda beslenen koyun ve keçilerin taptaze sütlerinden üretilen Erzurum Şavak tulum peyniri, şirden mayası ile mayalanıp kemah tuzu ile tatlandırıldıktan sonra sofralarınıza geliyor. İçeriğinde hiçbir katkı maddesi olmayan ve 6 ay boyunca dinlendirildikten sonra sizlere sunulan Erzurum Şavak tulum peynirleri kahvaltılarınıza ve hamur işlerinize lezzet katacak. %100 koyun sütü ile üretilen Erzurum Şavak tulum peynirini buradan satın alabilir, güvenle ve afiyetle tüketebilirsiniz.

Organik Şavak Tulum Peynirini uygun fiyata sipariş etmek için tıklayabilirsiniz :  https://www.recepacarsut.com/erzurum-savak-tulum-peyniri-125


@2020-10-12 18:35:33